Update 11,20. Declaraţia prefectului de Neamţ, Vasile Adrian Niţă: Regret întâmplarea din această dimineaţă de la Poiana Teiului. În ceea ce priveşte competenţa prefectului de Neamţ, fac precizarea că am transmis căte Ministerul Mediului, în urma consultării reprezentanţilor celor două fonduri de vânătoare, documentaţia pentru vânarea a 4 urşi bruni la Poiana Teiului. Situaţia este cunoscută, 3 urşi sunt într-un fond de vânătoare iar al patrulea, în alt fond.
Pe acelaşi subiect: Prefectul de Neamț, precizări despre intervenția autorităților în cazul apariției ursului brun
N.R: Încă de ieri, primarii comunelor de pe Valea Muntelui, reprezentanţii Gărzii de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului, Jandarmeria, DSV, au fost convocaţi de către prefectul de Neamţ, pe tema urşilor, pentru luni, 7 august, ora 13, la o şedinţă în sediul Prefecturii.
Ştire iniţială:
Azi dimineaţă, cu puţin înainte de ora 7, a fost semnalată prezenţa unui urs în Poiana Teiului, satul Săvineşti. A fost trimis mesaj ROALERT de către ISU Neamţ.
Animalul a fost tranchilizat, dar, în timpul eliberării din captivitate (se pare că este vorba despre un laţ), s-a trezit şi a atacat un bărbat.
În cadrul misiunii din comuna Poiana Teiului, echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale persoanei atacate de urs și ulterior a început transportul acesteia către Spitalul Orășenesc Târgu Neamț.
Pe surse: În timpul atacului, bărbatul a fost rănit pe spate iar ursul ar fi fost împuşcat. Deocamdată, nu ştim dacă mortal sau doar adormit. Revenim cu informaţii oficiale.
Informaţii pe aceeaşi temă:
La semnalarea prezenței ursului brun, echipa de intervenție condusă de primarul sau viceprimarul unității administrativ-teritoriale și formată din personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu UAT-ul pentru asigurarea serviciilor de specialitate sau personalul de specialitate al Gărzii forestiere și medicul veterinar, se deplasează în zona unde s-a produs evenimentul și, în urma evaluării la fața locului, constată nivelul de risc în funcție de care poate dispune măsuri pentru îndepărtarea animalului din zonă, tranchilizarea și relocarea, tranchilizarea și eutanasierea sau, dacă exemplarul de urs prezintă un comportament agresiv sau se află într-o situaţie de natură a dezvolta un comportament agresiv, care poate pune în pericol siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora, se va utiliza metoda de extragere prin împușcare.