Sf. Ilie, omul care n-a murit niciodată Sf. Ilie, omul care n-a murit niciodată
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit în 20 iulie, a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din... Sf. Ilie, omul care n-a murit niciodată

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit în 20 iulie, a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la această cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului.

Sf. Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.

Sfântul Prooroc Ilie este una dintre cele mai interesante şi complexe figuri de sfinţi, putând fi considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi chiar în tradiţia islamică.

(În imagine: Pestera Prorocului Ilie, locul „adierii de vânt lin”. Pestera Sfantului Proroc Ilie este incorporata in bema capelei omonime, situate in valea Prorocului Ilie (Farsh Elijah), la o altitudine de 1940 m, pe Muntele Horeb.

Sfantul Proroc Ilie s-a adapostit si a trait in aceasta pestera, in timpul cand era persecutat de Regina Izabela. In acest loc, Dumnezeu i s-a aratat lui Ilie ca „adiere de vant lin”:

8. Iar el s’a sculat si a mancat si a baut; si in puterea acelei hrane a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti pana la muntele Horeb.

9. Acolo a intrat in pestera si a locuit in ea. Si, iata, cuvantul Domnului a fost catre el si i-a zis: „Ce faci aici, Ilie?”

10. Iar Ilie a zis: „Mare ravna am avut pentru Domnul Atottiitorul, de vreme ce fiii lui Israel Te-au parasit si Ti-au daramat jertfelnicele, iar pe profetii Tai i-au ucis cu sabia; eu singur am ramas, iar ei cauta sa-mi ia viata”.

11. Iar El a zis: „Sa iesi maine si sa stai in fata Domnului in munte. Si, iata, Domnul va trece; si, iata, inaintea Domnului va fi naprasnica vijelie ce va despica muntii si va sfarama stancile, dar nu in vijelie va fi Domnul; dupa vijelie va fi cutremur, dar nu in cutremur va fi Domnul;

12. Si dupa cutremur va fi foc, dar nu in foc va fi Domnul; si dupa foc va fi adiere de vant lin, si intr’insa va fi Domnul”.

13. Si a fost ca daca Ilie a auzit, si-a acoperit fata cu cojocul si a iesit si a stat langa pestera. Si, iata, un glas a venit la el si i-a zis: „Ce faci aici, Ilie?”

14. Iar Ilie a zis: „Mare ravna am avut pentru Domnul Atottiitorul, de vreme ce fiii lui Israel au parasit legamantul Tau si Ti-au daramat jertfelnicele, iar pe profetii Tai i-au ucis cu sabia; eu singur am ramas, iar ei cauta sa-mi ia viata”.

15. Si a zis Domnul catre el: „Du-te, intoarce-te pe calea ta si mergi pe calea din pustia Damascului; si te vei duce si-l vei unge pe Hazael rege peste Siria.

16. Pe Iehu, fiul lui Nimsi, il vei unge rege peste Israel; iar pe Elisei, fiul lui Safat din Abel-Mehola, il vei unge profet in locul tau.

17. Si va fi ca cel ce va scapa de sabia lui Hazael, pe acela il va ucide Iehu; iar cel ce va scapa de sabia lui Iehu, pe acela il va ucide Elisei.

18. Eu insa voi pastra in Israel sapte mii de barbati: toti genunchii care nu i s’au plecat lui Baal si toate gurile care nu l-au cinstit”. (I Regi 19,8-18).

(foto: Valea Sf. Ilie. Sursa -crestinortodox.ro)

Sf Ilie a trăit peste 100 de ani

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria.

Sfântul Ilie este încă viu în trup, spun creştinii, păzindu-se de Dumnezeu în locaşurile raiului. Sfântul Ilie a fost văzut în Tabor de cei trei Sfinţi Apostoli în vremea Schimbării la Faţă a Domnului şi iar se va vedea de oamenii cei muritori trupeşte, înaintea venirii a doua pe pământ a Domnului. în acea vreme, cel ce mai înainte a scăpat de sabia Izabelei, va pătimi de sabia lui Antihrist.

Potrivit textului din 4 Regi 2, 11, Sfantul Prooroc Ilie a fost înălţat la cer într-un car de foc. Îl lasă apoi urmaş pe Elisei din porunca lui Dumnezeu. Pe când mergeau amândoi vorbind, Sfântul Ilie este ridicat la cer într-un car de foc. Lui Elisei îi ramâne cojocul parintelui sau spiritual si devine la rândul sau facator de minuni. În Noul Testament Sfântul Ilie apare la Schimbarea la Fata a Mântuitorului si se va arata de asemenea la sfârsitul lumii. Praznuit pe 20 iulie, în traditia noastra populara Sfântul merge pe cer într-o caruta cu roti de flacari si cai albi, înaripati. El tuna, trasneste si loveste dracii cu biciul de foc.

Viaţa Nemţeană