La 6 martie 2025, la Palatul Administrativ din Piatra Neamț, a avut loc prima ședință de instruire a primarilor și secretarilor de primărie din județul Neamț, în vederea pregătirii alegerilor prezidențiale programate pentru acest an.
Evenimentul a fost condus de prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, alături de judecătorul Claudia Veronica Vasiliu, Eduard Anton, director în cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP), și doamna Isabela Sabin, secretar general al Instituției Prefectului – județul Neamț.
În cadrul ședinței, prefectul Adrian Bourceanu a subliniat importanța asigurării unor condiții echitabile pentru toți candidații la funcția de Președinte al României și pentru reprezentanții acestora, prin intermediul partidelor politice. El a accentuat necesitatea garantării unor oportunități egale de prezentare a platformelor politice și a proiectelor propuse pentru țară, astfel încât să fie eliminate orice suspiciuni de viciere a procesului electoral.
„Am transmis reprezentanților unităților administrative teritoriale mesajul de a asigura condiții egale pentru toți competitorii electorali ai funcției de Președinte al României și a reprezentanților lor prin partidele politice, să le asigure așadar condiții egale de expunere a platformelor politice și de proiect pentru destinul țării, astfel încât să eliminăm orice suspiciune de viciere a acestor alegeri. Pentru noi, este cea mai importantă siguranță pe care cetățenii o vor avea că participă la un proces electoral corect, neviciat și cu șanse egale pentru fiecare competitor în parte. De asemenea, am insistat și pe condițiile logistice de desfășurare a acestei campanii, inclusiv pe asigurarea tuturor mijloacelor pentru ca fiecare cetățean interesat să își poată exprima acest drept constituțional”, a declarat prefectul.
Reprezentantul AEP a prezentat procedurile de acreditare pentru observatorii alegerilor prezidențiale din 2025, subliniind că observarea procesului electoral se va realiza în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
Participanții la ședință au discutat și despre responsabilitățile primarilor în contextul alegerilor, printre care asigurarea dotării tehnico-materiale a secțiilor de votare, actualizarea delimitării acestora și informarea cetățenilor cu privire la locațiile secțiilor de votare. De asemenea, s-a menționat obligația primarilor de a stabili, până la începerea campaniei electorale, locuri speciale pentru afișajul electoral și de a asigura amplasarea de panouri electorale adecvate.
Această primă ședință de instruire reprezintă un pas important în pregătirea corespunzătoare a alegerilor prezidențiale din 2025, asigurându-se astfel respectarea principiilor democratice și a transparenței procesului electoral în județul Neamț