În organizarea Consiliului Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”, Festivalul de datini și obiceiuri desfășurat pe parcursul zile de 2 ianuarie 2025 a fost un mare succes.
Citește și: LA TÂRGU NEAMȚ, FESTIVALUL OBICEIURILOR ȘI TRADIȚIILOR DE ANUL NOU, EDIȚIA A XII-A
Peste 20 de formații au participat la paradă, apoi au urcat pe scena amenajată lângă Biserica Adormirea Maicii Domnului. Participanții au promovat datinele și tradițiile Neamțului în special și Moldovei în general, în fața unui public foarte numeros și entuziast.
”Ce se întâmplă pe 2 ianuarie la #Târgu_Neamț este o dovadă vie a faptului că tradițiile autentice continuă să trăiască prin oamenii minunați ai județului nostru. Felicit din suflet toți participanții – de la cei mai mici, care învață cu bucurie datinile străvechi, până la cei care de zeci de ani duc mai departe aceste obiceiuri cu mândrie. Cele peste 20 de formații și ansambluri care au urcat pe scenă astăzi au oferit un spectacol de neuitat celor aproape 10000 de oameni veniți la festival. Pentru bucuria lor și pentru menținerea tradițiilor românești, am susținut și voi continua să susțin, acum ca președinte al Consiliului Județean, astfel de evenimente. Să ne vedem sănătoși, la ediția din 2 ianuarie 2026! La mulți ani!”, a declarat președintele Consiliului Județean Neamț și fost primar al orașului Tg Neamț, Daniel Harpa.
Au evoluat formațiile:
„Capra de la Petricaniˮ (Neamț), „Încheierea păciiˮ Agapia (Neamț), „Plugul cu boiˮ Humulești (Neamț), „Urșii giroveniˮ (Girov, Neamț), „Năvala urșilorˮ (Boțești, Neamț), Alaiul de urători Boiștea (Neamț), „Codrii Stânișoareiˮ (Borca, Neamț), Alaiul de la Răucești (Neamț), „Jocul ursuluiˮ (Fălticeni, Suceava), Ansamblul „Comorile Neamțuluiˮ Piatra-Neamț, „Cununița Moldoveiˮ Costuleni, Ansamblul „Ținutul zimbruluiˮ Târgu Neamț, „Capra mutăˮ (Preoțești, Neamț), „Sumănariiˮ de la Trifești (Neamț), „Cerbulˮ de la Zbereni (Iași), „Mlădițele Farcașeiˮ (Farcașa, Neamț), „Codrulețulˮ (Vorona, Botoșani), „Arnăuțiiˮ (Humulești), „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescuˮ (Botoșani), „Ceata de la Boroaiaˮ, „Ceata capreiˮ din Cornu Luncii (Suceava).
Sursa foto/Facebook/https://www.facebook.com/DanielVasilicaHarpa.ro