1.6 C
Piatra Neamț
duminică, ianuarie 19, 2025

Infractorii, neobosiții sărbătorilor. Aveți grijă pe cine plătiți!

Politică

Ciprian Șerban este noul președinte al Camerei Deputaților

Cu 195 de voturi pentru, Ciprian Constantin Șerban a fost ales astăzi președinte al Camerei Deputaților. Este primul nemțean care ocupă această...

Daniel Harpa, mesaj către noii parlamentari PSD de Neamț

Noii ( după caz, și vechii) senatori și deputați au depus astăzi jurământul, în cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul...

Ciprian Șerban, un nou început, încă un mandat de lider al deputaților PSD

Ciprian Șerban (PSD) a primit astăzi un nou vot de încredere din partea deputaților PSD din țară, care l-au ales lider de...

BEC a redistribuit voturile în Neamț. Aceștia sunt noii parlamentarii care vor reprezenta județul în următorul mandat

Biroul Electoral Central a făcut astăzi publice redistribuirea voturilor pentru Senat și Camera Deputaților în Neamț, circumscripția electorală nr 29. Al treilea...

La data de 23 decembrie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 35 de ani, din Piatra-Neamț cu privire la faptul că a fost victima infracțiunii de înșelăciune.

În urma cercetărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că persoana vătămată ar fi accesat un anunț, de pe o platformă de comercializare produse, cu scopul de a cumpăra un telefon mobil.

Presupusul vânzător ar fi lăsat telefonul mobil la un EasyBox, pentru a fi ridicat de persoana vătămată. După ce aceasta ar fi achitat suma de bani și a ridicat coletul a constatat că în interiorul cutiei se afla o piatră.

***

În timp ce consumatorii caută chilipiruri, cadouri pentru cei dragi sau poate doar doresc să evite aglomerațiile din magazine, fraudatorii văd acest lucru ca pe o oportunitate de a păcăli oamenii cu promisiunea unor oferte și a unor economii mari de bani, oferind oportunități ”speciale” sau prezentând ”oferte-bombă” în mediul online.

CE POȚI FACE?

Cumpără doar din surse de încredere, de la firme și magazine pe care le cunoști.

Verifică review-urile și rating-urile, mai ales pe cele ale magazinelor pe care nu le cunoști și pe cele ale vânzătorilor individuali.

Atenție la reclame, ”Oferte miraculoase”, ”Afaceri-bombă”! Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil că nu e adevărat!

Nu cumpărați falsuri în mod intenționat sau înșelat, oricât de ieftin sau autentic ar părea! Produsele contrafăcute sunt de calitate inferioară, pot fi periculoase și pot contravine legii drepturilor de autor.

Verifică plățile recurente! Înainte de a furniza datele cardului pentru a iniția o plată recurentă pentru un serviciu online, află cum o poți opri dacă îți dorești.

Gândește-te de două ori înainte să plătești! Fii sigur că înțelegi riscurile pe care le implică cumpărăturile online.

Folosește carduri de credit atunci când cumperi lucruri online! Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primești ce ai comandat, emitentul cardului îți poate returna banii.

Salvează toate documentele legate de achizițiile online! Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării, ori pentru a dovedi că ai făcut plata bunurilor.

Nu trimite bani persoanelor necunoscute! Așa cum nu ai da bani unei persoane necunoscute de pe stradă, nu o face nici pe internet. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.

Nu trimite niciodată detaliile cardului prin email! Nu trimite niciodată o copie a cardului tău, a numărului de card, PIN-ul sau orice altă informație prin email și nu da nimănui datele cardului sau informații pentru acces în aplicații bancare ( exemplu: user, parolă, one time password, alte credențiale).

Nu descărca aplicații care permit controlul la distanță la solicitarea unor persoane străine. Prin instalarea unor aplicații pe calculatorul personal sau pe telefonul mobil, poți oferi fraudatorilor controlul total, de la distanță, asupra conturilor bancare.

Pentru a preveni furturile din buzunare:

•Nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor.

• Păstrați portofelul și banii în buzunarul interior și asigurați-l cu nasturi sau fermoar, un buzunar bine asigurat descurajează hoții.

•Este de preferat să purtați banii într-un buzunar cât mai aproape de corp.

•Dacă transportați o sumă importantă de bani, evitați locurile aglomerate.

• Mare atenție la persoanele pe care le vedeți des în preajma dumneavoastră în piețe și magazine.

•Acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumpărături.

• Dacă stați la o coadă, priviți cu atenție celelalte persoane; dacă simțiți că asupra dumneavoastră se face presiune, verificați imediat geanta și locul unde țineți portofelul.

• Urmăriți cu atenție persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână; un hoț se folosește de astfel de obiecte când operează pentru a-și ascunde mâna de privirile străine.

Pentru a preveni furturile din autoturisme:

• Nu parcați autoturismul în zone neiluminate; la adăpostul întunericului, hoții pot acționa nestingheriți.

•Nu lăsați în interiorul autoturismului acte sau alte valori.

•În timpul zilei, asigurați-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor.

• Nu lăsați în autoturism bunuri de valoare, genți sau lucruri ce ar putea trezi interesul hoților; aceștia acționează atât în parcările aglomerate, cât și din mers, încercând portierele mașinilor staționate.

• Nu lăsați în mașină bani, cărți de credit, ordine de plată sau alte obiecte; obiceiul de a încuia banii în torpedo atrage de obicei atenția.

Pentru prevenirea faptelor de lovire sau alte violențe:

• Manifestați respect reciproc cu ceilalți participanți la evenimente și evitați mesajele care instigă la ură.

• Evitați discuțiile în contradictoriu, în special cu persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice.

• Nu răspundeți provocărilor venite din partea unor persoane care se „leagă” de dumneavoastră pe stradă.

• Este bine să nu vă faceți singuri dreptate lovind „adversarul”; astfel de gesturi pot avea consecințe grave.

• Atenție la consumul de băuturi alcoolice. Conform statisticilor, majoritatea actelor de violență au loc pe fondul consumului excesiv de alcool.

Prevenirea disparițiilor/rătăcirilor involuntare de minori:

• Părinții sunt îndemnați să-și supravegheze minorii, iar copiii trebuie învățați să nu se îndepărteze de aceștia.

•Învățați pe copilul dumneavoastră numărul de telefon al părinților.

• Copiii trebuie învățați să fie precauți cu persoanele nou cunoscute, să nu aibă încredere în acestea și să nu plece împreună cu acestea.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Piatra Neamț/Accident cu victimă pe B-dul Gen. Nicolae Dascălescu

update IPJ Neamț/16,15: La data de 18 ianuarie a.c., în jurul orei 13.00, în timp ce o autospecială neinscripționată aparținând Poliției municipiului...

Accident grav lângă Piața Centrală. Un bărbat a fost surprins de un TIR

-actualizare- update 17,16/IPJ Neamț: Victima a fost surprinsă pe trecerea pentru pietoni: La data de 17 ianuarie a.c.,...

Pe 1 februarie se deschide șantierul secțiunii a III-a din Autostrada Unirii în Neamț

CNAIR a emis, ieri, avizul de construcție pentru segmentul Leghin – Moțca din Autostrada A8, tronson care vizează direct județul Neamț.

Anunțuri Apaserv Neamț/Ianuarie 2025

17 ianuarie 2025 Pentru realizarea unei intervenții la reţeaua publică de distribuţie aapei potabile, Compania Județeană APA SERV S.A....

În sfârșit, zona Gara Veche va fi modernizată! Primăria Piatra Neamț a semnat un parteneriat cu CFR

foto/facebook/ciprian răspopa Zona Gara Veche din Piatra-Neamț va fi modernizată printr-un amplu proiect de regenerare urbană. Primarul municipiului Piatra-Neamț,...