12 C
Piatra Neamț
vineri, martie 1, 2024

Expoziție retrospectivă de pictură „Valentin Sava 70” la Complexul Muzeal Național Neamț

Politică

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Delegație nemțeană, prezentă la semnarea contractului de lucrări pentru cel mai mare spital de urgență al Moldovei

Contractele pentru construirea celor două spitale regionale Iaşi şi Cluj, cu bani din PNRR, au fost semnate ieri, la Guvern.

Senatorul Sorin Lavric(AUR) vrea președinția Consiliului Județean

Senatorul AUR, Sorin Lavric, și-a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura în cursa pentru președinția Consiliului Județean Neamț, din...

Primarul de Roznov a trecut la PSD! Îl susțin cu toată tăria pe Daniel Harpa, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț!

Lovitură grea pentru PNL Neamț, care pierde un primar important, Vasile Pavăl de la Roznov, care a ales tabăra PSD și mai...

Complexul Muzeal Național Neamț, cu sprijinul Complexului Național Moldova Iași, găzduiește la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, în perioada 11 ianuarie – 25 februarie 2024, expoziția retrospectivă de pictură „Valentin Sava 70”, expoziție organizată la finalul anului trecut la Palatul Culturii Iași.

Vernisajul va avea loc joi, 11 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, în prezența autorului și a curatorului expoziției, dr. Minola Iutiș, șef interimar al Muzeului de Artă Iași. Evenimentul va marca Ziua Culturii Naționale și se va deschide cu un recital vocal-instrumental susținut de elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner”.

Reunind pe simeze lucrări realizate de pictorul Valentin Sava în perioada 1984 – 2023, expoziția este organizată în două secțiuni distincte: peisaje cu titlul generic „Turnuri și cupole ieșene”, precum și o selecție de compoziții, peisaje, portrete, natură moartă, expuse în Sala de Artă Contemporană a Muzeului de Artă Piatra-Neamț.

Originar din Roman, județul Neamț, Valentin Sava (n. 11 august 1953) a urmat cursurile Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași – secţia Arte plastice (1964 – 1972) și ale Facultății de Muzică şi Arte Plastice de la Conservatorul „George Enescu” Iaşi (1979 – 1983), astăzi Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, unde a devenit, în 2013, profesor universitar. Deține titlul de Doctor în Estetica artelor vizuale, titlu obținut în 2005, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi – Facultatea de Filosofie și Științele Comunicării, precum și Doctor în Arte Plastice și Decorative – Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași (2010).

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iaşi, secţia pictură (din 1990), plasticianul are în portofoliu numeroase expoziții personale și participări la expoziții de grup, în țară și în străinătate, activitatea sa fiind răsplătită cu distincții precum: Marele Premiu și Cupa pentru creaţie artistică – Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării Euroinvent 2013; Marele Premiu la Concursul Internațional de Creație Plastică „Eminesciana”, ediția a II-a (2012). În anul 2023, a primit tilul de Profesor Emerit al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

„Pictura actuală, spre deosebire de cea tradițională, evoluează constant către o vizualizare a fenomenelor reale, traduse într-o cheie nouă, virtuală, din ce în ce mai încifrată”– este crezul artistic al autorului acestei expoziții retrospective, care va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Piatra-Neamț până la data de 25 februarie 2024, de marți până duminică în intervalul orar 9.00-17.00.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Schema lui Carabelea nu a funcționat astăzi: Viceprimarul Alin Lehăduș rămâne pe funcție!

În spațiul public se știe că primarul Andrei Carabelea a fost profund deranjat de declarațiile viceprimarului Alin Lehăduș, pe care le-a considerat ofensatoare. Imediat după aceste declarații, au fost găsite pretextele administrative pentru care Lehăduș nu mai corespunde ca viceprimar.

Dimișcă, Poveste fără sfârșit…

LAURENȚIU DIMIȘCĂ Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț, vă invită să întâmpinați sosirea primăverii vizitând  expoziția „Poveste fără...

Daniel Harpa: Echipa PSD Neamț vă dorește primăvară frumoasă!

Dragi locuitori ai județului Neamț, echipa social-democrată vă urează cu prilejul zilei de 1 Martie ca toate visele să vă înflorească în...

Tânărul șofer din accidentul de azi noapte de la Petricani, nu a mai putut fi salvat

Cu tot efortul celor de la SMURD, deși i s-au făcut manevre de resuscitare și a fost transportat cu semne vitale la...

Un șofer beat a intrat cu mașina într-un stâlp la Bicaz

La data de 29 februarie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii din cadrul Sericiului Rutier-BDNE Bicaz au fost sesizați cu privire la...