”Sunt 328 de unități de învățământ pe raza județului Neamț, în anul școlar 2024 – 2025. S-au făcut eforturi susținute pentru a asigura condiții optime în toate unitățile școlare din județ, însă există câteva provocări notabile”, a declarat prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu.
1. Relocarea unităților școlare
Un număr de 22 de unități de învățământ au fost relocate în alte locații, deoarece în școlile respective se desfășoară lucrări de reabilitare. Această măsură temporară a fost luată pentru a garanta desfășurarea în bune condiții a activităților educaționale.
2. Infrastructura școlară:
La nivelul județului, doar o singură unitate școlară din satul Mesteacăn, comuna Icușești, mai are toaleta în curte, fără apă curentă. Restul școlilor sunt dotate cu grupuri sanitare interioare.
3. Autorizările:
În județ, 18 clădiri de învățământ funcționează fără autorizație de incendiu, iar alte 10 unități nu au obținut autorizații sanitare de funcționare din partea DSP. Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică au colaborat pentru a monitoriza aceste deficiențe și a asigura remedierea lor cât mai curând.
4. Transportul elevilor:
Transportul elevilor se asigură cu ajutorul unei flote de 114 microbuze școlare și 19 autobuze, care- în majoritate – sunt în stare bună de funcționare și fără probleme tehnice semnificative.
5. Unități școlare aflate în reabilitare:
18 unități de învățământ beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectele fiind în diverse stadii de implementare. Valoarea maximă eligibilă pentru fiecare proiect este de 60.000 euro.
6. Măsuri pentru combaterea violenței în școli:
Inspectoratul Școlar, alături de alte instituții partenere, va pune în aplicare Planul național de combatere a violenței școlare, emis de Guvernul României și publicat recent în Monitorul Oficial. Acest plan include măsuri concrete pentru prevenirea bullying-ului și asigurarea unui climat de siguranță în școli.