-0 C
Piatra Neamț
joi, decembrie 7, 2023

Căsătoriile care se încheie prin divorț durează în medie 14,5 ani în România

Politică

PSD Piatra Neamţ, reunit în mai multe şedinţe/Administraţia, pensiile şi finalul anului, teme principale

În preajma a trei achiziţii importante pentru organizaţia judeţeană şi cea locală (- vorbind doar de cele publice-  Dan Vasiliu și Florian Adrian Hopșa,...

APP Neamţ a fuzionat cu Alianţa Naţional Ţărănistă, sub sigla AUR. Preşedintă, Emilia Arcan, fostă senatoare de Neamţ

Organizația Județeană Neamț a Alianței Național Țărăniste, a finalizat procesul de fuziune prin absorbție a filialei Alianţei pentru Patrie Neamț. La nivel...

Remus Munteanu(PSD): “Am votat pentru majorarea pensiilor, pentru corectarea inechităţilor pentru cei care au muncit la fel”

Deputatul PSD de Neamţ, Remus Munteanu, a declarat că a votat, luni, pentru majorarea pensiilor, care va avea loc începând de anul...

Primarul de Gârcina şi doi consilieri judeţeni foşti liberali au trecut la PSD

Comunicat de presă Rezultatele bunei guvernări a premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, și noua viziune a președintelui nemțenilor social-democrați,...
 • Este a 17-a țară europeană în ceea ce privește durata căsătoriilor care ajung să se despartă
 • Clasamentul este condus de Italia, Portugalia și Bulgaria, cu medii de 18,7; 17,5 și, respectiv, 16,3 ani
 • Doar 0,5% dintre legăturile care se termină prin separare în România sunt rupte în primul an

Aarhus, 14 august 2023.- Căsătoriile care se încheie prin divorț în România durează în medie 14,5 ani. Este a 17-a țară europeană cu cea mai mare durată medie, conform unei estimări independente făcută de echipa site-ului de matrimoniale SugarDaters. Aceste calcule au fost făcute cu microdatele Divorces by duration of marriage, colectate de EUROSTAT.

Al treilea an de căsătorie este cel care înregistrează cel mai mare număr de despărțiri și divorțuri, cu 5,9% din total în România. Și 0.5% dintre căsătorii, se termină prin divorț și separare înainte de prima aniversare a nunții. 

38,8% dintre uniunile care se despart o fac în primii zece ani de căsătorie. 31,9%, în următorii zece ani, de la 10 la 19 ani; următorii 19,6% divorțează între 20 și 29 de ani de căsătorie; restul de 9,7% o fac după 30 de ani de căsătorie:

 • De la 0 la 9 ani: 38,8% din căsătoriile care se încheie cu divorț
 • De la 10 la 19 ani: 31,9%
 • De la 20 la 29 de ani: 19,6%
 • 30 de ani și peste: 9,7%

Toate statisticile includ doar cuplurile căsătorite care au divorțat sau s-au separat.

Date de pe continentul european

Estimarea SugarDaters cu privire la cât durează căsătoriile înainte de divorț oferă o durată medie europeană de 14,1 ani. Țara în care o căsătorie durează cel mai mult înainte de divorț este Italia, cu o durată de 18,7 ani.

Cu toate acestea, privind cât durează căsătoriile în alte țări din sudul Europei, vedem că multe dintre ele se află și în primele rânduri. Este cazul Portugaliei, care se află pe locul doi în acest clasament cu o durată de 17,5 ani. Ei sunt urmați de Bulgaria, cu 16,3 ani, și Spania, cu 16,1.

Doar Polonia, pe locul cinci cu 15,7 ani, și Elveția, pe locul opt la 15,5, sparg această tendință.

Alte țări care se află și în sudul Europei și apar în TOP 10 sunt Grecia (15,6 ani), Slovenia (15,6), Croația (15,4) și Slovacia (15,3).

Începând de pe poziția 11, apar numeroase țări din Europa centrală, precum Franța, Germania, Belgia și Olanda. În continuare, mediile sunt distribuite pe tot continentul cu o tendință neuniformă.

Date europene în funcție de durata căsătoriilor

Potrivit estimărilor SugarDaters, 42,3% dintre căsătoriile care se încheie prin divorț în Europa durează între 0 și 9 ani. Este, așadar, perioada cu cea mai mare rată a divorțurilor.

 • De la 0 la 9 ani: 42,3% din căsătoriile care se încheie cu divorț
 • De la 10 la 19 ani: 30,9%
 • De la 20 la 29 de ani: 17,2%
 • 30 de ani și peste: 9,5%

În Azerbaidjan, Georgia și Macedonia de Nord, 57,6%, 54,2% și, respectiv, 51,6% din căsătoriile care se încheie prin divorț fac acest lucru în primii nouă ani. Acestea sunt cele mai mari cifre pentru toate perioadele din toate țările studiate.

Totuși, dacă ne uităm la rata de divorț a căsătoriilor longevive, în speță a celor cu durată de peste 30 de ani, vedem că, în general, nu se divorțează sau partenerii nu se separă la fel de mult.  Astfel, divorțurile care au loc în Turcia, Suedia și din nou Azerbaidjan după 30 de ani de căsătorie, sunt de 5,5%, 5,4% și, respectiv, 4,3%. Acestea sunt cele mai mici procente din toate perioadele și din toate țările studiate.

Al patrulea an de căsătorie, protagonist la nivel european

Am aflat că, pe continentul european, 5,4% dintre divorțuri au loc în al patrulea an de căsătorie, acesta având cea mai mare rată dintre toți anii studiați (și ignorând perioada „30 de ani și peste”, întrucât include mai multe înregistrări).

Totuși, și așa cum era de așteptat, perioada cu mai puține divorțuri este „mai puțin de un an”, unde doar 0,7% din căsătorii care se termină cu despărțire.

Țările studiate cu cele mai mari rate de divorțuri în primul an sunt Georgia (4,9%), Serbia (1,8%), Macedonia de Nord (1,7%) și Azerbaidjan (1,7%).

Asta înseamnă că, de exemplu, 1,8% din divorțurile din Serbia au loc în primul an de căsătorie. Datele pentru Georgia sunt deosebit de izbitoare, unde 4,9% din divorțuri se întâmplă în primul an.

Totuși, dacă ne uităm la cât durează căsătoriile care depășesc pragul de 30 de ani de la uniune, observăm că Italia, Portugalia și Bulgaria au cele mai mari recorduri.

Nu este ciudat, întrucât tocmai ele sunt țările care ocupă primele poziții pe durata unei căsătorii până la divorț.

Astfel, 17% dintre divorțurile din Italia au loc după 30 de ani de căsătorie. În Portugalia această cifră este de 16,8%, iar în Bulgaria este de 15,4%.

Alexandra Olariu, Director de Marketing SugarDaters, a concluzionat că „deși un număr bun de divorțuri au loc în primii nouă ani de căsătorie, în realitate durata medie ajunge la aproape 19 ani în unele țări. O persoană care s-a căsătorit la 20 de ani ar ajunge la divorț la 39 de ani, o vârstă foarte bună pentru a-și reconstrui viața și a fi fericită mult timp, singură sau alături de altă persoană.

iStock-1209001849-2.jpg

„De asemenea, vedem clar cum țări mai tradiționaliste precum Italia, Portugalia, Bulgaria sau Spania înregistrează durate medii mai mari ale căsătoriei. Cu siguranță aceste medii vor varia în scădere în următorii zece ani, în paralel cu schimbările de mentalitate pe care tinerii le-au promovat.

În orice caz, într-o căsnicie trebuie să te bucuri și să fie bine. Prin urmare, menținerea unei uniuni sau ruperea acesteia nu ar trebui să depindă de statistici sau alte cifre. Are de-a face exclusiv și exclusiv cu fericirea cuplului și a fiecăruia dintre membrii săi. Fiecare persoană înțelege iubirea în felul său și, dacă această viziune nu se potrivește cu nicio împrejurare conjugală, este mai bine să pornească pe o nouă cale și o nouă viață.”

***

Despre SugarDaters

SugarDaters, unul dintre cele mai importante site-uri web de sugardating din lume, are aproape 1.000.000 de utilizatori la nivel global și este prezent în 27 de țări din Europa, America de Nord, America Latină și Asia. Scopul acestuia este de a pune capăt prejudecăților și de a construi relații bazate pe așteptările celuilalt, respectul, încrederea, distracția, curiozitatea și dorința de a crește împreună. Pentru a realiza acest lucru, exercită un control strict asupra profilurilor utilizatorilor. Trebuie să ai peste 18 ani pentru a avea un cont SugarDaters.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Restricţii sanitar-veterinare în Piatra Neamţ şi şapte comune, din cauza gripei aviare

Gripa aviară - măsuri de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației Specialiștii veterinari au confirmat noi cazuri de gripă aviară...

Meteo Moldova/Informare ANM de ultimă oră

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 6 decembrie, ora 18 – 8 decembrie, ora 08Fenomene și zone vizate: precipitații moderate...

Deputatul Ciprian Şerban(PSD): Fiți binecuvântați cu sănătate și fericire, voi și cei dragi vouă!

Prin bunătatea și dărnicia lui, Sfântul Nicolae ne îndeamnă să-i înconjurăm cu grijă, dragoste și iubire pe...

Suspiciune de crimă la Horia. Parchetul a preluat cercetările

La data de 6 decembrie, în jurul orei 07:00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către o femeie...

A doua victimă a murit în accidentul provocat la Borca de un şofer pulbere de beat

Rezumând, un şofer pulbere de beat a omorât doi oameni. IPJ a informat azi dimineaţă: "Din nefericire, la...