Astăzi, la Piatra Neamț, Nicușor Dan, primarul USR al Bucureștiului și candidat independent la Președinția României, a făcut o serie de declarații în conferința de presă, după ce s-a întâlnit cu staff-ul PMP Neamț – însoțit de președintele Eugen Tomac, într-un eveniment organizat de Bogdan Gavrilescu la care au participat și simpatizanții săi, cu sau fără partid. Scopul vizitei la Neamț – lansarea candidaturii la Președinția României.
Lipsit de vigoarea oratorică obișnuită a majorității politicienilor, Nicușor Dan a atacat subiecte de politică națională și internațională, de economie, punctual, aproape matematic. ”Se întâmplă lucruri importante în lume, și România nu este acolo”, a spus el la întâlnirea cu simpatizanții de la Hotelul Central.
În contextul politic actual internațional, național și economic, de ce ar trebui să se teamă românii?
De contextul economic, a răspuns Nicușor Dan. Faptul că noi avem noi deficit 9 la sută din PIB înseamnă că noi avem de fapt 27 la sută deficit raportat la venit. O familie care an după an cheltuie cu 27 la sută mai mult decât încaseză, nu poate să ajungă prea departe. În ultimii ani, România și-a impus de fiecare dată o țintă de deficit pe care nu a atins-o. Noi ne-am îndreptat cu mare viteză către un perete.
Despre căderea guvernului, lucru pe care candidatul independent la președinție nu îl consideră oportun:
Nu am vreo simpatie pentru PSD sau dl. Ciolacu, dar dacă se întrerupe această formulă de guvernare trebuie să se pregătească dinante noua configurație de suport parlamentar și de guvern, astfel încât perioada de interimat să fie cât mai scurtă. Pentru că, imediat – având, după un președinte interimar și un guvern interimar – vom transmite un semn de instabilitate care va însemna la nivelul cel mai simplu dobânzi mai mari la sumele cu care noi ne împrumutăm.
Campanie electorală atipică
De o parte, există o frustrare, o revoltă a oamenilor față de modul în care s-a făcut politică, pe o altă parte, rețelele sociale permit o exprimare directă a oamenilor față de alte comunități și în această campanie, rolul voluntarilor va fi foarte, foarte mare. Deci, oameni care să-și asume și să transmite pe rețelele sociale opțiunea pe care o au, ei vor câștiga sau vor pierde aceste alegeri.