Partidul Social Democrat susține la nivel de principiu care stă la baza democrației că orice persoană are dreptul de a alege și de a fi aleasă și că o competiție electorală trebuie decisă prin vot popular la urne. Votul cetățenilor este suveran într-o democrație, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic.
Prin urmare, Curtea Constituțională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Șoșoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice.
Pe de altă parte, diverse partide sau candidați la președinție care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreț față de ordinea constituțională și statul de drept din România.
Este rușinos să arunci în spațiul public acuzații politice care demonstrează doar slaba capacitate de înțelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept și un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcții de înaltă demnitate publică.
Statul de drept din România și independența justiției nu pot fi tranzacționate în funcție de interesele politice electorale de moment.
În plus, PSD atrage atenția colegilor de Coaliție că au ministrul Justiției care trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești.
Biroul de presă al PSD
N.R: Curtea Constituțională a României (CCR) a transmis oficial sâmbătă, 5 octombrie, că a invalidat candidatura reprezentantei SOS România, Diana Șoșoacă, la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Șoșoacă nu are nicio cale de atac, decizia CCR este definitivă și s-a luat cu majoritate de 5-2, alti doi judecători fiind absenți.