Astăzi, Sfânta Treime Astăzi, Sfânta Treime
Creștinii ortodocși sărbătoresc  în a doua zi de Rusalii, marele praznic împărătesc al Sfintei Treimi. Fiul este lumina Tatălui care a venit în lume... Astăzi, Sfânta Treime

Creștinii ortodocși sărbătoresc  în a doua zi de Rusalii, marele praznic împărătesc al Sfintei Treimi.

Fiul este lumina Tatălui care a venit în lume ca să ne lumineze calea spre veşnicie, iar Duhul Sfânt e căldura care vine de la Tatăl ca să ne încălzească inimile şi să aprindă în ele iubirea lui Dumnezeu. Astfel, cum soarele cu lumina şi căldura una sunt, la fel una sunt Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt — Preasfânta Treime.

De Sfânta Treime, Biserica ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Preasfintei Treimi, așa cum spune Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: ”Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și intru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumnezeu.”

În calendarele românești, această zi e trecută ca sărbătoarea Sfintei Treimi. Denumirea aceasta, de dată mai nouă, reprezintă probabil o influență catolică (la catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii). În secolul XII, nici în Apus nu era încă generalizată o asemenea sărbătoare, ci era privită în unele mănăstiri ca o inovație; ea a fost stabilită definitiv în Apus abia la 1334.

În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe însă, Lunea de după Rusalii este numită încă Lunea Sfântului Duh, ca in Penticostar.

Obiceiuri în a Doua ZI de RUSALII

Creştinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în zona Moldovei şi a Transilvaniei, 7 zile în zona Munteniei şi a Olteniei, iar în zona Banatului, timp de 8 zile.

Se zice că trebuie să respecţi zilele ielelor. Acestea încep de sâmbăta seara, înainte de Duminica Mare sau de Rusalii şi ţin până în ziua de luni după-amiaza din săptămâna a doua de după Rusalii, când pleacă de unde au venit. În această perioadă, cei vii duc ofrande sufletelor răposaţilor împiedicândule să mai zăbovească în această lume.

Cine munceşte în zilele ielelor e aspru pedepsit: ele stârnesc vânturile mari, aduc grindină, iau laptele vacilor sau le omoară, iau copii mici sau aprind casele celor ce nu le arată supunere. Cine are de umblat noaptea şi se teme de dânsele, trebuie să poarte cu el usturoi şi pelin.

De Rusalii, se ţine “Udatul nevestelor”. Potrivit tradiţiei, femeile trebuie stropite cu apă, să rămână sănătoase şi frumoase tot anul.

În a doua zi de Rusalii, cete de feciori dansează din casă în casă, pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare sau bani. Jocul Călușarilor este întâlnit mai des în Oltenia.

Viaţa Nemţeană