-3.8 C
Piatra Neamț
marți, decembrie 3, 2024

Sfinții spitalelor. 16 sfinți tămăduitori sărbătoriți de ortodocșii români în noiembrie

Politică

Rezultate alegeri parlamentare 2024 în Neamț. Cine și cu câți candidați intră în noul Parlament?

În funcție de resitribuirea voturilor, un prim clasament al reprezentării în Parlament din județul Neamț, arată cam așa: PSD...

Fake news marca USR/Plângere penală făcută de PSD

Partidul Social Democrat denunță mesajul distribuit în spațiul online de USR, în numele Partidului Social Democrat, privind...

În Neamț a început renumărarea voturilor

Procesul de renumărare a voturilor a început în județul Neamț Procesul de renumărare a...

PSD, între așteptările de ieri și realitatea de azi: Ciolacu a demisionat

Speranțele social-democraților la propriul candidat în turul 2, legitime în ecuația electorală anticipată a campaniei electorale- s-au estompat încă de aseară, de...

Luna noiembrie ne aduce în atenție 16 sfinți la care credincioșii pot găsi atât ajutor pentru vindecare trupească și sufletească, dar și exemple pentru a trece mai ușor prin încercările societății actuale, informează basilica.ro.

Sfinții Cosma și Damian erau doi frați din Efes, Asia Mică, care au trăit în secolul al IV-lea. Îi tămăduiau pe toți oamenii, fără a cere nimic în schimb, fiind cunoscuți drept doctori fără de arginți.

Sfântul David s-a născut la începutul secolului al XVI-lea într-un sat din apropierea insulei Evia. Pe când era copil, Sf. Ioan Botezătorul i-a apărut în vis și l-a condus într-o biserică din apropiere, unde băiatul a rămas timp de 6 zile, desculț, în picioare, în rugăciune în fața icoanei Înaintemergătorului. De aceea, sfântul este cunoscut și sub numele de „copilul Înaintemergătorului”.

Sfântul Gavriil (Goderdzi Urghebadze) s-a născut în 1929, la Tbilisi, capitala Georgiei. A fost tuns în monahism și a primit, după cum și-a dorit, numele Sfântului Gavriil Athonitul care a primit în chip minunat icoana Maicii Domnului din Iviron (Portaitissa).

Sfântul Gheorghe Karslidis s-a născut pe teritoriul actual al Turciei la începutul secolului XX. Fiii duhovnicești povestesc că Sfântul Gheorghe știa păcatele ascunse sau uitate, și săvârșea numeroase vindecări, pe care căuta să le ascundă cu smerenie. Prin harisma înainte-vederii a prorocit începerea celui de-al Doilea Război Mondial și prin rugăciunile sale a ocrotit mănăstirea și pe credincioșii din satele învecinate.


Sfântul Rafail este un înger din ceata arhangelilor și este cinstit ca vindecător al bolnavilor, ocrotitor al celor aflați în călătorie și al celor căsătoriți. Arhanghelul este menționat în Sfânta Scriptură, în Cartea lui Tobit, fiind cel care, sub înfățișarea unui tânăr îl însoțește pe Tobia în călătorie, vindecă o femeie demonizată și pe Tobit de o boală a ochilor. La final își dezvăluie identitatea spunând: „Eu sunt Rafael, unul din cei șapte sfinți îngeri, care ridică rugăciunile sfinților și le înalță înaintea slavei Celui Sfânt” (Tobit 12:15). Unele surse îl indică pe Sf. Rafail drept îngerul care venea și tulbura apa scăldătorii din Vitezda, în jurul căreia se strângeau bolnavii.

Etimologic, Rafail înseamnă „Dumnezeu este Cel care vindecă”.

Sfântul Rafail este sărbătorit alături de Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor Puteri celor fără de trup, în data de 8 noiembrie.

Sfântul Nectarie s-a născut în Silivria, pe teritoriul actual al Turciei, în anul 1846, într-o familie de creștini. La vârsta de 30 de ani a intrat în viața monahală, iar 9 ani mai târziu a ajuns Episcop al Pentapolei.

Între 1904 și 1907 a întemeiat mănăstirea de maici din Insula Eghina, unde și-a petrecut ultimii ani din viață.

În această perioadă a crescut și faima virtuților și a harului pe care îl primise de la Dumnezeu. Astfel, a vindecat numeroși mireni și monahi de bolile de care sufereau și a adus ploaia în insula afectată de secetă.

Spre finalul vieții a avut o ultimă încercare dată de o boală chinuitoare. A trecut la Domnul, în pace, într-un spital din Atena, în 8 noiembrie 1920. Vindecările minunate nu au contenit să apară, iar mănăstirea Eghina a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Grecia.

Sfântul Orest a fost un doctor creștin care a trăit în Capadocia, în vremea împăratului Dioclețian (284-311).

Sfântul Arsenie s-a născut în jurul anului 1840 în Capadocia. După terminarea studiilor și intrarea în monahism, a slujit în satul său natal, Farasa. Sfântul Arsenie refuza toate darurile care i se aduceau drept mulțumire, spunând: „Credința noastră nu este de vânzare”.
A fost înzestrat și cu darul înainte-vederii și a prorocit alungarea grecilor din Asia Mică, contribuind la organizarea acestei plecări.
A trecut la Domnul în exil, în anul 1924, și a fost înmormântat în insula Corfu. Sfintele sale moaște se află în prezent la Mănăstirea Suroti de lângă Tesalonic, unde este înmormântat Sfântul Paisie.
De la Sfântul Arsenie s-a păstrat o rânduială de citire a psalmilor pentru diverse nevoi.

Sfânta Olga a fost o nativă din Alaska, din tribul Yup’ik, care a trăit între anii 1916 – 1979. A rămas cunoscută și pentru empatia și pentru grija pe care o avea pentru cei care suferiseră orice formă de abuz.

Sfânta Ștefanida este o muceniță din secolul al II-lea, care a ajuns în atenția credincioșilor în anul 2020, când a izbucnit pandemia de coronavirus.
O întâlnim în sinaxare sub numele de „Ștefanida” sau „Corona”. Ambele variante înseamnă „cunună” în greacă, respectiv latină, și fac referire la cununa martirului pe care sfânta a primit-o.
În timpul Cruciadelor, fragmente din moaștele sale au fost duse în catedrala din Aachen (Germania). În secolul al XIV-lea, când epidemiile de ciumă dezastau Europa, spațiul germanic a fost ocrotit prin mijlocirea Sfintei Ștefanida. De aceea, în tradiția apuseană este considerată „izbăvitoare de epidemii” și „protectoare de boli infecțioase”.

Sfântul Ioan a fost cipriot de origine și a trăit în secolele VI-VII. După ce a rămas văduv, a fost chemat să ocupe scaunul de Patriarh al Alexandriei. Bunătatea sa a determinat felul în care avea să fie pomenit în istorie, drept „cel Milostiv”. Oferea ajutor material oricui venea să-i ceară, deoarece, după cum îi spunea ucenicului său, nu știa în chipul cărui om „se ascunde” Hristos.
După ce a trecut la Domnul în țara natală, moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și aduceau vindecare bolnavilor. În anul 1489, racla a fost dăruită regelui Matei Corvin al Ungariei, care a așezat-o într-o biserică din Bratislava.
În România, la Biserica „Postelnicu Fir” din Craiova, se află o parte din mâna dreaptă a Sfântului Ioan.

17 noiembrie: Sf. Grigorie Taumaturgul


Sfântul Grigorie s-a născut într-o familie păgână, dar distinsă, pe teritoriul Turciei de azi. A fost un om al lui Dumnezeu, făcător de minuni și un „al doilea Moise”, după cum a fost numit încă din timpul vieții sale.
A dorit să-și dedice în întregime viața lui Hristos și s-a retras în pustie unde a petrecut mulți ani. Faima virtuților sale s-a răspândit și a fost forțat să accepte hirotonia în episcop.
Cu puterea rugăciunii sale alunga demoni, poruncea munților și apelor, vindeca orice fel de boală și durere, devenea invizibil prigonitorilor săi, cunoștea gândurile altora și vedea evenimente întâmplate la depărtare.
A trecut la Domnul la o vârstă înaintată, în jurul anului 270.


Sfântul Grigorie este cunoscut drept un cuvios din secolele VIII – IX, din Asia Mică, care a căutat să trăiască o viață ascetică, în permanentă rugăciune.
A trăit și în obștea unor mănăstiri, dar harul dumnezeiesc l-a dobândit în pustie, unde s-a luptat cu vrăjmașii și a dobândit nepătimirea.
Spre sfârșitul vieții s-a îmbolnăvit de rinichi și dorind să-i urmeze lui Hristos în suferință, a cerut și boala hidropiziei. Cu toate că era grav bolnav, a mai călătorit la Muntele Olimp și la Constantinopol, unde a trecut la Domnul.
În jurul anului 1490, boierul Barbu Craiovescu a cumpărat de la turci moaștele Sfântului Grigorie, pentru a le dărui ctitoriei familiei sale, Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea.
De-a lungul secolelor, de când se află în această mănăstire, Sfântul Grigorie a înfăptuit numeroase minuni: a ocrotit lăcașul de cult de invazii, a vindecat demonizați și paralitici, iar în ultimele decenii a devenit cunoscut și drept grabnic ajutător pentru bolnavii de cancer.


Sfânta Ecaterina s-a născut în Alexandria, la sfârșitul secolului al III-lea, într-o familie nobilă.
Era o fecioară înzestrată cu frumusețe, inteligență și o educație aleasă, ajungând printre cei mai de seamă înțelepți ai vremii.  Căutând să se căsătorească cu un tânăr pe măsura ei, mama ei, creștină în secret, a dus-o la un părinte pentru a o povățui. Sfânta a ajuns să se boteze și să înțeleagă repede tainei credinței creștine. L-a descoperit astfel pe Mirele mult dorit, pe Mântuitorul Hristos.
Acesta i s-a arătat și i-a dat un inel, semn al statorniciei pe care tânăra trebuia să o arate în iubirea de Dumnezeu.
Dragostea ei pentru Hristos a ajutat-o să-i convertească pe mulți la creștinism, inclusiv pe 150 dintre cei mai învățați filozofi și retori. Pelerinii care se închină la racla sa din Sinai primesc un inel care amintește de inelul primit de sfântă de la Hristos, dar care este și un mijloc de transmitere a harului vindecător.


Sfântul Stelian s-a născut în Paflagonia, Asia Mică, în secolele IV-V. De copil a avut chemare pentru viața monahală și și-a păstrat curăția sufletească și trupească.
După ce a intrat în mănăstire, s-a retras într-o peșteră unde primea hrană de la un înger. Acolo a primit darul vindecărilor. Cu rugăciunile sale îi tămăduia pe bolnavi, în special pe copii. De asemenea, le vindeca pe femei de infertilitate.
Era considerat un doctor fără de arginți, deoarece nu primea plată pentru ajutorul pe care-l oferea.
A rămas cunoscut drept ocrotitor al copiilor, de aceea este reprezentat în icoane ținând în brațe un prunc. Un fragment din moaștele sale se găsește la Biserica Sfântul Stelian – Lucaci din București.

Surse: basilica.ro; stiridigitale.ro / Sursa foto: depositphotos.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Prefect: Alegerile parlamentare din județul Neamț s-au încheiat cu succes

Instituția Prefectului – Județul Neamț anunță finalizarea cu succes a procesului electoral din cadrul alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024. Întregul proces...

Personalul din secțiile de votare își poate ridica banii de la Ghișeul Primăriei

Plata indemnizației pentru personalul din secțiile de votare la alegerile prezidențiale TURUL I DIN 24.11.2024, respectiv președinte, locțiitor, membrii și operatorii de...

Anunțuri Apaserv Neamț- decembrie 2024/Întreruperi, avarii, presiune, lucrări

2 decembrie 2024 Pentru remedierea unei avarii la reţeaua publică de distribuţie a apeipotabile, Compania Județeană APA SERV S.A. este pusă în situațianeplăcuta...

Rezultate alegeri parlamentare 2024 în Neamț. Cine și cu câți candidați intră în noul Parlament?

În funcție de resitribuirea voturilor, un prim clasament al reprezentării în Parlament din județul Neamț, arată cam așa: PSD...

Alegeri parlamentare Neamț/Prezența la vot la ora 21

La orele 21 când s-a încheiat oficial procesul de votare, prezența la urne în județul Neamț a fost de 42,97%.