Între 3 și 6 august 2023, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, va avea loc cea de a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Anul acesta au fost invitate să participe grupuri folclorice din Bulgaria, Serbia, Portugalia, Macedonia, Columbia, Croația, Mexic, Grecia, Coreea de Sud, la care se vor adăuga ansambluri din țară.
Ampla manifestare este, încă de la prima ediție (1991), una itinerantă. Astfel, în această vară artiștii participanți vor prezenta concerte pe scenele din Piatra-Neamț (3 și 6 august), Bicaz (4 august), Târgu Neamț (5 august), toate spectacolele urmând să debuteze la ora 19:00.
Dacă pentru ziua de deschidere, organizatorii au programat o amplă paradă a portului, cântului și dansului tradițional, pentru ultima seară publicului nemțean i se pregătește un concert extraordinar cu participarea îndrăgitului artist Paul Surugiu – Fuego și a Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Complexitatea ediției curente a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” este data de organizarea a celei de a doua ediții a Colocviului Internațional de etnografie și folclor „Zestrea Moldovei”, cei patruzeci de invitați provenind din diferite zone etnofolclorice ale țării – Moldova, Dobrogea, Banat, Ardeal.
Cu ajutorul acestora, mare parte a lor specialiști din domeniul coregrafic, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț inițiază, în cadrul Festivalului, o serie de Ateliere de dans tradițional. În ideea reintegrării jocului tradițional românesc în viața noastră de zi cu zi, Atelierele vor aduce în mijlocul orașului bucuria și obiceiurile satului din zilele de sărbătoare.
În cadrul Atelierelor de dans popular, participanții își vor îmbogăți cunoștințele legate de folclorul coregrafic românesc. Acestease vor desfășura zilnic, în perioada 3-5 august, în Parcul Central din municipiul Piatra-Neamț, între orele 10:00 – 13:00.
La Atelierele de dans tradiţional românesc sunt așteptați să se înscrie cursanți de toate vârstele, cei sub opt ani trebuind să fie însoțiți de un adult. Înscrierile se fac la sediul Centrului pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare”, din strada Ștefan cel Mare, nr. 3A, Piatra-Neamț, telefon: 0233.214.026 (program: luni – vineri, orele 8:00 – 16:00).
Parteneri sunt Primăria și Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Primăria și Consiliul Local al orașului Bicaz.
ANSAMBLURILE FOLCLORICE PARTICIPANTE:
ANSAMBLUL FOLCLORIC „NASHENCI” STARA ZAGORA (BULGARIA)
A fost înființat de Atanas Atanasov, la finalul anului 1976, ca Ansamblu al Casei de Cultură din Stara Zagora, pitorescul oraș al poeților și al teilor, situat în centrul Bulgariei.
Ansamblul a câștigat la primul său premiu important în 1980: titlul de ansamblu reprezentativ pentru folclorul bulgăresc.
Bogatul repertoriu al Ansamblului cuprinde dansuri din toate zonele etnografice ale țării, cu deplina lor varietate de ritmuri, culori, costume, ornamente.
În 2001, Ansamblul Folcloric „Nashenci” a devenit membru al Comitetului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice (C.I.O.F.F.).
De-a lungul anilor, Ansamblul a fost implicat în numeroase evenimente desfășurate în Bulgaria. A participat la diverse concerte organizate cu ocazia sărbătorilor locale și naționale, la concerte de caritate, precum și la o multitudine de festivaluri și întâlniri folclorice care s-au desfășurat în țara vecină.
Ansamblul Folcloric „Nashenci” este gazda unei manifestări artistice și culturală de o mare importanță pentru orașul , Belitsa – Festivalul de Folclor „Na Belitsa na horoto” , care adunat deja cinci ediții.
În plan internațional, grupul folcloric bulgar a luat parte la unele dintre cele mai prestigioase și populare festivaluri desfășurate pe aproape toate continentele:1994 – Danemarca; 2000 – Egipt; 2001 – Anglia și Ungaria; 2002 – Portugalia și Elveția; 2003 – Turcia; 2004 – Franța (Strasbourg); 2005 – Turcia (participare la două festivaluri); 2009 – Serbia și Macedonia; 2010 – Spania (Palma de Mallorca); 2012 – Grecia; 2013 – Serbia (Ohrid Lake).
În iulie 2015, Ansamblul Folcloric „Nashenci” a luat parte la Festivalul folcloric de la Roma, iar un an mai târziu a fost invitat să reprezinte Bulgaria la o manifestare de același gen în Slovenia. Au urmat doi ani consecutive în care grupul s-a deplasat la festivaluri în Serbia, iar în 2019 a ajuns în Polonia.
În prezent, Ansamblul Folcloric „Nashenci” este condus de Directorul artistic Nedyo Ivanov și are în componență trei grupuri: unul de copii, încă unul format din reprezentanți ai folclorului autentic și încă unul al artiștilor care participă la spectacole și concerte.
De la înființare și până astăzi, Ansamblul Folcloric „Nashenci” este un loc de întâlnire pentru tinerii inteligenți, energici și pozitivi, care iubesc dansul și arta.
COMPANIA ARTISTICĂ „CREADANZA” – COLOMBIA
În noiembrie 2013, ia ființă „Compañía Artística «CreaDanza»”, sub conducerea lui Jorge Naspucil Chaves. La început a fost considerată o nouă propunere artistică folclorică experimentală. Obiectivul companiei a plecat de la tradiția populară și s-a realizat artistic prin recuperarea valorilor ancestrale ale locuitorilor zonei teritoriului columbian.
Compania artistică „CreaDanza” are un repertoriu de dansuri amplu și variat, cuprinzând ritmurile din toate regiunile țării, cu accent pe zona Nariño.
Grupul folcloric sud-american beneficiază de un acompaniament excelent, interpretarea instrumentiștilor mergând la inima publicului din întreaga lume.
Artiștii columbieni au concertat pe întreg teritoriul țării lor, dar și în țări precum Ecuador și Spania. Acum se află pentru prima dată în România.
ANSAMBLUL FOLCLORIC AL CENTRULUI DE CULTURĂ TRADIȚIONALĂ DIN VARAŽDIN (CROAȚIA)
Centrul pentru Cultură Tradițională, cunoscut și sub numele de Ansamblul „Varteks”, a fost fondat în 1946, în orașul Varaždin, situat în Nord-Vestul Croației, la 70 de kilometri Nord de Zagreb, capitala Croației. Ansamblul folcloric al Centrului de Cultură Tradițională Varaždin a fost fondat în același an, cu scopul de a cerceta, interpreta artistic și prezenta pe scenă cele mai frumoase elemente ale muzicii și dansului tradițional croat.
De-a lungul anilor, ansamblul a participat la un număr mare de festivaluri internaționale în Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Franța, Ungaria, Italia. Cele mai recente participări sunt cele de la Festivalul folcloric de la Agrigento (Sicilia, Italia) – 2015; SremFolkFest, Sremska-Mitrovica, (Serbia) – 2016; Duna Karneval, Budapesta (Ungaria) – 2017; precum și, în 2019, festivalurile din Osijek (Croația), Kovačevac (Serbia) și Ohrid Struga (Macedonia).
ASOCIAȚIA DE DANSURI THESSALONIKI KALAMARIA-SALONIC (GRECIA)
Asociația de dans din Salonic a fost înființată în decembrie 1990, de un grup de inimos și dăruit dansului și muzicii tradiționale grecești. În timp, grupul s-a dezvoltat atât ca număr al membrilor, ajungând să aibă acum peste șase sute de persoane, cât și artistic, având mereu ca obiectiv cercetarea, conservarea și promovarea culturii populare grecești.
Sediul central al Asociației se află în Kalamaria-Salonic.
Din 1994, ea a fost afiliată Comitetului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice (C.I.O.F.F).
Activitatea artistică a Asociației este structurată pe cincisprezece clase de dans tradițional (copii, adolescenți, tineri adulți și cursuri pentru seniori). De asemenea, funcționează și un grup coral, altul de meșteșugari. Sunt desfășurate, în cadrul Asociației, cursuri de inițiere pentru instrumentiști. Patrimoniul grupului conține o colecție impresionantă și valoroasă de costume autentice grecești și o bibliotecă.
Asociația de dans din Salonic are imprimată o perspectivă amplă, artiștii care compun grupul participând la manifestări cu caracter umanitar, filantropic și artistic. Ei găzduiesc trupe de dans din străinătate și participă la festivaluri de dans în toată Elada și reprezintă adesea Grecia în festivaluri și spectacole internaționale.
ANSAMBLUL DE CÂNTECE ȘI DANSURI POPULARE„TAŠE MILOŠEVSKI”, RESEN (REPUBLICA MACEDONIA DE NORD)
Ansamblul de cântece și dansuri populare „Taše Miloševski” este parte component a Societății culturale și artistice omonime din Resen (Republica Macedonia). Societatea a fost fondată în 1945. În cadrul ei activează mai multe grupuri care se apleacă asupra folclorului vechi național și asupra artei populare macedonene. Astfel, activează un grup compus din cei mai tineri membri, care au vârste cuprinse între 6 și 8 ani. Adolescenții și tinerii care fac parte din grupele lor studieze și pun în scenă coregrafiile folclorice specific zonei, fiind astfel pregătiți să participe la festivalurile de folclor la care Societatea culturală și artistică „Taše Miloševski” este invitată.
Ansamblul de cântece și dansuri populare folosește din plin moștenirea culturală, materială și spirituală a națiunii macedonene prezentând, alături de cântecele și dansurile tradiționale, costume foarte bogat ornamentate cu broderii lucrate manual.
De șapte ani, între 24 și 28 septembrie, Ansamblul „Taše Miloševski” organizează cu succes, în localitatea Resen, Festivalul internațional de folclor „Prespa Cider”, manifestare devenită de acum tradițională pentru această zonă a Republicii Macedonia.
COMPANIA DE DANSURI FOLCLORICE „TIERRA MESTIZA” (MEXIC)
În octombrie 2000 a fost înființată „Compañía de danza folklorica «Tierra Mestiza»”, ca grup independent sub conducerea Carolinei Ordaz Ortiz, conducătoarea ansamblului având o experiență artistică bogată. Odată cu trecerea timpului, Companiei i se alătură un grup valoros de dansatori.
Ansamblul de peste Atlantic a impresionat publicul din întreaga lume printr-o bogată și variată arie de dansuri, combinația de mituri religioase și scene din viața de zi cu zi reflectând esența sufletului poporului Mexican. Dragostea și dramatismul sunt transmise printr-o coregrafie și mișcare de mare efect artistic, realizându-se astfel identificarea completă cu tradițiile și obiceiurile naționale reflectate în spectacolele.
Dansurile și ritmurile care reprezintă fiecare colț al țării sunt completate de originalitatea costumelor, a muzicii și mișcărilor coregrafice, astfel că „Tierra Mestiza” cuprinde cele mai reprezentative dansuri și ritmuri ale Mexicului.
Un aport important în concertele oferite de grupul Mexican o au „mariachii” muzicieni tineri și talentați, studenți și absolvenți ai colegiilor de stat de pe întreg cuprinsul țării.
Compania „Tierra Mestiza”a fost invitată să participle la o multitudine de festivaluri, dând concerte în Gijon, Murcia, Salamanca, Caceres (Spania), Patras, Lefkas, (Grecia), Argel (Algeria), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Poznan, Plock (Polonia), Bergamo , Napoli, Agrigento-Sicilia (Italia), Doha (Qatar), precum și în diverse orașe din Turcia, Portugalia și Cipru.
ANSAMBLUL FOLCLORIC „DAS TERRAS DE GERAZ DO LIMA” (PORTUGALIA)
A fost fondat în iunie 1981, cu scopul de a reprezenta cântecele, portul și dansurile din Geraz do Lima, mai cu seamă din Santa Maria, Santa Leocadia și Moreira.
Ansamblul prezintă lumii întregi valorosul costum în care predomină culoarea verde, cu care portughezii se mândresc. Potrivit unor mărturii orale care au ajuns până în zilele noastre, precum și a unor lucrări de cercetare etnografică care au mers înapoi în timp, costumul verde din Geraz do Lima este atestat de pe la 1850, când regina Maria a II-a a vizitat orașul Viana do Castelo.
Aceasta a fost întâmpinată de un grup de doamne îmbrăcate în verde. În amintirea acestei vizite, verdele a devenit culoarea specifică costumului doamnelor din Geraz do Lima.
Ansamblul a performat atât în zona sa de baștină, cât și în întreaga țară, susținând peste 500 de spectacole. Valoarea artistică a grupului a făcut ca reprezentanții folclorului portughez să fie invitați la festivaluri de peste graniță, în Spania, Franța, Principatul Andorra și, acum, în România.
ANSAMBLUL DE CÂNTECE ȘI DANSURI NAȚIONALE „PRVI PARTIZAN” – UŽICE (SERBIA)
Ansamblul de cântece și dansuri naționale „Prvi Partizan” („Întâiul Partizan”) din Užice (localitate din Vestul Serbiei) a fost fondat în 1948 de lucrătorii companiei cu același nume. În primii ani de activitate a reunit tineri talentați în domenii precum folclor, actorie, literatură și muzică.
În prezent, ansamblul condus de Željko Jovanović, are patru sute de membri activi, în principal tineri, care încearcă să păstreze și să transfere moștenirea culturală a poporului sârb. Dovadă a succesului activității lor este multitudinea de premii și distincții pe care ansamblul le-a câștigat de-a lungul vremii, cele mai importante fiind cele primite în domeniul creațiilor folclorice, acordate de organizația națională care are drept scop principal conservarea moștenirii culturale a poporului sârb. Evident, ansamblul „Prvi Partizan” din Užice a fost apreciat și în plan internațional, câștigând aprecierea publicului la festivalurile de la Brunsum (Olanda), Bremen (Germania), Karditza, Naousa și Rodhos (Grecia), Marsilia (Franţa), Szczyrk (Polonia), Szhazalombatta (Ungaria), Reims (Franţa), Istanbul (Turcia), precum și prin concerte și spectacole oferite publicului din Norvegia, Italia, Australia, Bulgaria și iată, acum, din România.
Compania de dans „Choi Eun-Jung” COREEA DE SUD
Este un grup de dans creativ, fondat în 1989 cu scopul de a îmbunătăți nivelul de dans în Coreea prin reunirea a tot ce are mai bun dansul coreean. Este un grup de dans reprezentativ aflat în vârful curentului creativ al dansului coreean.
Prin intermediul numeroaselor participări la evenimente naționale și internaționale, grupul a devenit, de-a lungul timpului, de primă importanță.
Daejeon este al cincilea mare oraș din Coreea de Sud. Situat în regiunea central-vestică a Coreei de Sud, orașul este cunoscut atât pentru tehnologie și instituții de cercetare, cât și pentru celebrarea mediului său natural, majoritatea munților, izvoarelor termale și râurilor fiind accesibile în mod gratuit publicului.
Grupul a desfășurat activități impresionante bazate pe îmbunătățirea nivelului calitativ de dans și pe restabilirea popularității. În plus, a dezvoltat mai multe repertorii – tradițional, creativ și dramatic – și contribuie la promovarea excelentei capacități culturale și artistice care întruchipează sufletul și spiritul Coreei prin schimb cultural și cooperare.
ANSAMBLUL FOLCLORIC ,,DOINA CARPAȚILOR” IAȘI
Ansamblul Folcloric ,,Doina Carpaților” din Iași s-a înființat în anul 1963 din inițiativa unor studenți talentați și dornici de a duce mai departe frumusețea tradițiilor românești, prin punerea în scenă a tezaurului folcloric de pe meleagurile românești. Astfel, până în prezent, mai bine de 2000 de tineri iubitori ai cântecului și dansului popular au trecut pragul sălii de dans a Ansamblului Folcloric ,,Doina Carpaților”.
Pas cu pas, ansamblul s-a făcut cunoscut în viața cultural-artistică a județului Iași, dar și a întregii țări, urmare a obținerii mai multor premii și distincții la concursuri și festivaluri locale, naționale sau internaționale. Dansatorii acestui ansamblu s-au bucurat de aplauzele a sute de mii de spectatori la finalul celor aproximativ 3000 de spectacole la care au luat parte. Demne de menționat aici sunt marile scene ale lumii pe care membrii ansamblului au performat în cadrul turneelor și festivalurilor internaționale de folclor, amintind țări precum Spania, Grecia, Franța, Portugalia, Polonia, Turcia, Suedia, Egipt.
De-a lungul vremii, ansamblul s-a bucurat de colaborări fructuoase cu mari artiști ai României, menționându-i aici pe Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Ion Paladi, Laura Lavric, Benone Sinulescu, Ștefan Pintilie și lista poate continua.
Repertoriul coregrafic și cel muzical al Ansamblului Folcloric ,,Doina Carpaților” cuprinde jocuri și cântece populare din toate zonele României: Ardeal, Banat, Dobrogea, Muntenia, Țara Oașului, Oltenia și, nu în ultimul rând, Moldova.
La baza momentelor artistice puse în scenă de către dansatorii acestui ansamblu, stau atât profesionalismul și dedicare coregrafei Mihaela Croitoriu, cât și orchestra ansamblului, condusă de către dirijorul Ciprian Chițu.
ANSAMBLUL FOLCLORIC „COMORILE NEAMȚULUI” PIATRA-NEAMȚ
A fost înfiinţat de profesorul-coregraf Anda Maria Acristinei în anul 2008. Aceasta, din dragoste pentru jocul şi cântecul popular, a strâns în jurul său tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 30 de ani, punând bazele unui ansamblu de dansuri populare româneşti.
Din anul 2016, funcţionează Asociaţia Cultural Artistică „Comorile Neamţului” sub egida căreia îşi desfăşoară activitatea şi ansamblul cu acelaşi nume, care, astfel, dobândeşte şi o formă juridică.
Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean, naţional pentru ca mai apoi ansamblul să efectueze turnee peste hotare şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în ţări, precum Franţa, Spania, Turcia, Grecia. Calitatea artistică a spectacolelor şi cromatica costumelor populare au făcut ca ansamblul să reprezinte cu succes folclorul românesc cu a sa spiritualitate în formele cele mai autentice.
Ansamblul Folcloric „Comorile Neamţului” este constituit dintr-un grup de dansatori ce fascinează prin forţă, autenticitate şi sensibilitate coregrafică, prezintă o mare varietate de dansuri populare autentice româneşti, din mai multe regiuni ale ţării dar şi din din străinătate, având în repertoriu dansuri: greceşti, turceşti, irlandez, ucranian.
Profesionalismul şi calităţile umane ale membrilor ansamblului folcloric au fost, de fiecare dată, la un nivel înalt, fapt reflectat de numeroasele premii obţinute în decursul anilor.
Intenţia Ansamblului Folcloric „Comorile Neamţului” este de a prezenta o imagine cât mai obiectivă a culturii populare şi a obiceiurilor tradiţionale care se găsesc în acest fermecător ţinut.
ANSAMBLUL FOLCLORIC „BRÂUL ROȘU” PIATRA-NEAMȚ
Fondat în anul 2017, ansamblul aparține Asociației culturale folclorice „Nae Rotariu”. Are în componență persoane tinere care își propun să promoveze dansul și tradițiile folclorice românești.
În atenția ansamblului se află și dansurile minorităților etnice din România.
Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri și tradiții de nuntă, de iarnă și ale altor sărbători importante ale românilor.
Din palmaresul grupului, am reținut participarea la evenimentul prilejuit de înfrățirea comunei Gârcina (Neamț) cu localitatea Vailly sur Sauldre din Franța; participarea spectacolul la „Duelul Ansamblurilor”, din cadrul emisiunii „La Măruță”, în Decembrie 2017 și în Ianuarie 2018; participarea la concursul „Cântec și joc strămoșesc” (Ocna Mureș), obținând locul II; participarea, ca partener, la proiectului „Trăim și simțim românește. La frați nu se pun hotare”, dedicat Centenarului Marii Uniri, proiect inițiat de Școala gimnazială numărul 8 din Piatra Neamț și de două școli din Chișinău și satul Izvoare din Republica Moldova; participarea la concursul „Nestemate populare pe Plaiuri nemțene: Valerica Patrichi”, obținând Trofeul concursului regional; participarea la Festivalul internațional de folclor „În grădina cu flori multe” (Cernăuți, Ucraina), competiție la care Ansamblul „Brâul Roșu” a obținut locul II; participarea la concursul „De Dragobete, iubește românește” (Tașca, Neamț), obținând Premiul de Excelență; participarea la Festival concurs „Flori în Bucovina” (Rădăuți, Suceava), cucerind locul I; participarea la Concursul interjudețean de folclor „Șezătoarea copiilor” (Fălticeni, Suceava), obținând locul I.
Coregrafa Ansamblului folcloric „Brâul Roșu” este Cătălina Dumitrachi, născuta într-o familie de dansatori și culegători de folclor din zona județului Neamț. Ea a reușit să pună în valoare jocurile populare din ținutul natal, precum și din celelalte regiuni ale Moldovei, chiar și din patrimoniul muzical-coregrafic etnic și european, cum ar fi cel machedonesc, țigănesc, grecesc, bavarez.
ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE” PIATRA-NEAMȚ
În fiinţat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanţi păstrători de cultură tradiţională românească. De mai bine de cinci decenii, Ansamblul nemţean cutreieră Europa, ducând cu el frumuseţea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare româneşti. Indiferent că au venit în faţa publicului român, a celui francez ori a celui turc, dansatorii nemţeni s-au remarcat prin originalitatea şi autenticitatea repertoriului alcătuit din dansuri reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale României. Au impresionat, prin cromatica şi frumuseţea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul şi acurateţea interpretării, publicul din Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Peste tot au pus în valoare frumuseţea folclorului acestui colţ de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete.
Din 1990, Ansamblul activează sub egida Centrului Creaţiei Populare Neamţ (cu statut de ansamblu de amatori), iar din 2001, sub egida aceleiaşi instituţii, reorganizată şi redenumită (devenită Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ), cu finanţare de la Consiliul Judeţean Neamţ.
Devenit în martie 2002 ansamblu profesionist, „Floricică de la munte” cuprinde o formaţie de dansuri tradiţionale, o orchestră de folclor, dar şi o formaţie de obiceiuri de iarnă care aduce pe scenă cele mai frumoase jocuri de măşti specifice zonei Neamţ (căiuţi, capra, ursul, mascaţii etc.).
Încă de la fondare, formaţia a câştigat importante premii naţionale la festivalurile de folclor din Bistriţa Năsăud, Constanţa – unde a câştigat trei Premii I, un Premiu II şi Marele Trofeu, la Iaşi – Festivalul „Trandafir de la Moldova”, Cluj – „Serbări Transilvane”, Bacău – „Bobocelul”, Suceava, Harghita – „Subcetate în sărbătoare”, Voşlobeni.
În plan internaţional, Ansamblul „Floricică de la munte” a obţinut premiul „Le Sacre du Choreographie” la Festivalul internaţional de folclor Reims (Franţa), Marele Premiu „Toporaşul de aur” la Zakopane (Polonia), precum şi distincţii la Festivalul de la Zavet (Bulgaria), Festivalul de folclor de la Krakowia (Polonia), Festivalul de la Loveci (Bulgaria), Festivalul internaţional de folclor de la Kikinda (Serbia), Festivalul de la Champtoce (Franţa), Festivalul de la Quartu Santa Elena din Sardegna (Italia) sau Festivalul internaţional „Olympus Katerini” (Grecia), Festivalul de la Adapazari (Turcia).
„Floricică de la munte”, prin tot ceea ce reprezintă, conservă în cel mai înalt grad formele tradiţionale ale folclorului românesc. Repertoriul actual cuprinde cântece şi jocuri populare din cele mai importante regiuni etnofolclorice româneşti – Moldova, Oaş, Maramureş, Oltenia şi Dobrogea, precum şi din subzone folclorice, precum Neamţ, Bacău, Bucovina, Valea Moldovei, Valea Bistriţei, Sibiu, Cluj, Bistriţa-Năsăud.