La doar 20 de km de principalele drumuri care duc la Bicaz, respectiv Durău, circa 100 de oameni locuiesc în satele Secu și Izvorul Alb într-o izolare din care nu i-au scos nici comuniștii, nici guvernele de după anii 90, nici nepăsarea autorităților și nici inițiativele lor bune, înăbușite în birocrație:

- fără farmacie, fără medic, fără magazin alimentar (un chioșc de pâine și câteva produse de bază este deschis din când în când), fără un mijloc de transport în comun;
- în caz de incendiu, autospeciala pompierilor ajunge într-o oră și un sfert, de la Piatra Neamț. Acesta este alt subiect, cel al imperioasei necesități de a se înființa la Bicaz un punct de lucru al ISU Neamț;
- Ambulanța poate ajunge ceva mai repede (vine de la Bicaz) – un repede foarte relativ pentru, de exemplu, un infract miocardic;
- școala, funcțională pe timpuri- e închisă; cei câțiva copii care mai sunt în sat sunt duși la școală (grădiniță) la Bicaz lunea și se întorc vinerea;
- populația este îmbătrânită dar zona, dumnezeiască pentru dezvoltare turistică, a adus și oameni mai tineri și cu bani – și așa au răsărit, pe lângă casele bătrânești, și altele, mai ochioase;
- am văzut două biserici dintre care una mai nouă, bine amenajată, chiar la intrarea în Secu;
- și multe lemne, bușteni, gater, activitate intensă la marginea pădurii care cade peste cele doua sate, pe malul lacul Bicaz;
O realitate pe care prefectul de Neamț, Adrian Bourceanu, are curajul să vrea să o schimbe. Totul pornește de la starea drumului, de la lipsa unei reglementări legale care să permită intervenția pe acest drum (de la Baraj, trecând prin cele două sate, drumul poate ieși în Axial). Sunt 20 de km în total, din care 8 de la Baraj la Secu. Este administrat de Direcția Silvică Neamț iar oamenii spun că aceasta nu are nici un interes să-l asfalteze, fiind trecut la categoria drum forestier.
Prefectul este, însă, de altă părere. Marți, trecând peste cele 3 ceasuri rele, o echipă (Prefectură, ISU, D. Silvică, Apele Române, Drumurile Naționale(CNIR), Primăria Bicaz), condusă de prefectul Adrian Bourceanu a fost la Secu/Izvorul Alb, pe o vreme care i-a ajutat să înțeleagă mai bine cum trăiesc oamenii de acolo.
”Secu și Izvorul Alb din județul Neamț sunt comunități izolate care mor în tăcere. Mor în tăcere prin depopulare. Am luat această decizie de a veni la fața locului, de a sta de vorbă cu oamenii și de a vedea care sunt cele mai bune soluții pentru a rezolva problema drumului. Știu că este greu, altfel nu s-ar fi ajuns aici, dar dacă facem primii pași și-i facem corect, vom găsi soluții”, a declarat prefectul Adrian Bourceanu.
Și s-au găsit primele soluții astăzi:
Demararea lucrărilor de reabilitare a drumurilor forestiere din zona Izvorul Alb – Secu
9 aprilie 2025/Prefectura Neamț - În urma vizitei de lucru efectuate în data de 8 aprilie 2025 în satele Izvorul Alb și Secu, prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a convocat în data de 9 aprilie o întâlnire de lucru la sediul Prefecturii, cu participarea factorilor implicați în gestionarea situației drumurilor din zonă.
- La întâlnire au participat: Doru Gherghel, director al Direcției Silvice Neamț, Ovidiu Gârbea, director tehnic DS Neamț, Iulian Mătasă, primarul orașului Bicaz.
- În cadrul ședinței s-au stabilit măsuri concrete și imediate pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere din zonă, urmând ca Direcția Silvică Neamț să înceapă lucrările de reparații pe drumul forestier care asigură accesul spre Izvorul Alb.
- Lucrările vor începe imediat ce condițiile meteo permit intervenția utilajelor.
- Pe întreaga perioadă, Direcția Silvică Neamț va acționa cu utilaje de specialitate pentru a menține practicabilitatea drumului și a asigura accesul localnicilor.
- În ceea ce privește drumul Baraj- Secu, care rămâne în administrarea DS Neamț, s-a stabilit că acesta va fi îmbunătățit prin aplicarea de criblură, o soluție tehnică ce va spori aderența și va reduce deteriorările cauzate de trafic greu.
- Totodată, s-a convenit ca drumurile forestiere din zonă să fie întreținute și menținute funcționale pe toată durata procesului administrativ de preluare de către Primăria Bicaz, conform demersurilor legale ce vor fi susținute de Instituția Prefectului.
- Prefectul Adrian Bourceanu a subliniat că aceste măsuri urgente sunt un prim pas în redarea accesului normal pentru cetățenii din zonă, urmând ca autoritățile să continue colaborarea interinstituțională pentru obținerea unei hotărâri de guvern care să permită transferul definitiv al drumurilor în administrarea autorității publice locale.