Evoluția cazului de intoxicație și mortalitate piscicolă în Bicaz Chei
DSVSA Neamț a informat Instituția Prefectului – Județul Neamț cu privire la evoluția cazului de intoxicație și mortalitate piscicolă raportat pe raza localității Bicaz Chei, în apele râului Bicaz, în data de 26 septembrie 2024, informează Prefectura Neamț.
La data de 8 octombrie 2024, a fost emis Buletinul de Analiză nr. 14645 de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, pe baza probelor prelevate de reprezentanții DSVSA Neamț în data de 26 septembrie 2024. În urma examinărilor toxicologice efectuate pe probele de pește și de apă de suprafață, s-a identificat prezența substanței Diazinon, substanță activă din pesticidul comercial Diazinol.
DIAZINOL – concentrat emulsionabil antiparazitar de uz extern,
se recomandă pentru prevenirea și tratamentul scabiei (sarcoptică, psoroptică, chorioptică, demodecică)
și a ectoparazitismului produs de căpușe,
păduchi, purici, și alte insecte la bovine, ovine, caprine și suine.
Pe același subiect: Râul Bicaz nu este poluat, nu e dezastru ecologic. Peștii morți sunt trimiși la analize (Prefectura Neamț)
Până în prezent, nu se cunoaște modul exact de contaminare a apei râului Bicaz cu această substanță, cunoscută pentru toxicitatea ridicată asupra populațiilor piscicole.
Precizăm că rezultatele analizelor locale asupra calității fizico-chimice a apei din râul Bicaz nu au prezentat anomalii. Examenul toxicologic însă a ilustrat prezența Diazinolului.
Măsuri suplimentare și reglementări ANSVSA
DSVSA Neamț va verifica agenții economici care comercializează Diazinol în zona afectată și va continua să informeze populația prin intermediul medicilor veterinari.
Conform Ordinului ANSVSA nr. 162/25.09.2024, în farmaciile veterinare sunt interzise deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare antiparazitare externe de tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv cabaline. Totodată, sunt interzise și produsele ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, substanțe aflate sub control național, substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, precum și produsele utilizate pentru eutanasie.
Anterior modificării acestui ordin, erau interzise doar deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, substanțele aflate sub control național și produsele utilizate pentru eutanasie.