Leonte Ronică, directorul Centrului Cultural Tupilaţi, ne aduce aminte (ca, de altfel, de multe ori, pe pagina sa de socializare), de tradiţiile care şi-au pus amprenta asupra identităţii noastre, legate de locuri, timpuri şi obiceiuri. De data aceasta, vorbim de Brumar.
Luna noiembrie este o lună friguroasă cu multe schimbări meteorologice încărcată de tradiții și obiceiuri românești.
Prima săptămână este cunoscută de bătrânii de la sate ca ”Săptămâna Miriștei” deoarece în această săptămână gospodarii ară miriștile pentru primăvară.
A doua săptămână are în centru sărbătoarera Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, cei cu puteri ocrotitoareasupra gospodarilor și a turmelor de oi.
Cea de a treia săptămână este denumintă tradițional ” Săptămâna Filipilor de Toamnă”. Se spune că în această săptămână lupii încep să se împerecheze.
A patra săptămână sau săptămâna Ovideniilor se referă la noaptea de Ovidenie când cerul se deschide și animalele au puteri miraculoase. Tot această săptămână mai este cunoscută și ca săptămâna lui Andrei, despre care se spune că îngheață apa și coase răul.
La granița dintre toamnă și iarnă, luna noiembrie este luna de răspântie a tradițiilor, unde îmbătrânirea și degradarea treptată a timpului calendaristic este exprimată de numeroasele sărbători precreștine dedicate lupilor, strigoilor și altor ființe fantastice malefice, însă scenariul spiritual al lunii este completat de multe alte sărbatori legate de ritualul creștin.
Meditaţie…
… la jumatatea lunii, începe postul Crăciunului, perioadă de rugăciune, meditație creștină, perioadă in care aproape că nu este zi fără un obicei rămas din vremuri străvechi. Odată cu începerea Postului Crăciunului, în satul tradițional se instalează o stare de agitație. Lucrul de la câmp s-a încheiat de mult, grânele s-au pus bine la păstrare în fiecare gospodărie, iar acum toată atenția comunității se indreaptă inspre activități de pregătire a Sărbătorilor de iarnă.