24 iunie 2020: Piatra Neamţ îşi sărbătoreşte patronul spiritual în tăcere 24 iunie 2020: Piatra Neamţ îşi sărbătoreşte patronul spiritual în tăcere
Astăzi, municipiul Piatra-Neamţ îşi cinsteşte ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Este primul an din ultimele două decenii când nu se organizează Zilele Oraşului, din... 24 iunie 2020: Piatra Neamţ îşi sărbătoreşte patronul spiritual în tăcere

Astăzi, municipiul Piatra-Neamţ îşi cinsteşte ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Este primul an din ultimele două decenii când nu se organizează Zilele Oraşului, din cauza restricţiilor impuse de epidemia de coronavirus.

Sf Ioan Botezătorul, patronul spiritual al oraşului, s-a născut în satul Ein-Kerem (lângă Ierusalim), fiind fiul Elisabetei (verişoara Mariei, Maica Domnului) şi al preotului Zaharia. Atât Biserica răsăriteană, cât şi cea apuseană i-au consacrat Sf. Ioan Botezătorul câteva sărbători importante: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august).

Astăzi este şi hramul Bisericii „Sf. Ioan Domnesc”, ctitorie a Sf. Voievod Ştefan cel Mare şi capodoperă a arhitecturii ecleziastice moldovenești de la sfârșitul secolului al XV-lea. Reprezentând una din construcțiile păstrate până astăzi din vechea Curte Domnească de la Neamț, edificiul a fost ridicat între anii 1497-1498 în stilul moldovenesc constituit în epoca lui Ștefan cel Mare. Împreună cu turnul clopotniță de la 1499, monumentul prezintă pronunțate caracteristici gotice, pe fațade păstrându-se până astăzi o bogată decorație de ceramică smălțuită.

Între obiectele de patrimoniu care se păstrează la biserica „Sf. Ioan Domnesc” se numără: candelabrele de cristal de Bohemia donate de Nicu Albu în anul 1837; icoana „Domnul Hristos binecuvântând Sf. Potir” – de Constantin Stahie; icoana „Sf. Treime”, icoana „Sf. Ioan Botezătorul” şi icoana dascălului Atanasiu din 1792; „Sf. Evanghelie de la Mănăstirea Neamţ” din 1821; „Evanghelia de la Sibiu”, 1854; „Evanghelia de la Buzău”, 1869; o cruce în filigran de argint din secolul al XIX-lea; o cruce mică de argint filigranat din 1819, un potir de argint din secolul al XIX-lea; cartea în manuscris „Mântuirea păcătoşilor”, din 1820; „Biblia de la Blaj, din 1795; „Pidalionul de la Neamţ”, 1854.

Aseară, începând de la ora 18.00, a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, împreună cu părintele Protopop Valentin Tofan, părintele Cojan Dan Ovidiu, preot paroh al Bisericii Sfântul Ioan Domnesc împreună cu alţi preoţi.


Dragoş Chitic, primarul municipiului Piatra Neamţ:

Evenimentul religios de tradiție pentru orașul nostru precede Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual și ocrotitorul orașului Piatra Neamț.
Dumnezeu să binecuvânteze orașul Piatra Neamț!

Viaţa Nemţeană