Bicaz, singurul oraş din România iluminat cu sistem de telegestiune complet Bicaz, singurul oraş din România iluminat cu sistem de telegestiune complet
Aproape 1400 de lămpi noi tip LED sunt montate în Bicaz, amplasate pe 43 de străzi şi satele componente Izvorul Alb, Secu şi Potoci,... Bicaz, singurul oraş din România iluminat cu sistem de telegestiune complet

Aproape 1400 de lămpi noi tip LED sunt montate în Bicaz, amplasate pe 43 de străzi şi satele componente Izvorul Alb, Secu şi Potoci, în cadrul proiectului Eficientizarea Sistemului Pubic  de Iluminat în Oraşul Bicaz, Programul de cooperare elveţiano-român.

 „Este un proiect foarte drag nouă, iar rezultatele aşteptate sunt cu totul şi cu totul deosebite”, a declarat primarul oraşului Bicaz, Nicolae Sălăgean, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în care s-au prezentat detalii ale proiectului.

Viceprimarul Nicu Butnaru, manager de proiect a prezentat „cu drag pentru colaborarea pe care o avem”, reprezentanţii firmelor implicate în proiect.

Au participat, pe lână reprezentanţii Primăriei Bicaz şi reprezentanţii firmelor contractante care au făcut posibil ca Bicazul să devină primul Oraş din România iluminat inteligent, care va avea sistem de telegestiune complet, consilieri locali, Politia Bicaz, profesori.

Proiectul  a primit 100 de puncte, punctajul maxim.

 

 

Nicu Butnaru, manager proiect:

„Lămpile montate pot fi comandate din birou, pe o anumită paltformă. Una marele probleme pe care le aveam, trecând peste consumul exagerat de energie electrică şi nu faptul că nu se asigurau standardele, nu aveam un control cu acest sistem,  dacă ardea un bec,  aşteptai pe cineva să vină. Acesst nou sistem spune despre funcţionalitatea oricărui corp de iluminat din teritoriu. Acest sistem îmi permite să reduc fluxul luminos între ora 12 şi 5, să spunem, interval în care nu e nevoie mai mult de 85 la sută din puterea lămpii. De ce ne finanţează elveţienii?  Dacă eu, Primăria Bicaz, îmi obiectivele, ei primesc de la statul român certificate verzi.

Vreau să apreciez modul de coalborare deosebită a firmei de proiectare şi antreprenorului general care au răspuns extraordinar de rapid solicitărilor. Mulţumesc reprezentantului Delgaz Grid local care s-au implicat şi ei în implementarea proiectului. Multe chestiuni au depins de ei dar nici un moment nu s-a pus problema să nu participe”.

„Executantul a început implementarea proiectului pe 4 decembrie 2018 (execuţia efectivă a început în martie) iar pe 30 august spargem sticla de şampanie”, a completat primarul de Bicaz.

Mircea Săsăran, reprezentantul firmei furnizoare de sistem control, Signify(Cluj)a spus că acest proiect „a fost o provocare pentru noi pentru că, fiind vorba de  un oraş mic, cu probleme financiare, s-a recurs la reducerea cheltuielilor. Am observat că au cele mai bune idei pentru a reduce cheltuieilile, cele mai bune soluţii, le au tocmai aceste oraşe mici. A fost o provocare pentru că a trebuit să ne gândim cum putem aduce sistemul la costuri minime ca să respecte, în acelaşi timp, şi standardele. Nu există nici o şansă de furt de electricitate, mi-a plăcut foarte mult solicitarea legată de securitate referitor la datele protejate”.

Valoarea totală  a proiectului: 5.243.463,73 Lei

Valoarea totală eligibilă : 5,184,303,69 Lei

din care:

 • 406.658,12 Lei – valoarea finanțării elvețiene nerambursabile;
 • 600 Lei – din Fondul Elvetian de Contrapartida;
 • 205,61 Lei – Contributie proprie de la Bugetul local;

Rezultate:

 1. a) Reducerea consumului de energie electrica si implicit al emisiilor de CO2 cu 57%
 1. Scaderea cheltuilelilor generate de iluminatul public cu 63%
 2. c) Realizarea unui iluminat la nivelul intregului oras care sa respecte prevederile standardului european in iluminatul public SR EN 13201/2015.

Proiectul constă în modernizarea sistemului de iluminat public în Oraşul Bicaz, Județul Neamț.

Lucrările de modernizare constau în:

–   Montare 1,349 corpuri de iluminat noi tip LED pe un nr. de 43 de străzi și în satele componente: Potoci, Secu și Izvoru Alb;

–   Extinderea iluminatului public pe o lungime de aproximativ 3.520 ml prin plantarea a 82  de stâlpi noi de iluminat echipați cu corpuri de iluminat tip LED;

 • Reabilitare si eficentizare aprox. 53 km retea;
 • Implementarea unui sistem de telegestiune pentru monitorizarea și controlul centralizat al aparatelor de iluminat și monitorizarea punctelor de aprindere;
 • Sistem de telegestiune integrat, care conduce la:
 • Reducerea costurilor de intretinere si mentananta de la costurile actuale de 54.533 lei/an la 5.453 lei/an la finalul implementarii proiectului.
 • Scaderea consumului de energie specifica anual de la 1.62 [W.h.m-2] inainte de implementarea proiectului la 0,7[W.h.m-2] dupa implementarea proiectului.

 

Viaţa Nemţeană