Neamţ: circa 468 de infecţii respiratorii pe zi Neamţ: circa 468 de infecţii respiratorii pe zi
În săptămâna 17-23.02.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) a fost de 3230, cu un număr de 61... Neamţ: circa 468 de infecţii respiratorii pe zi

În săptămâna 17-23.02.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) a fost de 3230, cu un număr de 61 internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3078 cazuri cu 31 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, a fost de 572 cu un număr de 110 internări, o tendință de ușoară de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (577 cu 133 internări). Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de vârsta 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripală a evoluat cu o ușoară tendință descrescătoare, față de săptămâna precedentă s-au raportat 36 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț (din care 9 internări), 3 cazuri la grupa de vârstă 2-4 ani, 12 cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani, 12 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 8 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani, 1 caz la grupa de vârstă peste 65 ani; 21 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență P. Neamț, 5 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman iar 10 cazuri de către medicii de familie din județ.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 197 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț .

În actualul sezon epidemic până la data de 23.02.2020 au fost vaccinate antigripal persoane 43315 (474 persoane vaccinate în intervalul 17-23.02.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal in DSP Neamț este de 26 doze iar la medicii de familie din județ este 403 doze.

Din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul județului Neamț s-a constatat ca in săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri fata de cel raportat în aceeași săptămână a anului anterior (10 cazuri, din care, 8 internări). De asemenea, numărul de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 2076 cu 43 internări, iar de pneumonii 551 cu 114 internări, în aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând valori mai mici fata de săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică.

 În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă in unitățile școlare și preșcolare (grădinițe, creșe) s-au impus următoarele:

  • realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
  • în cazul în care la nivelul unității se înregistrează focare de infecții respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unității de învățământ de aceasta cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare (în clasa, respectiv școala), pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare;
  • suspendarea activității se va face in funcție de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activității în întreaga unitate școlară. 

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon și când părăsește salonul de izolare/grupare.(Sursa: DSP Neamţ)

Viaţa Nemţeană