Fără cursuri profesionale în Neamţ, fără reconversie profesională Fără cursuri profesionale în Neamţ, fără reconversie profesională
Valentin ANDRIEŞ De câteva luni, în județul Neamț, din cauza pandemiei de coronavirus nu s-au mai desfășurat cursuri de formare profesională. Tot din aceeași... Fără cursuri profesionale în Neamţ, fără reconversie profesională

Valentin ANDRIEŞ

De câteva luni, în județul Neamț, din cauza pandemiei de coronavirus nu s-au mai desfășurat cursuri de formare profesională. Tot din aceeași cauză, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a sistat și bursa muncii din primăvară. Iar veștile rele nu se opresc aici, fiindcă nici în luna iunie AJOFM nu va da stratul organizării de programe de reconversie profesională. La polul opus, tot la început de vară, la nivel național sunt zeci de județe unde vor avea loc școlarizări gratuite pentru șomeri, așa cum reiese din comunicatul de presă transmis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

În luna iunie, ANOFM va organiza 67 de programe gratuite de formare profesională. Cele mai multe locuri disponibile sunt pentru pregătirea în următorele profesii: inspector (referent) resurse umane – 126 persoane, lucrător în comerț – 76, operator introducere validare și prelucrare date – 70, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze – 67, contabil – 56, frizer – 56, lucrător în structuri pentru construcții – 56, manichiurist, pedichiurist – 42, cofetar- patiser – 39, și comunicare în limba engleză același număr de persoane.

 „În ultimele luni, ne-am concentrat pe implementarea măsurii de acordare a șomajului tehnic. Ne-am străduit ca banii să ajungă cât mai rapid la oameni și suntem bucuroși să vedem în această perioadă că mare parte a contractelor de muncă au fost reactivate și primim semnale că acest trend va continua și în perioada următoare. Asta ne demonstrează că măsura șomajului tehnic a fost una bună, care i-a ajutat pe români să-și păstreze locurile de muncă, facilitând totodată o relansare economică rapidă. Acum, datoria noastră este să privim spre viitor și să implementăm noi măsuri care să sprijine piața muncii. Agenția organiza și înainte de criza sanitară programe gratuite de formare profesională, însă ele au devenit cu atât mai importante în această perioadă. Ne-am luat toate măsurile de protecție necesare, iar cursurile vor putea fi urmate inclusiv online. Tocmai de aceea, îi încurajez pe toți cei care doresc să se specializeze într-un anumit domeniu, să se înscrie cu încredere la programele ANOFM de formare,” a declarat Victor Picu, președinte ANOFM.

Judeţele în care, în luna iunie 2020, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Vrancea (252 persoane), Dâmbovita (182) și Prahova (106 ). Mai trebuie știut că în perioada stării de alertă, pregătirea teoretică și pregătirea practică pentru cursuri se pot organiza atât online, cat şi în conformitate cu prevederile din dosarul de autorizare, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi a celor pentru asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, conform Ordinului comun al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii.

Viaţa Nemţeană