De râs, în Parcul Central din Piatra Neamţ: Cum să scoţi un brad din pâmânt cu braţele sau cu piciorul! De râs, în Parcul Central din Piatra Neamţ: Cum să scoţi un brad din pâmânt cu braţele sau cu piciorul!
Piatra Neamţ, 17 mai 2019, Parcul Tineretului. Orele amiezii, undeva, pe la 15 şi puţin peste ceva. În noua căldură a lunii mai, în... De râs, în Parcul Central din Piatra Neamţ: Cum să scoţi un brad din pâmânt cu braţele sau cu piciorul!

Piatra Neamţ, 17 mai 2019, Parcul Tineretului.

Orele amiezii, undeva, pe la 15 şi puţin peste ceva. În noua căldură a lunii mai, în preajma unui festival delicios cu tot felul de mâncăruri ne-româneşti şi deci, cu atât mai interesante, 2-3 inşi se străduiau, mai mult de formă (s-ar fi putut spune şi asta) să scoată un brad total uscat din rădăcină. Pe principiul că dacă tot e mort, multă opoziţie tot nu poate să depună, oamenii au valsat uşor, sensibil, delicat şi totuşi ferm pe lângă defunctul copac. Au făcut o primă mişcare, categorică, aceea de a trage copacul în sus din rădăcină. A naibii uscătură, nu a cedat! Au mai încercat o dată, şi, în faţa unei astfel de opoziţii au luat atitudine: tot cu mâinile goale (aşa au considerat ei că pot să scoată un brad din rădăcină, fie el şi uscat), au pus copacul la pământ, cu picoarele, pe partea de nord. Apoi pe partea de sud. Apoi pe vest. Apoi pe est. 

Şi de la capăt. Impasibil, bradul uscat revenea în tot în picioare.

Cald.  Prima zi caldă, luminoasă, a  lunii mai în Piatra Neamţ, peste Parcul Tineretului şi peste copacul uscat. Cei trei reiau ritualul punctelor cardinale şi tragerii cu braţele. Au renunţat, într-un final luminat, la smulgere.

Atenţi, concentraţi, consecvenţi, l-au mutat şi răsmutat în cele 4 puncte cardinale. Bradul- uscat şi nevricos, se ridică din nou în picioare. În faţă, o femeie revoltată de imagine, dar cu tangenţe în Primăria Piatra Neamţ, sună pe cineva. Auzim parte din convorbire:

„Ai pus tu pe cineva de la Urban să taie un brad uscat din Parc?”
(…)
„Spune-le să ia un hârţeţ, să ia ceva, vor să-l scoată ca proştii, cu mâinile…”

Mergem mai departe şi nu mai auzim ce vorbeşte doamna. Îi vedem pe doi din cei trei, total muţi în faţa uscăturii obraznice. Priveau bradul mort parcă hipnotizaţi, cu nedumerirea că nu a vrut el să se rupă frumos, când ei au l-au luat aşa, cu binişorul…

Peste ceva vreme, bradul uscat, care ar fi putut uşor luat de un om într-o singură mână, era cărat, în plină glorie, de doi dintre muncitori. Al treilea, alăturat, căra glorios hârleţul.

Ca să fim corecţi, un tractor al CMI Urban îi aşteptau pe strada din faţă.

 

Viaţa Nemţeană