De obicei, ziua de marți, numărul 13 și pisica neagră sunt asociate cu ghinionul! Pompierii cred că „ghinionul” poate fi prevenit! Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă vă informați la timp și știți cum să acționați corect! Este pentru binele dumneavoastră și al familiei dacă identificați potențialele pericole, vă însușiți și aplicați măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.
Începând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-a alăturat iniţiativei derulate la nivel european, stabilind ca în fiecare zi de marţi 13, să fie organizată “Ziua Informării Preventive”. Desfăşurate sub sloganul “Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile ce au loc în această zi urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi prin nerespectarea măsurilor de prevenire a diferitelor situaţii de urgenţă şi familiarizarea acestora cu regulile de comportare menite a le proteja viaţa şi bunurile.
Această zi ne oferă posibilitatea de a conştientiza cetăţenii asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.
Acțiunile noastre sunt orientate spre informarea şi educarea cetățenilor pentru ca aceștia să fie pregătită în cazul producerii unei situații de urgență.
În primele luni ale acestui an, pompierii nemțeni, alături de membrii serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, au desfășurat aproximativ 550 de activități pentru conştientizarea populaţiei cu privire la măsurile de prevenire a diferitelor situaţii de urgenţă şi familiarizarea acestora cu regulile de comportament menite a le salva viaţa şi bunurile. În cadrul acestor activități desfășurate au fost instruite peste 32800 de persoane din unitățile de învățământ, unitățile administrativ teritoriale și operatori economici din județ
ISU Neamț în colaborare cu ISJ Neamț a organizat și desfășurat în data de 01.03.2023 exerciții de evacuare în caz de cutremur în toate unitățile de învățământ din județul Neamț. Conform datelor centralizate, la acest exercițiu au participat 61503 elevi și 5265 cadre didactice și personal auxiliar din unitățile de învățământ nemțene.
Pentru conştientizarea populaţiei privind măsurile de prevenire a diferitelor situaţii de urgenţă şi familiarizarea acestora cu regulile de comportament menite a le salva viaţa şi bunurile, ISU Neamț a iniţiat şi desfăşurat mai multe campanii de informare preventivă:
- Învață să salvezi o viață
- Selfie în siguranță
- Ai grijă în ce ape te scalzi!
Prezentarea unor măsuri de acordare a primului ajutor și punerea în practică a cunoștințelor reprezintă unul din obiectivele campaniei Învață să salvezi o viață. Prin itermediul aceestei campanii dorim să conștientizăm tinerii din liceele nemțene despre cât este de important să pună în aplicare cunoștințele cu privire la acordarea primului ajutor, până la sosirea forțelor de intervenție. Astfel în anul școlar 2022-2023 am desfășurat activități cu 1928 de elevi și 142 de cadre didactice din anii terminali de liceu.
Selfie în siguranță este o campanie din anul 2021, pe care o desfășurăm ca urmare a creșterii numărului de victime soldate în rândul adolescenților din cauza urcării pe un vagon de tren în dorința de a-și face un selfie memorabil pentru a fi postat pe rețelele de socializare. Această campanie are ca scop conștientizarea adolescenților, dar și a părinților acestora, despre riscul pe care îl prezintă urcarea pe un vagon al unui tren, pe poduri, pe clădiri sau în alte locuri care pot fi periculoase pentru a realiza un selfie în vederea postării pe rețelele de socializare.
Ai grijă în ce ape te scalzi! esteo campanie ce are ca obiectiv conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor produse de scăldatul în locuri neamenajate. Cel mai important aspect pe care părinții și bunicii trebuie să-l înțeleagă este că nu trebuie să-i lase pe copii nesupravegheați la scăldat. Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranța copilului! Este foarte important să nu-ți pierzi copilul din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Oricât de bine înoată copilul, nu aveți garanția că ceva rău nu se poate întâmpla! Trebuie explicat copiilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism.
Cum deviza noastră este #prevenim_protejăm_salvăm, suntem preocupați să conștientizăm cetățenii județului nostru cu privire la importanța cunoașterii și respectării măsurilor de prevenire a diferitelor situaţii de urgenţă. Astfel, vom desfășura și pe perioada vacanței de vară acțiuni de pregătire a populației în tabere, la evenimente publice cu aglomerări de persoane și în parcuri
Astăzi, în intervalul orar 12:00-18:00 vom organiza Ziua Porților Deschise în toate subunitățile ISU Neamț.