Astăzi, din depoul societăţii Troleibuzul SA au intrat în circuitul public din Piatra Neamţ 21 de autobuze electrice, eveniment care marchează o nouă etapă a transportului public modern în Piatra Neamţ: în 1995, tot prin Consiliul Judeţean, apăreau primele troleibuze în Piatra Neamţ până la Dumbrava. Consiliul Judeţean a optat tot pentru transport ecologic: 21 de autobuze moderne, noi, silenţioase.
Prin contractul semnat de Consiliul Judeţean Neamţ în luna aprilie 2023, s-au realizat:
- infrastructura de utilizare a stațiilor de încărcare rapidă din punctele de încărcare de pe raza municipiul Piatra-Neamț – 20 stații de încărcare lentă, amplasate în incinta S.C. Troleibuzul S.A., și 5 stații de încărcare rapidă amplasate în 4 puncte din municipiul Piatra-Neamț: Stația Gară, Stația Petru Movilă, Stația Tic-Tac (Dărmănești) și Stația Școli Normale.
Investiția va deservi și autobuzele electrice care se achiziționează de către Consiliul Județean Neamț prin proiectul «Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș» (SMIS 128113), respectiv 21 de autobuze electrice de capacitate medie și stațiile de încărcare aferente.
La eveniment au participat trei preoţi – doi din Piatra Neamţ şi unul din Roznov (Roznovul fiind capăt de linie pentru transportul efectuat de SC Troleibuzul SA), care au binecuvântat investiţia şi au înălţat rugăciuni pentru cei prezenţi şi pentru toţi cei care merg cu aceste autobuze.
„Bună ziua și mulțumesc frumos pentru prezență. Bine că a dat Dumnezeu și astăzi putem scoate cele 21 de autobuze electrice pe traseu în Municipiul Piatra Neamț. De astăzi, cetățenii care circulă cu autobuzele SC Troleibuzul au condiții mai bune de transport public. Suntem într-o continuă dezvoltare și îmbunătățire la această companie”, a spus Cristian Sauciuc, directorul SC Troleibuzul.
Preacucernici părinți, doamnelor și domnilor, onorată asistență, astăzi încheiem un proiect deosebit de important pentru pietreni, pentru nemțeni în general. Este vorba de un proiect al cărui lider de parteneriat este Ministerul Dezvoltării împreună cu alți parteneri – însemnând Consiliul Județean Neamț, Municipiul Iași și Municipiul Târgu-Mureș, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei.
Acest proiect are o valoare de aproximativ 64 de milioane de lei, s-a desfășurat în câteva etape succesive, putem vorbi despre faptul că în luna iunie autobuzele au fost predate către noi, Consiliul Județean, în luna iulie s-au făcut încercări, probe, recepții, în luna august am concesionat către transportatorul public SC Troleibuzul toate aceste 21 de autobuze electrice. Iată-ne astăzi în situația plăcută de a lansa pe piața transportului public urban din județul Neamț , Piatra Neamț, aceste autobuze moderne care vor aduce un plus de confort pentru cei care vor călători, la care adăugăm, nu lipsă de importanță, și un rezultat direct: protecția mediului, protecția noastră, apropo de noxe și ce mai produc autobuzele care merg cu motorină sau benzină.
E un beneficiu, e un efort pe care l-a făcut Consiliul Județean și pe această cale încredințez cetățenii județului Neamț, cetățenii Municipiului Piatra Neamț că ne preocupăm în continuare de tot ceea ce înseamnă modernizare și dezvoltare a județului sub toate aspectele lui, ceea ce vedeți dumneavoastră astăzi este doar un aspect. Eu vă mulțumesc pentru atenție. Drum bun tuturor!
“În primul rând, vreau să mulțumesc echipei de implementare a proiectului, să mulţumesc colegilor din CJ Neamț și a celor de la Troleibuzul, pentru că astăzi putem vedea rezultatele concrete ale acestui proiect. Troleibuzul beneficiază de trei proiecte importante. Avem în spate, se vede, șantierul. Se reabilitează toată autobaza, plus că vor mai veni un număr de autobuze pe acest proiect și încă un proiect pe PNRR. Să dea Dumnezeu să fie într-un ceas bun!”, a spus Adrian Păduraru.