În perioada 11 octombrie – 31 decembrie 2024 s-a desfăşurat Campania Națională de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime. Obiectivele campaniei au fost informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și informarea și conștientizarea angajatorilor și a altor deținători de arhivă, cu privire la obligația legală de eliberare a acestora.
La încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru (art. 7 alin. 5 din H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, modificată și completată) – fără a fi necesară vreo solicitare în acest sens, din partea acestuia;
La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate (art.34 alin.5 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată și completată), în termen de 15 zile de data solicitării formulate în scris.
Acest document aduce informații necesare despre perioada de activitate a salariatului, în cadrul angajatorului și cuprinde următoarele elemente: datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale angajatorului, data și numărul contractului individual de muncă, tipul de contract, data începerii activității, funcția ocupată, salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă, modificările suferite în executarea raportului de muncă, data încetării contractului individual de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila.
În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia, conform prevederilor art. 34 alin. (5) din Legea nr. 53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Succesorii în drepturi ai angajatorilor desființați au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele pe care aceștia le deţin.
La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, conform prevederilor art. 7 alin. 6 din H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, modificată și completată.
În această perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a organizat patru acțiuni de informare la care au participat 93 angajatori din județul Neamț cu 9056 salariați. Una dintre aceste acțiuni de informare a fost realizată împreună cu lucrători din cadrul Biroului pentru Imigrări Neamț.
Partenerii sociali au fost informați cu privire la acestă campanie în cadrul ședinței Consiliului Consultativ Tripartit constituit la nivelul ITM Neamț din data de 22 octombrie 2024.
Prin acțiunile de control, inspectorii de muncă au informat un număr de 428 angajatori și 880 lucrători. (Informare ITM Neamț)