”Transfăgărăşanul are un rival. Drumul dintre Suceava şi Neamţ oferă privelişti care îţi taie răsuflarea şi urmează povestea unui roman celebru”, scrie observatornews.ro.
Obiectiv turistic de o frumusețe extraordinară, Drumul (I)Talienilor a fost reabilitat pe întreg traseul județului Neamț, urmând ca până în sărbătorile de iarnă Consiliul Județean Suceava să finalizeze tot traseul turistic.
Reabilitarea acestui drum – unică în cei 120 de ani de când a fost construit – este în întregime opera Consiliului Județean Neamț, un obiectiv propus și finalizat de ambiția conducerii PSD, ca să respectăm adevărul politic din scurta istorie a reabilitării:
AICI / Neamţ/Drumul Vitoriei Lipan, în plin proces de modernizare
Traseul turisitic, la origine cu scop militar, unește comuna Borca – Neamț cu Mălini – Suceava. A fost proiectat de austrieci, construit de italieni (1902-1904) ajutați de locuitorii din zonă și este menționat în romanul Baltagul (drumul Vitoriei Lipan).
„În raport cu tehnologia de la vremea respectivă lucrările de artă rutiere au fost realizate foarte bine din punct de vedere tehnic, astfel că podurile metalice sunt un etalon în ceea ce priveşte o lucrare de calitate. Materialul, piatra pentru cioplit, s-a adus de la carierele de la Râşca şi Podul Baciului. S-au construit şi şase cantoane rutiere, câte trei pe fiecare parte a muntelui, din care se mai păstrează doar două”, scrie wikipedia.ro.
Câteva detalii la reabilitarea care a început în Neamț în anul 2021: s-au turnat 3 straturi de beton asfaltic, s-au realizat rigolele și șanțurile betonate, s-a pus la punct drenul longitudinal în vederea eliminării apelor din zona drumului, s-au realizat podețele tubulare, casetate, gabioanele etc., unde a fot cazul s-au montat podețele și s-au realizat ziduri de sprijin din beton, care pe alocuri au înălțimi de 2,5-3 metri și se întind pe o lungime de peste un kilometru.