Strigăt disperat al apicultorilor nemţeni: DAŢI LIBER LA TRANHUMANŢĂ! Strigăt disperat al apicultorilor nemţeni: DAŢI LIBER LA TRANHUMANŢĂ!
Mariana OLTEAN TUDOSE Debutul sezonului cald cere imperios transhumanţa albinelor către zonele melifere, altfel, consecinţele se anunţă dezastruoase pe termen lung. Şi nu este... Strigăt disperat al apicultorilor nemţeni: DAŢI LIBER LA TRANHUMANŢĂ!

Mariana OLTEAN TUDOSE

Debutul sezonului cald cere imperios transhumanţa albinelor către zonele melifere, altfel, consecinţele se anunţă dezastruoase pe termen lung.

Şi nu este vorba doar despre minunatele produse apicole considerate hrana regilor, ci, în primul rând despre polenizare. „Scopul albinei nu este mierea, oricât de mult s-ar crede asta. Scopul principal al albinei este polenizarea”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (A.C.A.)Neamţ, Tiberiu Agavriloaie, care a precizat că vor exista mari probleme în mai multe planuri, dacă apicultorii nu vor avea liber să plece către zonele joase.

La A.C.A. Neamţ ni s-a explicat că apicultorii nu riscă să pornească în transhumanţă cu stupina în baza Declaraţiei pe proprie răspundere, din două motive: primul ar fi acela că nu toţi poliţiştii sunt de acord ca punctul 6 din secţiunea „Motivul deplasării” activităţi agricole să fie asimilat activităţii de apicultură. „Ni s-a spus că percepţia vine strict pe pregătirea terenurilor”. Cel de al doilea motiv ţine de vârstă. Majoritatea apicultorilor sunt trecuţi de 65 de ani. Pentru ei este vorba de pasiunea de o viaţă. Transhumanţa, care include şi staţionarea în zonele melifere, nu reprezintă un pericol nici pentru ei, nici pentru cei din jur. Apicultura este o meserie solitară, distanţa dintre familiile de albine este de sute de metri iar de la locul de staţionare până la aglomerările de populaţie pot fi distanţe foarte mari. Ar fi nevoie de o derogare a regulilor de circulaţie 11-13, deşi ei stau mai mult pe păşuni/pădure.

Pe de altă parte, albinele pot fi transportate numai noaptea. Din cauza comportamentului lor natural, ele nu suportă transportul pe timp de zi, riscul fiind moartea lor.

Conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ a prezentat, miercuri, întreaga situaţie conducerii Direcţiei Agricole Neamţ. Azi, a făcut o adresă către Prefectul de Neamţ, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, pe care o publicăm alături.

 

                                                                                        ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE FILIALA NEAMT
BULEVARDUL TRAIAN , NR.2, BL. S1,PIATRA NEAMT
                                                        
DOMNULE PREFECT ,
  Va rugam sa solutionati de urgenta , ca reprezentant al Guvernului in teritoriu , cererea membrilor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Neamt privind libera si responsabila  circulatie in cadrul transhumantei anuale catre zonele melifere – Galati , Braila , Vaslui, Tulcea, Bacau .
         Cererea noastra este formulate in scopul prevenirii mortalitatii familiilor de albine existente in judetul Neamt ( 30810 familii de albine inregistrate in asociatie reprezentand activitatea a 468 de membri ) .
         Transhumanta este vitala pentru existenta familiilor de albine si se efectueaza numai pe timpul noptii in regim special. Deasemenea va rog sa luati in calcul ca apicultorii sunt personae trecute de 65 ani  , dar ca activitatea lor in camp se desfasoara la distante mari fata de localitati si chiar fata unul de celalat , neexistand riscul unei contaminari .
         Domnule Prefect va rugam sa solutionati in regim de urgenta aceasta cerere si sa o aduceti in atentia organelor centrale de decizie , nerezolvarea acestei probleme duce la consecinte catastrofale pentru intreaga apicultura din judet si din tara dar si in domeniul agricol prin nepolenizarea culturilor agricole ( 77 % polenizarea se face de albine ).
DACA ALBINA DISPARE , DISPARE SI OMENIREA IN 4 ANI !
                                                                        Albert Einstein
 PRESEDINTE ,
AGAVRILOAEI TIBERIU

Problema nu e doar în Neamţ – deşi, dacă ne referim strict la Neamţ, judeţul este o zonă meliferă extrem de slabă– este o problemă a ţării. Dincolo de mierea românească premiată cu aur la manifestările internaţionale, se conturează riscul uriaş ca albinele să moară. De ele depinde polenizarea.

Şeful ACA Neamţ spune că la nivel naţional s-ar fi adus în atenţia guvernanţilor această problemă. Nu a venit nici un răspuns, în timp ce apicultorii stau ca pe spini. „Luăm albinele şi mergem împreună cu ele să rezolvăm problema”, spune mai în glumă, mai în serios, Tiberiu Agavriloaie.

În Neamţ, există 30.810 familii de albine, dacă se contabilizează doar cele înregistrate la asociaţie. Asta înseamnă ehivalentul la  circa un milion şi jumătate de albine. Numărul şi greutatea lor creşte sau scade în funcţie de anotimp.

Este o lume miraculoasă, uimitoare, este o lume vitală pentru omenire. De curând, albinele au fost declarate cele mai importante fiinţe de pe glob, se arată în concluziile Earthwatch Institute la întâlnirea Royal Geographic Society din Londra.

Ele se află pe lunga listă a speciilor aflate pe cale de dispariție, cu o scădere a populației de aproape 90% iar acesta este un pas foarte important deoarece 70% din producția noastră alimentară se bazează pe albine, iar dacă acestea dispar, toată flora va dispărea odată cu ele.

Albinele sunt cruciale pentru păstrarea echilibrului ecologic și a biodiversității în natură și oferă unul dintre cele mai recunoscute servicii ecosistemice, adică polenizarea, care permite producerea de alimente.

Albinele sunt indicatorul ecosistemelor care funcționează bine ~ José Graziano da Silva, Director-General of the Food and Agriculture Organization ~

 

Viaţa Nemţeană