Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunțat cu privire la cauzele care au condus la producerea incendiului devastator care, în 2020, a cuprins Secția ATI – Covid 19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Pe aceeaşi temă: MAMĂ pentru 22 DE GENERAŢII de copii, ucisă în incendiul de la Spitalul Judeţean
La originea tragediei din spital, care a răpus viețile a zece oameni, toți bolnavi de COVID, dependenți de oxigen țintuiți la pat, a stat o candelă manevrată imprudent de o asistentă medicală, scrie evz.ro.
Pe aceeaşi temă: Precizări de la Spitalul Judeţean Neamţ despre tragedia de la ATI
”Incendiul a fost declanșat de aprinderea echipamentului de protecție pe care îl purta numita Gianina Ș., cel mai probabil la contactul cu flacăra deschisă rezultată din utilizarea unei candele într-un mediu suprasaturat cu oxigen. (…)Având în vedere modalitatea de declanșare, viteza de evoluție și amprenta focului, rezultă că evenimentul a avut un caracter incendiv cu un singur focar. Apreciem că evenimentul putea fi evitat, în primul rând prin neutilizarea în încăpere a unor obiecte care generează flacără deschisă (candelă aprinsă). De altfel, ventilarea periodică a spațiului pentru echilibrarea concentrației de oxigen este un alt element care ar fi condus la prevenirea evenimentului sau cel puțin la limitarea consecințelor acestuia”, este sentința finală a magistraților de la ÎCCJ.