Întâmplare sau destin, patru scriitori care au marcat mai mult sau mai puţin literatura română prin operele lor şi un mare fizician, s-au născut în ziua de 6 ianuarie. Toţi au fost botezaţi cu numele de Ion, tradiţie românească în care copiii sunt botezaţi după numele sfântului sărbătorit cel mai aproape de ziua de naştere( Sf Ioan, 7 ianuarie)
Ioan Budai Deleanu (6 ian 1670-24 aug 1820), scriitor, filolog, lingvist, istoric și jurist, corifeu al Școlii Ardelene. Opera sa reprezentativă – poemul eroi-comic „Țiganiada” tratează un subiect alegoric cu tendințe satirice antifeudale și anticlericale
Ion Heliade Rădulescu (6 ian 1802-27 apr 1872) scriitor, filolog și om politicromân, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, considerat cea mai importantă personalitate din cultura română prepașoptistă, prin aportul său cultural și estetic la dezvoltarea literaturii române, fiind apreciat și ca un precursor al poeziei moderne.
Istoricul literar V. A. Urechia a formulat susținerea: „Eliad nu este un om, Eliad este o epocă.”
Ion Minulescu (6 ian 1881- 11 apr 1944), poet și prozator român, reprezentant important al simbolismului românesc. Ion Minulescu este numit director general al artelor în 1922.
Cunoscut publicului larg în special pentru poezie, deşi a scris în egală şi proză, Minulescu rămâne în conştiinţa cititorilor autorul frumoaselor „Romanţe pentru mai târziu”.
Ionel Teodoreanu (6 ian 1897 – 3 feb 1954), a fost un romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. „La Medeleni” şi „Lorelei”, sunt cele mai cunoscute romane ale sale, dintr-un lung şir depreciat de critică şi foarte apreciat de public.
Ion Agârbiceanu (6 ian 1906 – 9 mar 1971), fizician român, fiul prozatorului și protopopului Ion Agârbiceanu.
Specialist în fizică atomică-spectroscopie, s-a remarcat drept proiectantul primului laser cu gaze din România între anii 1960–1961. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963.
(Material realizat de redacţia Viata Nemţeană cu ajutorul wikipedia)