17.2 C
Piatra Neamț
luni, aprilie 28, 2025

Biserica „Buna Vestire” din Piatra Neamţ şi icoana făcătoare de minuni adusă din Rusia

Politică

Neamț/Începând de astăzi, 120 de polițiști vor fi zilnic pe teren în scopuri de prevenție

SĂRBĂTORI PASCALE ÎN SIGURANȚĂ IPJ:Poliţiștii nemțeni sunt la datorie în serviciul comunităţii și în perioada 18-21 aprilie a.c., astfel...

A dispărut de acasă în urmă cu 12 zile. L-ați văzut?

La data de 14 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au fost sesizați de către o femeie, cu...

Propunere legislativă de la Neamț: „Anul 2025 – Anul Cultural Mihai Eminescu” – la 175 de ani de la nașterea poetului

Declararea prin lege a anului 2025 - Anul Cultural Mihai Eminescu, este una dintre propunerile legislative pe care deputatul PSD de Neamț,...

Reacții acide după ce deputatul Iulian Bulai(USR)a dat-o jos pe Lasconi de pe coperta paginii de facebook

După ce Elena Lasconi a fost abandonată de conducerea USR în plină campanie electorală, cu 221 de voturi din 239, unul dintre...

Mariana OLTEAN TUDOSE

text publicat pentru prima dată în 2019

Biserica Buna Vestire din Piatra Neamţ, situată pe strada 1 Decembrie 1918, are o istorie de trei secole. Istoria acestui lăcaș de cult începe în 1719, când boierul Iordache Dărmănescu a ridicat împreună cu soţia, Safta, o biserică în zonă, care, iniţial a aparţinut de Gârcina. De atunci, cartierul a luat numele de Dărmănești. Însă, ca biserică boierească, până în 1930, ea fost condusă de călugări. Ambii ctitori sunt pomeniţi anual, în slujba de Buna Vestire.

 

De menţionat un lucru mai puţin cunoscut din această veche biserică: aici se află icoana Maicii Domnului cu Pruncul, îmbrăcată în argint, a cărei primă menţionare datează anul 1661. Icoana este însă mult mai veche, iar anul 1661 apare ca fiind anul în care s-a făcut prima minune menţionată în cele opt medalioane care se află pe marginea icoanei (despre aceste minuni, citiţi la sfârşitul articolului)

Biserica „Buna Vestire“ este monument istoric, fiind construită pe locul unui sfânt lăcaș mai vechi din lemn, de către spătarul Iordachi Darie. Din punct de vedere arhitectural, monumentul cumulează trăsături proprii secolului al XVIII-lea și se încadrează în categoria bisericilor cu plan triconic, având absidele laterale bine conturate. Inițial, interiorul era construit dintr-o singură „rotondă“, boltită cu o calotă sferică. Fiind destinată membrilor familiei boierești, nu era nevoie de un spațiu prea mare. Ulterior, originalului i se fac modificări. Astfel, în anul 1829, postelnicul Iordachi Darie, fiul spătarului menționat, reface lăcașul de închinăciune cu hramul „Buna Vestire“. Sfântul lăcaș a suferit modificări în anul 1914, când s-a adăugat un pridvor, și în anul 1954, când s-a despărțit printr-un mare arc naosul de pronaos. O lucrare de amploare a fost realizată între anii 1989-1990, când, sub clopotniță, s-a făcut un alt mare arc despărțitor, s-a mărit interiorul bisericii și s-a adăugat un nou pridvor cu cafas deasupra sa. Biserica a fost resfințită în luna mai a anului 1996 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Complexul bisericesc al Parohiei „Buna Vestire“ – Dărmănești este format din biserică, casă de prăznuire, birou parohial, bibliotecă, subsol tehnic, sală mortuară, turn clopotniță, agheasmatar, troiță și lumânărar, scrie doxologia.ro.

De când este biserică de mir, de-a lungul timpului, au slujit în ea preoţii Teofănescu Gheorghe, Crivăţ Gheorghe- Păscăleanu Vasile (până în 1987), şi acum Pantalon Dumitru şi  Apreotesei Ioan.

În anul 2013, cu acordul Institutului Naţional de Patrimoniu(INP), au început lucrările de consolidare şi restaurare a bisericii monument istoric. Lucrările au presupus subzidire, încălzire în pardoseală, întărirea zidurilor prin turnare de centuri de jur împrejur, verticale şi orizontale, schimbarea acoperişului cu tablă de cupru. Proiectul a fost finanţat prin INP şi s-a terminat în 2018.

Începând cu 2019, s-a conceput documentaţia pentru restaurarea Casei sociale, intitulate „Casa iubirii milostive” unde acum se execută lucrări de renovare. Părintele paroh Ioan Apreotesei a obţinut o finanţare din fonduri europene pentru utilarea la standarde europene a unei bucătării care să deservească o nouă cantină socială.

Proiectul se află în fază de derulare. Se lucrează potrivit standardelor, astfel încât, la finalizarea proiectului să fie posibilă deschiderea acestei cantine sociale.

 „Ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor persoaneleor aflate în prag de sărăcie, asigurându-le o masă caldă zilnică de luni până vineri. Totul se va face cu personal angajat, autorizat în domeniu, cu toate avizele de funcţionare. Aşteptăm să terminăm lucrările şi apoi să începem cu deservirea a 20 de persoane, cu speranţa că vom putea să ajutăm mai multe persoane, identificate în parohia noastră dar şi din alte locuri. Persoanele beneficiare vor lua mâncarea de la bucătăria noastră, la pachet, iar acolo unde sunt cazuri sociale nedeplasabile, mâncarea va fi dusă acasă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să terminăm cât mai repede aceste lucrări”, a spus preotul paroh Ioan Apreotesei.

De altfel, în perioada pandemiei şi nu numai, preoţii bisericii au venit în sprijinul bătrânilor şi a celor aflaţi în neputinţă, ducându-le, la casele lor, alimente (foto ).

 

 

 

Icoana făcătoare minuni a Maicii Domnului

A fost adusă în biserica din Dărmăneşti de către boierul Dărmănescu. Fără a exista un document scris în acest sens, se presupune că a existat o apropiere între acest boier- ctitorul lăcaşului de cult, şi biserica din Rusia, de unde a fost adusă icoana. Pe medalioanele care încadrează chipurile Mântuitorului şi Maicii sale, se află scrise în slavonă opt din minunile săvârşite de această icoană, începând cu anul 1661.

Minunile scrise pe Sfânta Icoană a Maicii Domnului ce se află în biserica „Buna Vestire” din parohia Dărmăneşti, Piatra Neamţ

1. În anul 1661, iulie-august 15, la intrarea în biserică, în timpul cântării vecernii, s-au văzut curgând lacrimi din ochiul stâng „şi au fost trei tile şi s-au uscat; multă tămăduire s-a făcut în ceasul acela”.

2. În anul 1699, în luna iulie, cu 10 zile mai înainte de a începe Dumnezeiasca adunare, „Deschind sfânta icoană ochii, s-au văzut curgând din ochiul cel drept; şi au fost două săptămâni pe icoană şi s-au uscat, şi mulţi s-au tămăduit în vremea aceea”.

3. Vrednicul de veşnică pomenire şi fericire, marele Petru, purtând cu sine această sfântă icoană, „în vremea războiului cel cumplit de la Poltava şi rugându-se marele monah înaintea icoanei, îndată l-au biruit pe duşmanul sfead”.

4. Acolo, o femeie pe numele Maria, a fost bolnavă doi ani de zile, de mâini şi de picioare; oloagă şi leproasă pe tot trupul, a văzut pe Preacurata Fecioară Maria venind din altar şi, atingându-se de dânsa, s-a tămăduit.

5. Din Crasnaicut, o femeie pe nume Achilina, au adus pe fiul său Simion de trei ani, fiind orb din naştere şi făcând paraclis, pruncul a văzut din ceasul acela, cu ajutorul Preacuratei Fecioare.

6. Din oraşul Crasnaicut, sutaşul Ioan, având un fiu, Maschin, care era foarte bolnav, a murit. Şi părinţii lui, plângând, chemând spre mângâiere pe Născătoarea de Dumnezeu şi Pururea Fecioară Maria înaintea Sfintei icoane, îndată înaintea lor a înviat fiul lor din morţi.

7. Mai înainte, unde-i acum biserica, s-au arătat în vis oamenilor acelora ce locuiau acolo, poruncindu-le ca să se mute în alt locaş şi va fi asupra lor purtare de griji a lui Dumnezeu: „Eu aici am să petrec”.

8. Din satul Cracauca, un om, Feodor, a adus pe fiica lui în vârstă de 5 ani, fiindcă era muncită de dracu; şi o strângea când au pus-o înaintea sfintei icoane, vărsând lacrimi, cerând ajutor, înaintea tuturor ea s-a tămăduit.

Pe această mică icoană, a mai fost un mic medalion, ce se poate să fi fost din metal preţios, căci se mai găseşte scris: „Închipuirea şi măsura sfintei şi făcătoarei de minuni icoane prea Sfintei Maici a lui Dumnezeu de la Caplunpvschie”.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Bombă de aruncător găsită la Sagna

În data de 25.04.2025, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul ISU Neamț a...

Anunțuri APASERV Neamț/Luna aprilie 2025

Pentru informații suplimentare, beneficiarii noștri pot suna laDispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei http://www.apaserv.eu .

Incendiu izbucnit la un apartament din Piatra Neamț, cei mai mulți locatari din bloc s-au autoevacuat

imagine cu caracter reprezentativ O candelă lăsată nesupravegheată putea provoca pagube însemnate Duminică seară, la ora...

Vineri, Izvorul Tămăduirii. Orbul care a văzut Lumina

În fiecare an, în prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxă sărbatoreşte Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria...

Neamț/Au început instruirile pentru alegerile prezidențiale. Șase instituții în ședință, astăzi, la Prefectură

Prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a convocat astăzi, 24 aprilie a.c., o ședință de lucru cu reprezentanții instituțiilor implicate în buna desfășurare...