Astăzi, 1 august, sunt sărbătoriți salvamontiștii din întreaga țară, oameni a căror meserie se face deseori în condiții de mare risc, oameni care salvează vieți punându-le pe ale lor în pericol.
Salvamont Neamț operează astăzi în Baza Dochia, în regim de permanență, cu trei oameni care asigură prim răspunsul la apeluri; cu o echipă de șase oameni în Baza Durău; un dispecer și un șef. O echipă mică pentru un munte mare. La mulți ani și mulțumiri pentru tot ce faceți, pentru că uneori faceți imposibilul!
Activitatea de salvamont în județul Neamț s-a născut în 1970 ca urmare a Hotărîrii Consiliului de Miniștri a Republicii Socialiste Romania Nr 68/1069, care reglementa măsurile de prevenire și salvare a turiștilor sau a oricărei persoane aflate în dificultate din zona montană a județului Neamț. Structura purta denumirea de Centrul Județean Salvamont Neamț. Finantarea era asigurată de Comitetul Județean de Partid Neamț iar baza materială sanitară de către Spitalul Județean din Piatra Neamț. Echipele erau formate din voluntari , membrii ai unor cluburi sportive și de orientare turistica. Trebuie consemnat că a fost primul centru salvamont din zona Carpaților Orientali(salvamont-neamt.ro).
Două sunt problemele cu care acești temerari ai muntelui se confruntă: lipsa de personal și erori legislative.
O lege( 5) devenită nefuncțională, ne spune Raul Papalicef- șeful salvamontiștilor nemțeni, îi readuce pe salvamontiști la vârsta de pensionare de 65 de ani. ”Legislația este aberantă. Există o neverosimilă și degradantă diferențiere privind vârsta de pensionare, între echipele militare și cele civile. Cum să intervii la extracții de mare risc la vârsta de 60 de ani? Noi realizăm operațiuni de salvare pe care alte echipe – pompieri, jandarmi – nu le pot realiza. Nu spun să ne pensioneze la 45 de ani. Dar nici la 65!”.
Șapte ani de zile s-a plimbat un proiect de lege pe la Guvern și Parlament care să le dea mașinilor Salvamont dreptul de prioritate pe care îl au Poliția, Pompierii și Ambulanța în trafic.
”Vârsta de pensionare este o mare problemă, la un moment dat, vreo 2-3 ani am avut și noi această reduce, care acum nu mai funcționează”, spune Raul Papalicef.
La asta se adaugă lipsa de personal. ”Dacă îmi doresc cu adevărat ceva, îmi doresc oameni! Oameni calificați. Nu sunt! Nu avem. Nu vin! Este o meserie riscantă care aduce în primul rând beneficii sufletești. Financiar, cel mai rău stau debutanții, iar perioada în care ai statutul de debutant este prea mare. În ritmul acesta, peste câțiva ani nu vom mai avea salvamontiști”.
Vara aceasta a fost mai calmă din perspectiva intervențiilor. Luna august(care a poziționat Salvamont Neamț pe locul 1 în 2023 la numărul de apeluri de urgență pe munte), abia începe.
Vârful nu este 6 august, la pelerinajul sărbătorii ”Schimbarea la față”, așa cum s-ar crede. Vârful este Ziua Muntelui, care are lor în prima duminică a lunii august, la finalul acestei săptămâni. Începând de sâmbătă și până în seara de 6 august, Ceahlăul va fi, probabil, unul din cei mai urcați munți din România. ”Suntem pregătiți. În week-end pot fi de la 1000 la 2000 de persoane”, spune Raul Papalicef.