Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Neamţ a iniţiat petiţia ”Stop distrugerii Direcțiilor Județene pentru Cultură”, demers să contribuie la eliminarea ordonanței Ciolacu, care, potrivit semnatarilor, ar avea efecte devastatoare asupra culturii și patrimoniului cultural din România.
Potrivit ordonaţei, direcţiile pentru cultură din ţară ar trece în subordinea Consiliului Judeţean, modificare legislativă care este contestată atât de specialişti, cât şi de oameni neimplicaţi direct. De ce?
“Statul Roman va pierde in totalitate controlul asupra domeniului protejării patrimoniului cultural. Nu poți trece atribuții de control, sancționare și avizare către entități care sunt controlate, sancționate și care cer avize. Va fi clar un conflict de interese. Este un demers anticonstituțional. Economia la buget este nesemnificativa: DJC-urile au putini salariați, fac parte din treapta celor mai prost plătiți funcționari publici iar bugetele lunare de cheltuieli sunt sub nivelul de subzistenta. Practic, dacă DJC-urile trec sub CJ, patrimoniul din România va dispărea. Cazul recentei demolări a unei clădiri istorice din Fălticeni aflat la un pas de a fi declarat monument istoric este cât se poate de relevant”, a declarat Rocsana Josanu pentru viatanemteana.info.
În cursul zilei de ieri, când s-au strâns 1000 de semnături, iniţiatoarea demersului a elaborat un text și a înaintat petiția, împreună cu o selecție a celor mai interesante comentarii, către: Guvernul României și Primul Ministru, Parlamentul României, Ministrul Culturii, Ministrul Finanțelor, partidele politice reprezentative din România.
Stimată Doamnă Ministru,
Subsemnata, Rocsana Josanu, CNP 2771006270580, în calitate de inițiator, vă înaintez alăturat petiția STOP DISTRUGERII DIRECȚIILOR JUDEȚENE PENTRU CULTURĂ, generată ca urmare a intenției Guvernului României de restrângere a cheltuielilor Statului, anunțată public de domnul Prim-Ministru Marcel Ciolacu.
Transferul autorității de control, monitorizare și avizare în domeniul patrimoniului cultural către autoritățile publice locale va lipsi Ministerul Culturii de ultima formă de prezență în teritoriu și va lăsa patrimoniul cultural material al României pradă diligenței și nivelului de educație al președintelui Consiliului Județean, rareori cu preocupări legate de acest domeniu. Mutarea instituțiilor care gestionează patrimoniul muzeal dar și patrimoniul imaterial în anul 2006 în subordinea Consiliilor Județene a oferit deja multiple repere ce ar trebui să descurajeze imediat orice discuție pe seama transferului de autoritate și chiar o revendicare. Aceasta cu atât mai mult cu cât autoritățile publice locale sunt gestionare și administratoare de patrimoniu, inițiatoare de investiții. Prin urmare, un transfer de autoritate presupune conflictul de interese și o contradicție fundamentală cu noțiunea de ”protejare a patrimoniului cultural național”, care instituie o structură a autorității centrale deconcentrată în teritoriu și independentă față de factorul local în luarea deciziei și efectuarea controlului.
În calitate de director al Direcției pentru Cultură Neamț, subliniez faptul că transferul atribuțiilor către Consiliul Județean, eventual și cu cei patru lucrători care funcționează în prezent, nu justifică – în fapt – economia la bugetul statului, pentru că și în prezent activăm în condiții de subfinanțare. Pe de altă parte, deși suntem cei mai prost plătiți funcționari ai statului și există perspectiva intrării în aparatul autorităților publice locale, cu consecința creșterii veniturilor salariale, suntem – înainte de toate – specialiști dedicați patrimoniului și nu putem privi cu detașare în perspectivă.
Rog să observați că petiția întrunește peste 1000 de semnături și puteți identifica – pe lângă angajații direcțiilor pentru cultură din țară – susținerea consistentă a multor experți și specialiști în domeniul patrimoniului cultural, autorități științifice și profesionale în domeniu. Desigur, fiind un domeniu de nișă – nu întotdeauna ușor de înțeles -, petiția noastră nu poate reprezenta un fenomen de masă, deși din punct de vedere calitativ, al celor care au înțeles să ia atitudine, reprezintă un argument pe care rog să-l preluați în efortul pe care-l așteptăm de la dumneavoastră în interesul apărării acestor ultime redute ale patrimoniului cultural, pe care Ministerul Culturii încă le are la nivelul fiecărui județ.
sursa foto: livresq.com