Ca în fiecare an la 9 iulie, creștinii ortodocși români cinstesc la Mănăstirea Neamț Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, considerată cea mai veche și cea mai frumoasă icoană din țară. Este o icoană procesională, dar și o icoană protectoare, care a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România. Icoana, aflată în Biserica „Înălțarea Domnului”, datează din anul 665 și a fost pictată în Lida, patria Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, relatează doxologia.ro.
Ieri, obștea mănăstirii și un sobor de 20 de preoți au cinstit Sfinta Icoană a Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț.

Icoana din naosul bisericii reprezinta pe Maica Domnului cu pruncul Iisus tinut pe bratul stang, iar pe verso este pictat Sf. Gheorghe, fiind ostas cu capul descoperit, stand pe scaun cu balaurul sub picioare, in mana dreapta avand sulita, iar in cea stanga sabia. Aceasta icoana este cunoscuta cu numele de Lidianca pentru ca ar fi o copie dupa o icoana a Maicii Domnului din Lida si pentru ca are chipul Sf. Gheorghe, originar din Lida.
Pictura este protejata cu o imbracaminte metalica, ornamentata cu pietre pretioase intre anii 1844-1845, in timpul staretului Neonil (+1853). Icoana Maicii Domnului de la Neamt „se bucura de o stima deosebita si este una din renumitele icoane facatoare de minuni care trezeste interesul si admiratia oricarui vizitator, prin valoarea sa artistica. Icoana Maicii Domnului este o icoana procesionala, dar si o icoana protectoare care a intretinut evlavia credinciosilor si a monahilor.