COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
HOTĂRÂRE
privind aprobarea măsurilor pentru monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece, în iarna 2023-2024
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ:
Având în vedere prevederile art. 20, alin (2) şi 29 din Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică, precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră, aprobat prin Ordinul comun al ministrului Apelor şi Pădurilor şi ministrului Afacerilor Interne nr. 459/78 din 2019;
Luând act de prevederile reglementării tehnice „Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013[1];
În conformitate cu prevederile Regulamentului de gestionare a situaţiilor de urgenţă specifice tipului de risc căderi masive de zăpadă şi riscurile asociate acestora, aprobat prin Ordinul comun al ministrului Transporturilor şi ministrului Afacerilor Interne nr. 1576/161 din 2017;
În temeiul prevederilor art. 22, lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă;
HOTĂRĂŞTE:
Art.1. Se aprobă Programul de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe Râul Bistriţa, precum şi în vederea prevenirii şi gestionării operative a situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
Art. 2. Colaborarea pentru gestionarea situaţilor de urgenţă produse ca urmare a înzăpezirii drumurilor naţionale şi de interes local, precum şi ca urmare a fenomenului de ger, în iarna 2023-2024, între Instituţia Prefectului – Judeţul Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, Inspectoratul de Jandarmi Neamţ „General de Brigadă Constantin Stavăr”, Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Speciale Neamţ, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ, Secţia de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România S.A., Reprezentanţa Neamţ a Registrului Auto Român, Serviciul Public Salvamont Neamţ, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ şi S.C. DELGAZ GRID S.A. NEAMŢ, se va realiza pe baza protocoalelor actualizate până la data de 15.11.2023.
Art. 3. Prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor care locuiesc în spaţii neîncălzite se va realiza conform Procedurii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţiile neîncălzite (anexa nr. 2 la prezenta hotărâre).
Art. 4. Primarii tuturor unităţilor administrativ teritoriale vor fi în măsură să asigure spaţii pentru cazarea temporară a persoanelor care rămân blocate pe teritoriul administrativ al acestora, ca urmare a înzăpezirii comunicaţiilor rutiere, începând cu data de 01.11.2023.
Art. 5. Primarii tuturor unităţilor administrativ teritoriale, în colaborare cu S.C. DELGAZ GRID S.A. – Centrul Operaţiuni Reţea Electricitate Neamţ, vor efectua operaţiuni de toaletare a coronamentului arborilor de pe domeniul public situaţi pe traseele reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, în vederea asigurării zonei de protecţie, până la data de 15.11.2023.
Art. 6. În intervalul10-20.11.2023, comisia numită prin ordin al Prefectului se va deplasa în bazele de deszăpezire ale Secţiei de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ şi ale operatorilor economici care execută deszăpezirea drumurilor judeţene, pentru verificarea stocurilor de materiale antiderapante, utilajelor, echipamentelor şi mijloacelor specifice pentru prevenirea şi combaterea poleiului şi a înzăpezirii drumurilor, precum şi pentru deszăpezirea acestora.
Art. 7. Directorii unităţilor de învăţământ vor lua măsura suspendării cursurilor unităţilor de învăţământ, pe baza prognozelor meteorologice şi a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase specifice iernii, cu consultarea primarilor şi informarea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, cu cel puţin 12 ore înainte de începerea cursurilor, interval în care vor fi anunţaţi despre aceasta elevii şi cadrele didactice.
Art. 8. Primarii tuturor unităţilor administrativ teritoriale, la primirea mesajelor de atenţionare/avertizare sau în perioada manifestării fenomenelor meteorologice periculoase şi producerii situaţiilor de urgenţă specifice iernii, vor pune în aplicare măsurile specificate în „Ghidul primarului pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece”[2], document elaborat şi distribuit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ.
Art. 9. În vederea monitorizării evoluţiei situaţiei operative şi informării autorităţilor centrale, Consiliul Judeţean Neamţ şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor ţine evidenţa strictă a situaţiilor referitoare la stocurile de materiale antiderapante şi a carburantului, precum şi a utilajelor existente, astfel încât să se dea dovadă de promptitudine şi acurateţe în transmiterea informaţiilor către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, atunci când situaţia o impune/la solicitare.
Art. 10. Prevederile reglementării tehnice „Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013, se aplică tuturor administratorilor drumurilor publice din judeţul Neamţ.
Art. 11. Pentru asigurarea iluminatului în spaţiile de utilitate publică, primarii vor dispune măsuri pentru achiziţionarea/închirierea unor grupuri electrogene sau alte surse alternative pentru iluminat, începând cu data de 30.11.2023.
Art. 12. După primirea prezentei hotărâri, primarii vor dispune întrunirea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în şedinţă extraordinară pentru a stabili modalitatea de aplicare a măsurilor din prezenta hotărâre, la specificul unităţii administrativ-teritoriale.
Art. 13. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va comunica prezenta hotărâre autorităţilor şi persoanelor interesate.
PREŞEDINTE,
PREFECT
Vasile – Adrian NIŢĂ
Nr. 24
Piatra Neamţ, 07 noiembrie 2023
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ
Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 24 din 07.11.2023
PROGRAMUL DE MĂSURI
pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe Râul Bistriţa, precum şi în vederea prevenirii şi gestionării operative a situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece
- Pentru membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
- Asigurarea personalului pentru completarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, în faza „portocaliu”/„roşu”.
Răspund: Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Termen: La solicitarea Preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
- Pregătirea utilajelor şi echipamentelor din dotare în scopul participării la acţiunile de intervenţie, conform Registrului de capabilităţi.
Răspund: Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Termen: Perioada manifestării fenomenului
- Actualizarea situaţiei cu femeile gravide în ultimul trimestru de sarcină, a persoanelor care urmează tratament de dializă sau pentru alte afecţiuni, precum şi organizarea transportului preventiv al acestora către unităţile sanitare abilitate, la primirea Avertizărilor meteo de căderi masive de zăpadă, „Cod portocaliu” şi „Cod roşu”.
Răspund: Direcţia de Sănătate publică.
Termen: 15.11.2023
- Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ va acţiona pentru:
- prevenirea producerii evenimentelor rutiere pe sectoarele de drum afectate de fenomene meteorologice, prin intensificarea patrulării cu echipaje de poliţie rutieră/ordine publică;
- constituirea de filtre, în zonele care pot deveni periculoase din punct de vedere al siguranţei şi fluenţei traficului rutier (pante, rampe, debleuri şi curbe deosebit de periculoase, etc.), ce vor acţiona pentru reducerea vitezei de deplasare a autovehiculelor, verificarea dotării acestora cu anvelope de iarnă, respectiv sancţionarea conducătorilor auto care nu respectă regulile privind circulaţia în condiţii de iarnă;
- participarea la acţiuni de căutare şi salvare a persoanelor;
- realizarea unei cooperări permanente cu administratorii drumurilor publice pentru menţinerea în condiţii corespunzătoare a arterelor de circulaţie pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice, verificarea modului de acţiune al utilajelor de deszăpezire şi după caz, aplicarea măsurilor de restricţionare sau închidere a traficului rutier.
Răspund: Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.
Termen: Perioada manifestării fenomenelor periculoase.
- Intervenţia cu maximă celeritate pentru deblocarea şi punerea la adăpost, în cel mai scurt timp, a persoanelor blocate pe drumurile publice, mai ales în zonele muntoase/izolate. Punerea în aplicare a Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite.
Răspund: Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ;
Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ a CNAIR;
Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de
Urgenţă „Petrodava” al Judeţului Neamţ;
Expertul şef al Serviciului Salvamont Neamţ.
Termen: Perioada manifestării fenomenelor periculoase.
- Serviciul de Ambulanţă va asigura capacitatea corespunzătoare de intervenţie, respectiv o va suplimenta în raport de evoluţia situaţiei operative şi va lua măsuri pentru:
- temporizarea solicitărilor de transport pentru externare la domiciliu, până la încetarea avertizărilor meteorologice;
- transportarea, din timp, la unităţile sanitare din teritoriu şi internarea acestora la secţiile de specialitate, a pacienţilor dializaţi şi a femeilor însărcinate care, din cauza fenomenelor meteorologice, riscă să rămână blocaţi în zonele izolate;
- patrularea echipajelor, după finalizarea cazurilor şi până la revenirea la bază, în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost, pentru identificarea acestora şi transportul la centrele de cazare temporară;
- monitorizarea şi temporizarea transferurilor interclinice până în momentul în care transferul se poate efectua în condiţii maxime de siguranţă; la pacienţii critici, la care nu este posibilă temporizarea şi este obligatoriu transferul către un centru de nivel superior, se va anunţa Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea organizării în siguranţă a transferului.
Răspund: Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ
Termen: Perioada manifestării fenomenelor periculoase.
- Pentru Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
- Președinții C.L.S.U. al localităților Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Roznov și Bicaz vor asigura actualizarea Listei cu spaţiile de cazare amenajate pentru persoanele fără adăpost și le vor transmite la Secretariatul Tehnic Permanent al C.J.S.U. (I.S.U. Neamț) până la data de 15.11.2023.
- Pe întreaga perioadă a avertizărilor meteorologice COD PORTOCALIU şi COD ROŞU, preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, va dispune următoarele măsuri:
- Instituirea serviciului de permanenţă la sediul primăriei, conform prevederilor Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 736/22.07.2005;
- Atenţionarea populaţiei din zonele vulnerabile;
- Atenţionarea populaţiei pentru evitarea deplasărilor pe acele drumuri care prezintă risc de înzăpezire şi se impune a fi închise;
- Afişarea mesajelor de atenţionare/avertizare în locuri publice şi în funcţie de posibilităţi, transmiterea pe canalul „info” al societăţilor de cablu;
- Monitorizarea situaţiei privind starea căilor de comunicaţii (rutiere, feroviare, portuare), infrastructura de transport energie şi de comunicaţii, cursurile de apă, funcţionarea instalaţiilor speciale ale operatorilor sursă de risc, depunerile de gheaţă pe infrastructura de transport/distribuţie energie electrică şi comunicaţii;
- Prealarmarea personalului, verificarea tehnicii şi a stocurilor de materiale necesare acţiunilor de deszăpezire;
- Pregătirea pentru intervenţie a S.V.S.U şi a utilajelor/mijloacelor avute la dispoziţie pe plan local;
- Punerea în aplicare a „Planurilor operative proprii de acţiune pe timpul iernii” pentru asigurarea circulaţiei pe drumurile din administrare, la apariţia poleiului şi/sau a căderilor de zăpadă, cu accent pe menţinerea viabilităţii acestora prin patrularea cu utilaje şi prin combaterea poleiului;
- Solicitarea prin „112” a intervenţiei operative pentru combaterea poleiului/înzăpezirii drumurilor naţionale şi judeţene, precum şi a celei a structurilor M.A.I. pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, acolo unde situaţia o impune;
- Constituirea la nivelul fiecărei localităţi de spaţii speciale pentru cazarea persoanelor fără adăpost pe perioada manifestării fenomenelor meteorologice specifice iernii – temperaturi scăzute, ger și transmiterea la
- Asigurarea spaţiilor în care poate fi asigurată cazarea şi hrănirea persoanelor blocate în trafic sau afectate de fenomenele meteorologice periculoase;
- Sprijinirea intervenţiei pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă;
- Asigurarea masurilor necesare pentru punerea în aplicare a Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite;
Întocmirea şi transmiterea de rapoarte operative cu pr
- Pentru Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca, în vederea diminuării potenţialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa
- Asigurarea permanenţei la nivelul primăriilor.
Răspund: Primarii comunelor Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca
Termen: Perioada manifestării fenomenului de zăpor.
- Urmărirea evoluţiei fenomenului de zăpor şi informarea zilnică, în scris, până la orele 10.00, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ şi telefonic la orele 04.30, 13.30 şi 18.00.
Răspund: Primarii comunelor Poiana Teiului, Farcaşa, Borca şi personalul de permanenţă
Termen: Perioada manifestării fenomenului de zăpor.
- Pregătirea echipelor de alarmare pentru a fi în măsură să introducă, din dispoziţia primarului, în orice moment, semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” pe teritoriul comunelor.
Răspund: Primarii comunelor Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca.
Termen: Perioada manifestării fenomenului de zăpor.
- Executarea de exerciţii de alarmare publică în comunele Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca pentru pregătirea populaţiei şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în cazul producerii de inundaţii, ca urmare a blocării albiei râului Bistriţa, din cauza manifestării fenomenului de zăpor.
Răspund: Inspectorul şef al „Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ”;
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ;
Primarii Comunelor şi şefii S.V.S.U. Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca.
Termen: 30.11.2023
- Pregătirea a două detaşamente de intervenţie, formate din câte 20 de militari, pentru sprijinirea acţiunilor de evacuare şi a celor de recuperare şi reabilitare în situaţia producerii de inundaţii.
Răspund: Inspectorul şef al „Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ”;
Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Neamţ „General de Brigadă Constantin Stavăr”.
Termen: 30.11.2023
- Verificarea potabilităţii apei din fântânile aflate în zona de influenţă a fenomenului de zăpor, având în vedere fenomenul de infiltraţii.
Răspund: Directorul D.S.P. Neamţ
Termen: la apariţia infiltraţiilor în fântâni.
- Evacuarea apei din fântâni şi subsoluri în situaţia producerii de inundaţii prin revărsare.
Răspund: Inspectorul şef al „Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ”;
Şefii SVSU din comunele Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca.
Termen: la nevoie.
- Exploatarea acumulării Topoliceni, conform Protocolului încheiat între S.C. Hidroelectrica S.A – Sucursala Hidrocentrale „Bistriţa” şi A.B.A. „SIRET” Bacău.
Răspund: Directorul S.H. „Bistriţa” Piatra Neamţ;
Directorul S.G.A. Neamţ.
Termen: Perioada manifestării fenomenului.
- Informarea cetăţenilor asupra pericolului producerii de inundaţii şi asupra măsurilor de protecţie stabilite de autoritatea locală.
Răspund: Primarii comunelor Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca.
Termen: Perioada manifestării fenomenului.
- Supravegherea cursului râului Bistriţa şi organizarea fluxului informaţional, stabilirea pragurilor de avertizare, a modului de declanşare a stării de alertă, stabilirea situaţiei de pericol şi a măsurilor excepţionale ce decurg din această situaţie. Întocmirea în acest sens a unui program de măsuri preventiv-operative.
Răspund: Directorul S.G.A. Neamţ;
Inspectorul şef al „Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ”
Termen: 30.11.2023
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ
Anexa nr. 2 la Hotărârea nr. 24 din 07.11.2023
PROCEDURĂ
PENTRU PREVENIREA DECESELOR PRIN HIPOTERMIE
A PERSOANELOR FĂRĂ ADĂPOST ŞI A CELOR DIN SPAŢII NEÎNCĂLZITE
1. SCOP:
a) stabilirea unui set unitar de măsuri pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite;
b) stabilirea responsabilităţilor privind identificarea, transportul şi adăpostirea persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite.
2. DOMENIU:
Procedura se aplică la nivelul judeţului Neamţ de către instituţiile din Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
3. REFERINŢE NORMATIVE:
- O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 15/2005;
- Hotărârea nr. 1491/2004 pentru aprobarea Regulamentului cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă;
- Planurile operative de acţiune pentru combaterea poleiului şi a înzăpezirii drumurilor publice întocmite la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
4. DESCRIEREA PROCEDURII:
Nr. crt. | Denumirea acţiunii | Instituţia responsabilă | Termen de execuţie |
Constituirea la nivelul fiecărei localităţi de spaţii speciale pentru cazarea persoanelor fără adăpost pe perioada manifestării fenomenelor meteorologice specifice iernii – temperaturi scăzute, ger. | CLSU din judeţul Neamţ | La începutul manifestării fenomenelor specifice | |
Operaţionalizarea adăposturilor la primirea informărilor/atenţionărilor/avertizărilor | CLSU din judeţul Neamţ | La solicitarea CJSU sau la primirea mesajelor privind posibilitatea producerii fenomenelor extreme – ger | |
Efectuarea de controale periodice în spaţiile cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost, în vederea identificării acestora şi transportul lor în spaţiile amenajate de la nivelul fiecărui comitet local pentru situaţii de urgenţă. | Poliţia locală în cooperare cu I.J.P. Neamţ şi I.J.J. Neamţ | Pe perioada manifestării fenomenului de ger | |
Anunţarea prin nr. „112” despre identificarea persoanelor fără adăpost pentru transportul acestora la spaţiile special amenajate. Echipajele IJJ, IJP şi Poliţiei locale vor rămâne la locul evenimentului până la sosirea mijlocului de transport (ambulanţă) din cadrul SAJ Neamţ şi ISU NEAMŢ. | Poliţia locală în cooperare cu I.J.P. Neamţ şi I.J.J. Neamţ | Pe perioada manifestării fenomenului de ger | |
Verificarea zilnică, în intervalul orar 21.00 – 01.00, a zonelor cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost şi transportul acestora la spaţiile special amenajate de autorităţile locale. | Serviciul de Ambulanţă judeţean Neamţ | Pe perioada manifestării fenomenului de ger | |
Examinarea persoanelor fără adăpost care se prezintă la U.P.U./C.P.U. şi anunţarea serviciului judeţean de ambulanţă pentru a le transporta în spaţiile special amenajate pe acelea dintre ele care nu necesită asistenţă medicală de urgenţă. | Personalul UPU/CPU | La prezentarea persoanelor fără adăpost la U.P.U./C.P.U. | |
Transportul persoanelor fără adăpost care se prezintă la U.P.U./C.P.U. în spaţiile special amenajate la nivelul fiecărui C.L.S.U. | S.A.J. Neamţ I.S.U. Neamţ | La solicitarea U.P.U./C.P.U. | |
Echipajele S.A.J. şi S.M.U.R.D. după finalizarea misiunii, vor identifica persoanele fără adăpost pe timpul deplasării către substaţii şi vor anunţa în dispeceratul integrat toate situaţiile de acest tip pentru a se organiza transportul acestora la adăposturi. | S.A.J. Neamţ I.S.U. Neamţ | La întoarcerea din misiuni | |
Stabilirea la nivelul SAJ şi ISU de mijloace pentru a executa misiunea de transport persoane fără adăpost astfel încât misiunile de asigurare a primului ajutor medical calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă să nu fie afectate. | S.A.J. Neamţ I.S.U. Neamţ | Începând cu 01.11.2021 | |
Identificarea persoanelor care locuiesc în spaţii fără încălzire curentă şi preluarea acestora în vederea adăpostirii în spaţiile special amenajate la nivelul fiecărui comitet local pentru situaţii de urgenţă. | C.L.S.U. Poliţia locală | Pe perioada manifestării fenomenului de ger | |
Identificarea şi luarea în evidenţă a persoanelor fără adăpost la primirea în spaţiile special amenajate. | Poliţia locală /responsabilul de spaţiu | Permanent | |
Efectuarea controlului medical al persoanelor fără adăpost, în spaţiile special amenajate la nivelul fiecărui comitet local pentru situaţii de urgenţă. | S.A.J. Neamţ | La ora 22.30 | |
Aducerea la cunoştinţa persoanelor fără adăpost identificate despre posibilitatea reîntoarcerii în aceste spaţii pe timpul nopţii (între orele 18.00 /08.00) pe toată perioada manifestării fenomenului de ger. | Poliţia locală C.L.S.U. /responsabilul de spaţiu | La părăsirea de către persoanele fără adăpost a spaţiilor amenajate | |
Raportarea cazurilor de hipotermie la Centrul operativ constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii. | D.S.P. Neamţ | Până la ora 09.30 (în cazul înregistrării de astfel de cazuri) | |
Informarea telefonică a I.S.U. Neamţ (nr. tel. 0233211666/0233211213) cu privire la misiunile de transport a persoanelor fără adăpost în spaţiile amenajate (se va specifica numărul de persoane, detaliat pe categorii de vârstă şi sexe). | I.J.P. Neamţ I.J.J. Neamţ Poliţia Locală C.L.S.U. | La ora 22.00 (în cazul în care au fost transportate persoane) |
- NOTĂ:
- Pentru cazurile persoanelor fără adăpost căzute în locuri publice sau cu probleme deosebite se va proceda conform protocolului de colaborare al agenţiilor pentru primirea şi gestionarea apelurilor de urgenţă (112);
- Centralizarea şi raportarea datelor către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se va realiza prin grija I.S.U. Neamţ, care va colecta informaţiile de la responsabilii de spaţiu/şefii S.V.S.U.;
- Pentru realizarea raportării de la punctul anterior, Direcţia de Sănătate Publică va comunica ISU cazurile de hipotermie în momentul luării lor la cunoştinţă;
- Pentru cazurile în care intervenţia la urgenţele medicale este îngreunată de fenomenele meteorologice periculoase, I.S.U. Neamţ va lua măsurile care se impun, conform planurilor, pentru ca echipajele trimise la caz să-şi poată îndeplini misiunea;
- În funcţie de posibilităţi, autorităţile locale în cooperare cu organizaţiile non-guvernamentale vor asigura persoanelor cazate ceai şi alte produse alimentare, precum şi articole de îmbrăcăminte şi pături.
5. DISPOZIŢII FINALE:
- Procedura se difuzează către utilizatori ca anexă la prezenta hotărâre;
- Procedura se actualizează ori de câte ori este nevoie;
- Procedura se aplică începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
6. ANEXE:
- Model de registru pentru luarea în evidenţă a persoanelor fără adăpost
- Model de raport privind situaţia misiunilor executate în aplicarea procedurii MAI/MS pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite
REGISTRU PENTRU LUAREA ÎN EVIDENŢĂ A PERSOANELOR FĂRĂ ADĂPOST
– MODEL –
Data: | |||||
Nr. crt. | Nume şi prenume | Vârsta | Modalitatea de ajungere la adăpost[3] | Ora primirii în adăpost | Observaţii[4] |
Situaţia misiunilor executate în aplicarea procedurii MAI/MS pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite
în perioada __/__ ora 07.00 – __/__ ora 07.00 [5]
– MODEL –
Nr. crt. | Judeţ | Instituţii | Locaţie | Număr persoane |
1. | ISU | Spital | ||
Adăpost | ||||
Refuz | ||||
Subtotal | ||||
SVSU ……… | Spital | |||
Adăpost | ||||
Refuz | ||||
Subtotal | ||||
TOTAL PERSOANE |
GHIDUL PRIMARULUI
PENTRU GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ SPECIFICE SEZONULUI RECE
CAPITOLUL I
ATRIBUŢII ÎN PERIOADA PREMERGĂTOARE PRODUCERII SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ
- Verificarea cuprinderii în planul de activităţi al comitetului local pentru situaţii de urgenţă a activităţilor necesare gestionării fenomenelor meteorologice specifice iernii în luna noiembrie (şedinţă pentru stabilirea măsurilor necesare);
- Alocarea în „Planul de asigurare cu resurse umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă„ pe anul în curs a resurselor necesare gestionării situaţiilor specifice iernii – în maxim 2 săptămâni de la aprobarea bugetului;
- Analiza modalităţii de desfăşurare a activităţilor CLSU în sezonul rece din anul precedent pentru înlăturarea deficienţelor şi optimizarea unor activităţi – în şedinţa din luna noiembrie a CLSU;
- Restudierea prevederilor legale în vigoare referitoare la gestionarea acestor fenomene de către toţi membrii CLSU(AND 525/2013, hotărârile CJSU);
- Dispunerea măsurilor necesare întocmirii planului de gestionare a situaţiilor de urgenţă specifice iernii şi aprobarea acestuia în cadrul comitetului local cu date referitoare la:
- contracte de închirieri pentru utilaje deszăpezire,
- fonduri pentru achiziţia de material antiderapant;
- fonduri pentru repararea utilajului aflat in dotare;
- amenajarea spaţiilor de cazare pentru persoanele fără adăpost în perioadele cu ger puternic sau pentru persoanele surprinse în trafic de viscol;
- întocmirea unui parteneriat/contract cu un mijloc auto/tractor/atelaj hipo pentru utilizare în cazul blocării căilor de acces pentru scoaterea la căile de rulare practicabile a bolnavilor care necesită dializă sau a eventualelor victime;
- asigurarea spaţiului de lucru necesar desfăşurării activităţii centrului operativ cu activitate temporară la primirea solicitării de asigurare a permanenţei la primării;
- instruirea membrilor postului de poliţie asupra responsabilităţilor ce le revin pentru gestionarea situaţiilor specifice iernii şi mai ales la rolul acestora pentru sprijinirea activităţii de blocare a căilor de rulare precum şi la asigurarea fluidizării traficului în cazul producerii de ambuteiaje generate de blocarea temporară a drumurilor;
- asigurarea căilor şi mijloacelor de transmitere către populaţie a conţinutului avertizărilor, atenţionărilor, informărilor (staţie de radioamplificare, consilieri locali, televiziune prin cablu, afişare la sediul primăriei etc.);
- constituirea bazelor de date referitoare la persoanele expuse acestui risc: bătrâni singuri, bolnavi cu dializă, femei gravide, persoane cu dizabilităţi.
- Transmiterea planului la ISU Neamţ pentru avizare;
- Avertizarea persoanelor expuse riscului de incendiu asupra necesităţii curăţirii coşurilor de fum şi respectării regulilor de protecţie împotriva incendiului (bolnavi, bătrâni, persoane izolate persoane aflate permanent sub influenţa băuturilor alcoolice).
- Toaletarea coronamentului arborilor situaţi pe domeniul public care pot afecta traseele reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice.
CAPITOLUL II
ATRIBUŢII LA PRIMIREA MESAJELOR DE ATENTIONARE/AVERTIZARE
- Transmiterea atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi a avertizărilor şi alertelor hidrologice către populaţie;
- Atenţionarea tuturor operatorilor economici sursă de risc în vederea asigurării condiţiilor optime de funcţionare pe timp de iarnă, pentru evitarea producerii unor accidente tehnologice;
- Verificarea şi actualizarea în regim de urgenţă a planurilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă specifice anotimpului rece;
- Avertizarea structurilor desemnate să intervină din localitate pentru punerea în aplicare a planurilor de cooperare (dacă este cazul);
- Actualizarea componenţei centrului operativ cu activitate temporară şi planificarea asigurării permanenţei la primărie, la apariţia fenomenului;
- Verificarea tehnicii specifice şi a stocurilor de materiale necesare acţiunilor de deszăpezire;
- Avertizarea operatorilor economici de profil cu care s-au încheiat contracte pentru deszăpezire despre posibilitatea punerii în aplicare a acestora;
- Pregătirea spaţiilor în care poate fi asigurată relocarea, cazarea şi hrănirea persoanelor surprinse în trafic sau afectate de fenomenele meteorologice periculoase şi numirea persoanei responsabile de această activitate din cadrul CLSU;
- Instruirea personalului şi asigurarea executării serviciului de permanenţă la sediile primăriilor când situaţia impune acest lucru conform OMAI 736/2005 şi HGR 1491/2004, art. 6 şi 7;
- Verificarea legăturii cu structurile abilitate să asigure răspunsul în astfel de situaţii, după cum urmează:
- structuri ale MAI:
- ISU – în domeniul salvării persoanelor surprinse, acordării asistenţei medicale de urgenţă, adăpostire şi evacuare;
- IJP – dirijarea circulaţiei rutiere şi acordarea sprijinului în decizia de închidere a unor căi de comunicaţii rutiere, precum şi misiuni de ordine şi siguranţă publică;
- IJJ – sprijin în misiuni de căutare-salvare şi evacuare respectiv misiuni de ordine şi siguranţă publică;
- DSP coordonează acţiunile care vizează asigurarea asistenţei medicale şi transportul persoanelor cu afecţiuni medicale (inclusiv dializaţi);
- Operatorii care furnizează energie, gaze naturale şi utilităţilor publice, asigură menţinerea şi repunerea în funcţiune a sistemelor de transport energie, gaze şi utilităţi, asigurarea acesteia către populaţie şi ceilalţi beneficiari;
- structuri ale MAI:
- Identificarea şi pregătirea unor spaţii special amenajate pentru depozitarea temporară a unor cantităţi mari de produse diverse, în cazul primirii unor ajutoare de urgenţă;
CAPITOLUL III
ATRIBUŢII ÎN PERIOADA MANIFESTĂRII FENOMENELOR METEOROLOGICE PERICULOASE ŞI PRODUCERII SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ
- Asigurarea permanenţei la primării conform planificării întocmite în perioada anterioară, cu personal din cadrul centrului operativ cu activitate temporară;
- Convocarea în şedinţă extraordinară a comitetului local pentru situaţii de urgenţă pentru stabilirea măsurilor care se impun – obligatoriu la primirea avertizărilor cod portocaliu şi cod roşu şi facultativ sau la ordin, la primirea celor de cod galben;
- Monitorizarea situaţiei privind:
- starea căilor de comunicaţii (rutiere, feroviare);
- infrastructura de transport energie şi de comunicaţii;
- cursurile de apă, cu accent deosebit pe cele pe care de regulă se produc zăpoare;
- funcţionarea instalaţiilor speciale (baraje, hidrocentrale, operatori economici sursă de risc etc.);
- depunerile de gheaţă pe infrastructura de transport/distribuţie energie electrică şi comunicaţii, respectiv afectarea staţiilor de transformare a energiei electrice.
- Efectuarea de misiuni de patrulare pe căile rutiere aflate in administrare pentru a preveni blocarea acestora din cauza depunerilor de zăpadă. Această acţiune se desfăşoară permanent în timpul ninsorilor liniştite sau când viscolele sunt slabe (tăria vântului sub 30 km/oră), iar zăpada spulberată nu poate imobiliza utilajele pe drum. Utilajele folosite la patrulare sunt în general utilaje cu lamă (autogreder etc.) sau autovehicule la care se montează în faţă lamă metalică (utilaje multifuncţionale cu tracţiune integrală, buldoexcavatoare, autobasculante, tractoare rutiere etc.). Autovehiculele folosite la patrulare vor fi dotate cu telefon sau staţie emisie-recepţie pentru a asigura şi informa operativ asupra condiţiilor de circulaţie pe drumuri.
- Înlăturarea zăpezii depuse pe carosabil de către utilajele proprii sau cele cu care s-a încheiat contract;
- Numirea unei persoane din cadrul centrului operativ cu activitate temporară(secretarul localităţii – de exemplu) pentru asigurarea evidenţei continuităţii acţiunilor de intervenţie şi întocmirea la timp a raportărilor şi solicitărilor de sprijin către ISU sau Prefectură, având în vedere posibilele misiuni pe care le poate primi şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.
- Asigurarea în permanenţă la sediul primăriei sau în altă locaţie, a unui utilaj/atelaj care să poată fi utilizat pentru a facilita accesul spre eventualele victime blocate din cauza zăpezilor pentru facilitarea intervenţiei. Prealertarea acestuia odată cu blocarea drumurilor şi asigurarea condiţiilor necesare de comunicaţii între personalul aflat la permanenţă la primărie şi conducătorul utilajului pentru a-l operaţionaliza la orice oră;
- La creşterea în intensitate a fenomenelor şi blocarea drumurilor:
- marcarea corespunzătoare a drumului blocat şi solicitarea de sprijin inspectoratului de poliţie pentru interzicerea accesului;
- anunţarea prin raport la ISU şi implicit Prefectură despre această activitate;
- analizarea posibilităţii deblocării căii de acces în timp util, sau în imposibilitatea deblocării, înaintarea propunerii de întrerupere a cursurilor unităţilor de învăţământ de pe teritoriul localităţilor afectate către Inspectoratul Şcolar şi Prefectului Judeţului Neamţ;
- Culegerea permanentă a datelor despre situaţia operativă şi întocmirea rapoartelor la inspectoratul pentru situaţii de urgenţă zilnic la orele 04.00 şi 13.00 sau ori de câte ori este necesar;
- Actualizarea situaţiei cu femeile gravide cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor care urmează tratament de dializă sau după caz alte afecţiuni precum şi asigurarea de sprijin în operaţiunea de transport preventiv al acestora către unităţile medicale abilitate.
- Efectuarea, la nevoie, de propuneri privind închiderea unităţilor de învăţământ din localitatea administrativ teritorială (la Inspectoratul Şcolar/Preşedintele CJSU);
- Desemnarea unei persoane din cadrul Primăriei care să răspundă de persoanele fără adăpost: identificare, organizare spaţii cazare, evidenţă prezenţă şi efectuarea de raportări zilnice.
CAPITOLUL IV
ATRIBUŢII DUPĂ MANIFESTAREA FENOMENELOR METEOROLOGICE PERICULOASE
- Concentrarea tuturor forţelor la dispoziţie pentru eliberarea/deblocarea drumurilor din administrare precum şi a căilor de acces către gospodării;
- Solicitarea de forţe şi mijloace în sprijin pentru executarea misiunilor de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase;
- Asigurarea spaţiilor de cazare pentru persoanele surprinse în trafic sau afectate de fenomenele meteorologice;
- Evaluarea efectelor produse de situaţiile de urgenţă în special asupra locuitorilor expuşi riscurilor: bătrâni, persoane fără adăpost, bolnavi, imobilizaţi la pat şi dispunerea măsurilor de sprijin necesare;
- Transmiterea rapoartelor operative către ISU cu datele constatate în urma evaluărilor;
- Restabilirea capacităţii de intervenţie prin refacerea stocurilor de carburanţi, materiale antiderapante şi repararea tehnicii defecte.
- Centralizarea resurselor consumate pe timpul intervenţiilor în vederea comunicării datelor la Instituţia Prefectului şi ISU (carburant, antiderapant, lubrifianţi, ore muncă/om, reparaţii la tehnică sau echipament);
- Deschiderea circulaţiei rutiere pe sectoarele de drum închise şi informarea populaţiei despre acest lucru.
- Reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ.
- Analiza modalităţii de intervenţie, identificarea vulnerabilităţilor/greşelilor şi efectuarea demersurilor pentru remediere.
[1] Ordinul comun al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii nr. 289 din 17 iunie 2013 şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 2170 din 18 iunie 2013, pentru aprobarea reglementării tehnice “Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013
[2] Anexă la prezenta hotărâre
[3] Se va preciza, după caz: poliţie locală, echipaj ambulanţă, echipaj SMURD, prezentat din proprie iniţiativă etc.
[4] Se vor preciza orice alte informaţii considerate oportune, cum ar fi: locul de unde a fost ridicată persoana fără adăpost, localitatea de domiciliu (în cazul în care persoana are un domiciliu stabil) etc.
[5] Raportarea către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă se execută de către personalul compartimentului Monitorizare Situaţii de Urgenţă şi Dispecerat din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ