Piatra Neamţ: Subvenţiile la transportul în comun, în pericol! Primăria nu le poate susţine! Consiliul Judeţean se prevalează de lege Piatra Neamţ: Subvenţiile la transportul în comun, în pericol! Primăria nu le poate susţine! Consiliul Judeţean se prevalează de lege
Primarul Dragoş Chitic: Este o sumă uriaşă! O noua masura aberanta reglementata de Guvernul Romaniei prin Ordonanta de Urgenta saptamana trecuta afecteaza grav bugetul... Piatra Neamţ: Subvenţiile la transportul în comun, în pericol! Primăria nu le poate susţine! Consiliul Judeţean se prevalează de lege

Primarul Dragoş Chitic: Este o sumă uriaşă!

O noua masura aberanta reglementata de Guvernul Romaniei prin Ordonanta de Urgenta saptamana trecuta afecteaza grav bugetul municipiului Piatra Neamt. Guvernul a stabilit prin OUG 51/2019 ca suma reprezentand compensatia acordata lunar societatii de transport public local de persoane sa fie platita de catre primarii si nu de Consiliul Judetean asa cum era pana acum.

Este vorba despre o suma uriasa , 800.000 de lei pe luna ,care conform recentei reglementari trebuie platita societatii Troleibuzul SA de catre cele sase primarii membre ale ADI Urbtrans, proportional cu numarul de kilometri parcursi de mijloacele de transport ale societatii Troleibuzul in fiecare localitate.

Culmea este ca societatea Troleibuzul SA este a Consiliului Judetean Neamt iar aceasta masura face ca lipsa de implicare a actionarului majoritar, Consiliul Judetean, in rentabilizarea societatii de transport sa devina o povara financiara care afecteaza bugetele celor sase primarii pe teritoriul carora opereaza societatea Troleibuzul.Solicit Consiliului Judetean Neamt implicarea in rezolvarea acestei probleme care va genera noi probleme financiare majore primariei Piatra Neamt ( cea mai afectata) si primariilor Gircina, Alexandru Cel Bun , Dumbrava Rosie, Savinesti si Roznov. Este de neinteles aceasta decizie , care nu exclud sa fi fost solicitata chiar de la nivelul judetului Neamt, mai ales ca vine la mijlocul unui an in care primariile au mari probleme financiare generate de politica fiscala dezastroasa a celor care guverneaza astazi România. Am discutat si cu o parte dintre colegii primari ai comunitatilor mentionate care si-au exprimat indignarea fata de aceasta decizie ce adanceste subfinantarea comunitatilor pe care le conduc, majoritate neavand suficienti bani chiar pentru functionare pana la finele acestui an.

Răspuns Consiliul Județean Neamț

11.07.2019

 

            COMUNICAT DE PRESĂ: prevederile OUG 51/2019 referitoare la acordarea subvențiilor pentru SC Troleibuzul SA de la bugetul local al municipiului Piatra Neamț, orașului Roznov și al comunelor Gârcina, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Săvinești

OUG nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial.

Conform respectivului document, Consiliul Județean Neamț nu mai poate acorda compensații pentru SC Troleibuzul SA, unitate care asigură transport public local de persoane. În aceste condiții, subvențiile se acordă doar de la bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale pe raza cărora se desfășoară activitățile de transport ale SC Troleibuzul SA.

„Opiniile unora dintre primarii care acum se regăsesc în situația de a asigura de la bugetele  primăriilor compensația acordată lunar societății de transport public local contează mai puțin în acest moment. «Unde-i lege, nu-i tocmeală!». Despre apariția acestei ordonanțe se știa încă de anul trecut; nu se poate spune despre ea ca fiind o noutate apărută de pe o zi pe alta. Prin OUG 51/2019 se face o aliniere a legislației românești la legislația europeană.

Consiliile Locale Piatra Neamț, Gârcina, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Săvinești și Roznov sunt acționari la SC Troleibuzul SA și fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Urbtrans, fiind implicate în activitatea acestei societăți“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Consiliul Județean Neamț era singurul din țară care suporta astfel de cheltuieli, pentru susținerea activității unei societăți care desfășoară activități de interes local. Prin OUG 51/2019 li se aduce un act reparatoriu tuturor nemțenilor care suportau, din banii adunați de la ei, o parte din contravaloarea unor servicii prestate, de care ei nu beneficiau.

Aceste modificări legislative nu afectează proiectele europene în care Consiliul Județean Neamț este angrenat și prin care municipiul Piatra Neamț și comunele limitrofe vor beneficia de condiții moderne de transport, asigurate de o flotă auto compusă din 41 de autobuze electrice noi și infrastructura necesară.

Viaţa Nemţeană