Sfântul Valentin, sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: TerniItalia).

După legendă el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui, a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.

Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în statele europene, se fac petreceri și baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri. În calendarul ortodox sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie, informează wikipedia.

*****

Originea Zilei Îndrăgostiţilor

În ciuda caracterului ultracomercial, profan şi a lipsei de substanţã a “Zilei Indrãgostiţilor”, 14 februarie are însã unele rãdãcini mitice şi istorice care meritã a fi investigate. Celebrarea Sfântului Valentin este învãluitã de mister, legendã şi controversã. Este în primul rând vorba despre o perioadã a anului asociatã în mod tradiţional cu dragostea şi fertilitatea.(historia.ro)

Prima data oficialã a Sfântului Valentin o declarã papa Gelasius în 496, pentru a-l sanctifica pe un martir ucis în secolul al III-lea la Roma, dar sfântul este eliminat din calendar în 1969 de cãtre Papa Paul al VI-lea.Nu se ştie însã sigur dacã despre acesta este vorba, pentru cã mai sunt alţi doi sfinţi asociaţi cu aceastã datã. Unul dintre ei este episcopul din Ineramna (Terni), persecutat în timpul lui Aurelian, iar celãlat se pare cã a indurat persecuţii prin Africa. Preotul din Roma câştigã însã o faimã mai mare decât a celorlalţi. Se presupune cã şi-a dobândit faima dupã ce l-a trãdat pe împãratul Claudius al II-lea în 270, organizând cãsãtorii în capitala. Claudius spunea cã soldaţii însuraţi nu mai pot lupta la fel de bine şi se declara împotriva mariajului dintre tineri. Episcopul, dimpotrivã, susţinea cã mariajul este parte din planul lui Dumnezeu şi unul din scopurile acestei vieţi. Continua sã îi cãsãtoreascã pe tineri în secret, în numele iubirii.

Faima i-a adus şi pierzania. Este închis şi decapitat, dar nu înainte de a se îndrãgosti de fata paznicului. Se spune cã în noaptea de dinaintea execuţiei i-ar fi scris un bileţel cu însemnarea “pentru Valentina mea”. Preotul este îngropat pe Via Flaminia, iar astãzi moaştele sale sunt expuse la Biserica Carmelitã din Dublin şi la Biserica Sfântul Praxed. Povestea a înflorit în ceea ce azi se sãrbãtoreşte drept “Sfântul Valentin”. (Articol semnat de Irina Maria Manea în historia.ro)