21.9 C
Piatra Neamț
duminică, iulie 14, 2024

START PENTRU VACANȚELE MUZICALE 2024

Politică

Carabelea: luat, pupat, executat

Nici patru ani nu a durat cariera politică a lui Andrei Carabelea, începută abrupt în iulie 2020, direct din postura de candidat...

Andrei Carabelea a fost destituit de la șefia PNL Piatra Neamț. Liberalii pietreni au un nou președinte

Comunicat de presă Conducerea PNL Neamț a decis dizolvarea Biroului Municipal al organizației liberale din Piatra Neamț.

Totul despre mărirea pensiilor, ajutoare de deces, indemnizații și alte drepturi, în ședința Colegiului Prefectural Neamț

La sediul Instituției Prefectului județului Neamț, la 20 iunie a.c., au avut loc ședințele Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor...

Liberalii la Neamț, învinși, dar fericiți. Radiografia lui Lazăr: în urma PSD-ului, dar mai bine ca în 2020

Conferință de presă la PNL Neamț, cu George Lazăr președinte care nu își reproșează nimic și care prezintă nemțenilor un bilanț fericit...

Duminică, 7 iulie, ora 21:00, pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț dă startul celei de a XLIX-a ediții a Festivalului Internațional „Vacanțe Muzicale”. Publicul nemțean și turiștii aflați în vacanță în ținutul nostru se vor putea bucura, până pe 13 iulie, de șapte seri cu muzică de cea mai înaltă calitate interpretată de artiști și formații celebre.

Concerte de uverturi și jazz

Așa cum este tradiția celor patruzeci și opt de ediții anterioare, deschiderea și închiderea festivalului aparțin concertelor de muzică clasică. Startul va fi dat de Orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chişinău, cu maestrul Mihail Agafiţa la pupitru dirijoral.

Iubitorii muzicii de jazz vor fi răsfățați de concertul intitulat „Big Band Boom”, în care protagoniști vor fi Berti Barbera și Big Bandul Radio (dirijor: Simona Strungaru).

”The Motans” promite o seară memorabilă

Muzica pop va fi prezentă pe scena Vacanțelor Muzicale prin intermediul trupei „The Motans”. Solistul, compozitorul și textierul Denis Roabeș (care va fi însoțit de chitaristul Damian Rusu, toboșarul Ali Said, basistul Matei Căpitanu) promite o seară memorabilă, din programul pregătit pentru seara de 11 iulie nelipsind cele mai cunoscute și apreciate piese ale formației.

Un eveniment muzicale al ediției curente care va încânta publicul Vacanțelor va fi concertul Tarafului „Iancu Jianu”Constantin Gaciu, unul dintre cei mai mari cobzari ai României, cel care a înființat acum șase ani grupul oltean, aduce în festival muzica tradițională și cea lăutărească.

Nu vor lipsi recitalurile camerale

Ca la fiecare ediție, nu vor lipsi recitalurile camerale, anul acesta fiind invitați să le susțină muzicieni consacrați – Mircea Lazăr (vioară), Anton Niculescu (violoncel) Andrei Licareţ (pian) – ori tineri aflați în plină afirmare, precum acordeonistul Emmy Dumitru, fost elev al Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

Un alt eveniment de marcă al muzicii de cameră este recitalul propus de „Duo Suspiratio” alcătuit din Magda-Eliza Maftei (mezzosoprană) și Carles Dorador i Jové (lăută). „Din Italia în Franţa – o călătorie muzicală barocă” abordează tema călătoriei, atât ca explorare a două țări și a două culturi, fiecare cu particularitățile sale stilistice, cât și drept călătorie prin diferitele forme de expresie muzicală vocală din secolul al XVII-lea. Arietele, canțonetele și cantatele italiene se vor îmbina cu ariile de curte, tipic franceze. Acestea oferă o largă paletă de emoții, de la bucuria primei iubiri la dezamăgire, disperare și lamentație, programul fiind conceput și ca o profundă rătăcire în labirintul sufletului uman. Singurele mijloace de expresie sunt vocea și teorba (lăuta).

Sorin Zlat în concertul „The Great American Songbook

De neratat de către publicul meloman se anunță și concertul intitulat „The Great American Songbook”, adus pe scena Vacanțelor de muzicienii Sorin Zlat (pian), Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat sr. (saxofon), Adrian Flautistu (contrabas) și Iulian Nicolau (tobe).

Poveste din Bucureştiul de odinioară” este concertul de vineri seara, unul aparte în care solista Miruna Ionescu și membrii „Tarafului de oraş” – Valentin Albeşteanu (vioară), Valentin Cucu (pian), Daniel Mustăţea (acordeon), Nicolae Petrea (contrabas) – vor interpreta cântece celebre mai vechi ori mai noi, piese fredonate de mulți dintre noi: „Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea”, „Suflet candriu de papugiu”, „Coșarul”, „Por una cabeza”, „Inimă, nu fii de piatră”, „Mi-am pus busuioc în păr”, „Habar n-ai tu”, „Ciuleandra”, „Hora Mărțișorului”, „Căruța poștei”.

Gală de operă la finalul ediției

La final, în așteptarea ediției a L-a, sâmbătă, 13 iulie 2024, pe Platoul Curții Domnești, se va desfășura Gala de operă. Sub conducerea muzicală a dirijorului Cătălin Toropoc, vor evolua Orchestra „Ionel Perlea” și soliștii Alexandra GrigoraşClaudia Caia, George Proca.

Publicul interesat poate găsi amănunte despre cele zece evenimente artistice care compun ediția de anul acesta a Vacanțelor Muzicale accesând paginile web: https://www.culturaneamt.ro/ și https://vacantemuzicale.ro/ ori pagina https://www.facebook.com/CulturaNeamt .

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Ultima seară a Vacanțelor Muzicale Piatra Neamț/Gală de operă cu orchestra ”Ionel Perlea”

Sâmbătă, 13 iulie 2024, Platoul Curții Domnești, ora 21:00, Vacanțele Muzicale Piatra Neamț, ediția 2024 (a 49-a) se încheie cu

Adolescent pe trotinetă, accidentat în intersecție la Boghicea

La data de 12 iulie a.c., în jurul orelor 18:50, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman, au fost...

Un șofer a făcut praf o stație de autobuz la Roznov

La data de 12 iulie a.c., în jurul orelor 13:40, polițiștii din cadrul Poliției orașului Roznov, au fost sesizați cu privire la...

La 92 de ani s-a urcat la volan și a lovit un pieton pe trecere

La data de 11 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman, au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier...

De neratat! Vacanțele Muzicale aduc la Curtea Domnească, Bucureștiul de odinioară!

Vineri, 12 iulie 2024, Platoul Curții Domnești, ora 21:00, cea de a șasea seară a Vacanțelor Muzicale la Piatra Neamț - ediția...