9 C
Piatra Neamț
vineri, martie 29, 2024

Piatra Neamţ şi Roman vor beneficia de tranziţia energetică

Politică

Se întoarce gospodarul! Iulian Găină, candidatul PSD la Primăria comunei Tarcău

Vă anunțăm cu satisfacție candidatul #PSD pentru funcția de primar al comunei TARCĂU, în persoana lui Iulian Găină (LULU) împreună cu o echipă puternică și performantă, cu entuziasmul și voința necesară de a dezvolta Tarcăul. Cu experiența lui și cu sprijinul echipei noastre, continuă modernizarea și dezvoltarea comunei Tarcău și a întregii zone de pe Valea Muntelui într-o strânsă colaborare cu viitoare conducere #PSD a județului Neamț ce va susține fără rezerve proiectele de dezvoltare economico-sociale și edilitare pentru comuna TARCĂU. Experiența celor patru mandate anterioare de primar și sprijinul echipei #PSD de la nivel local și județean sunt garanția în lupta pentru un viitor mai bun pentru toți locuitorii acestor meleaguri binecuvântate!

Comunicat de presă PUSL Neamț

Biroul Politic Judeţean al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) Neamţ a votatîn unanimitate înscrierea în partid a lui Vasile Panaite şi numirea...

Ei sunt, până astăzi, candidații la Primăria Piatra Neamț!

Sondajele sunt conduse de candidatul PSD (poate și din dorința electoratului pietrean a de a aduce, însfârșit un primar social-democrat implicat), Vasile Adrian Niță, actualul prefect de Neamț.

O profesoară candidează pentru funcția de primar la Ceahlău. Un spațiu unde copiii să se simtă în siguranță

Prof. Liliana Ciucanu candidează din partea PSD pentru funcția de primar al comunei #CEAHLĂU.

Două oraşe din Neamţ vor beneficia de avantajele tranziţiei energetice, anunţă ADR N-E.

Prin aderarea la initiațiva europeană Convenția Primarilor pentru Energie și Climă autoritățile locale din regiunea noastră și-au oficializat angajamentul de a întreprinde măsuri concrete, coerente și cu impact în sensul reducerii emisiilor generate de consumul de energie și adaptarea la schimbările climatice. Astfel, celor 6 membri din Regiunea Nord – Est (Bacău, Botoșani, Huși, Moinești, Roman și Vaslui) li s-au alăturat de curând alte patru localități (Iași, Piatra Neamț, Suceava, Comuna Victoria – județul Iași) care s-au angajat în procesul de tranziție energetică.

Prin acest demers, cele 10 primării din Regiunea Nord-Est se alătură unui număr de 7.755 localități din 53 de țări ce împărtășesc o viziune comună pentru 2050:

  • accelerarea procesului de reducere a emisiilor de CO2, contribuind astfel la menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2°C (optim: 1,5°C), în comparație cu nivelurile preindustriale;
  • creșterea rezistenței teritoriilor, pregătindu-le astfel pentru efectele negative inevitabile ale schimbărilor climatice și consolidarea capacităţii de adaptare la impactul acestor fenomene negative;
  • accesul universal la servicii energetice sigure, durabile și accesibile pentru toți, îmbunătățind astfel calitatea vieții și securitatea energetică .

Pentru a putea transpune aceste deziderate în măsuri concrete, semnatarii convenției vor elabora în maxim 2 ani, câte un Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) ce vor contribui la:

  • reducerea gazelor cu efect de seră cu 40 % până în 2030 prin îmbunătățirea eficienței energetice și printr-o utilizare sporită a surselor regenerabile de energie;
  • adaptarea la efectele schimbărilor climatice prin integrarea strategiilor de atenuare și de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est va organiza în perioada imediat următoare o serie de ateliere de lucru pentru a veni în sprijinul echipelor a 9 autorități locale implicate în procesul de elaborare și actualizare a Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă. Demersul beneficiază de finanțare din partea Programului Orizont 2020 prin proiectul EMPOWERING, implementat în Regiunea Nord-Est de ADR Nord – Est.

———————————————-

Convenţia primarilor a fost lansată în 2008 de către Comisia Europeană, după adoptarea Pachetului UE privind clima şi energia pentru 2020. Inițiativa este singulară prin abordarea de tip bottom-up, care a reușit mobilizarea unui mare număr de autorităţi locale şi regionale în vederea elaborării unor planuri de acţiune pentru dirijarea eforturilor și a resurselor către măsuri coerente pentru energie durabilă. Sprijinul acordat în mod constant de Comisie reprezintă totodată un semnal de recunoaștere a eforturilor depuse de autorităţile locale semnatare în implementarea politicilor privind energia durabilă.

Semnatarii Convenției Primarilor s-au angajat în mod voluntar să contribuie la depășirea țintei Comisiei Europene stabilită pentru anul 2020 privind emisiile de CO2, respectiv reducerea cu mai mult de 20% a acestor emisii generate de consumul de energie finală în teritoriul administrat de către aceștia.

În 2015, inițiativa a adoptat un nou obiectiv: continuarea angajamentului de reducere a emisiilor de CO2 și pentru anul 2030 – în contextul noilor obiective stabilite la nivelul Uniunii Europene, incluzând și adaptarea la schimbările climatice.

Nou-instituita Convenţie a primarilor privind clima şi energia, lansată de Comisia Europeană la 15 octombrie 2015 în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Parlamentul European, acordă o susținere importantă celor trei piloni ai Convenţiei consolidate – atenuare, adaptare şi asigurare a unei energii durabile şi la preţuri accesibile.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Informare Apaserv Neamț pentru Piatra Neamț, Gârcina, Dochia, Girov și Ruginoasa(actualizare)

Din cauza unei situații de urgență, alimentarea cu energie electrică către stațiile de captare și tratare a apei potabile ale Companiei Județene APA SERV S.A. a fost întreruptă de către E-ON în data de 27.03.2024, orele 22.37 - 23.37. Această situație coroborată cu intervenția la conducta magistrala de aducțiune a apei potabile din data de 26.03.2024, a dus la scăderea presiunii apei în rețea, existând și posibilitatea opririi temporare în furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă. Astfel, Compania Județeană APA SERV S. A. este pusă în situația neplăcută de a furniza apă cu presiune redusă existând și posibilitatea întreruperii temporare a furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă, astăzi 28.03.2024, până la ora 22.00.

Meteo/Vânt și instabilitate atmosferică în jumătatea vestică a județului Neamț

Interval de valabilitate: 28 martie, ora 10 – 28 martie, ora 20 Fenomene vizate: intensificări ale vântului Zone afectate: județul Galați și zonele de munte ale județelor Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea Vântul va avea intensificări în sud-estul Moldovei și la munte, unde vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari rafalele vor depăși 90 km/h.

Cutremur de intensitate II lângă Piatra Neamț (actualizare)

INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE - DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PĂMÂNTULUI INCDFP TRANSMITE: În ziua de 28 Martie 2024, la ora 08:36:51 (ora locală...

Expoziție colectivă/Salonul de Primăvară: 150 de lucrări, 39 de artiști la Muzeul de Artă din Roman

Joi, 28 martie 2024, Muzeul de Artă Roman deschide cea de-a XII-a ediție a ”Salonului de primăvară”. O expoziție colectivă dedicată primăverii și în mod special, zilei de 30 martie, ziua documentară a orașului Roman, anul acesta împlinindu-se 632 de ani de la prima atestare a târgului lui Roman.

Un șofer s-a răzgândit și a revenit la locul accidentului. Pietonul din Negritești a fost surprins pe marginea drumului

În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, în timp ce un bărbat, în vârstă de 62 de ani, din Piatra-Neamț, conducea un autoturism din direcția Mărgineni spre Piatra-Neamț, ar fi surprins și accidentat un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Negritești, care se deplasa în calitate de pieton pe partea carosabilă, rezultând rănirea acestuia.