n cea de-a doua zi de marți din luna februarie, marcăm Ziua Internațională a Siguranței pe Internet. Această zi este consacrată sub sloganul “Împreună pentru un internet mai bun”, încurajându-i pe toți să se alăture eforturilor de a face internetul un loc mai sigur și mai bun, în special pentru copii și bătrîni.

La nivelul județului Neamț, în cursul anului 2023 au fost înregistrate un număr de 241 dosare penale privind infracțiuni informatice.

Criminalitatea informatică este în expansiune în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Această criminalitate poate fi împărțită în două categorii principale: infracțiuni dependente de mediul online (cyber-dependent crimes) și infracțiuni derulate prin intermediul mijloacelor digitale (cyber-enabled crimes).

În mediul virtual, se regăsesc infracțiuni împotriva proprietății și infracțiuni de violență interpersonală, care îmbracă forme precum spam-ul, phishing-ul, cyberbullying-ul și șantajul prin intermediul sistemelor informatice.

Copiii sunt considerați un grup vulnerabil la pericolele din mediul virtual, datorită atributelor biologice și psiho-sociale. De asemenea, populația adultă are vulnerabilități în ceea ce privește utilizarea în siguranță a internetului, fie din cauza lipsei de competențe digitale, fie din cauza scăderii interacțiunilor sociale și a pierderii abilităților cognitive asociate vârstei.

Dacă în cazul copiilor vârsta fragedă și insuficienta maturitate constituie factori principali de risc, în ceea ce privește adulții, slaba interacțiune și familiaritate cu mediul virtual, precum și pierderea abilităților cognitive/ problemele asociate vârstei a treia (interacțiuni sociale mai puțin frecvente), lipsa de competențe digitale și de familiaritate duc la o vulnerabilitate crescută.

Marcarea acestei zile are ca scop creșterea conștientizării pentru un Internet mai sigur și mai bun, în care tehnologia este folosită în mod responsabil, critic și creativ.

Pentru a ne proteja de pericolele online, vă îndemnăm să:

-Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute și să vă asigurați că sunteți pe un site oficial înainte de a efectua tranzacții sau plăți online.

-Folosiți cardul bancar ca instrument de plată, nu de încasare, și nu divulgați informații personale sau financiare către surse nesigure.

-Verificați și validați orice tranzacție online prin intermediul unui cod 3D-SECURE primit de la banca dumneavoastră.

-Raportați imediat orice tentativă de fraudă sau activitate suspectă pe internet.