-3.8 C
Piatra Neamț
luni, februarie 6, 2023

Neamţ/Creşte numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Depresia, mai des întâlnită la femei

Politică

Remus Munteanu(PSD): “Susținerea firmelor românești a fost şi rămâne prioritară pentru PSD!”

"De la intrarea la guvernare, prioritatea noastră strategică a fost realizarea și adoptarea unui set de măsuri și politici publice care să...

Deputatul PSD Ciprian Șerban, reales vicepreședinte al Camerei Deputaților

Astăzi, 1 februarie a început o nouă sesiune parlamentară(prima din 2023) in a cărei primă ședință au fost aleși vicepreședinții, secretarii și...

Sentință definitivă! Deputatul Mugurel Cozmanciuc, nevinovat!

‼️ SUNT NEVINOVAT ‼️, își începe declarația fostul șef PNL Neamț, deputatul Mugurel Cozmanciuc, după decizia Înaltei Curți.

Tensiuni în PNL la Alexandru cel Bun. Un consilier local şi-a dat demisia din toate funcţiile

Vasilică Mugurel Burdulea şi-a dat demisia din toate funcţiile pe care le deţine în PNL şi a renunţat inclusiv la calitatea...

În județul Neamț, la sfârșitul anului 2021, în cabinetele medicilor de familie, erau rămași în evidență cu tulburări mintale și de comportament  14675 de bolnavi  (6236 în mediul urban și 8439 în mediul rural) în creștere față de anii anteriori:  2020 cu  13.811 de bolnavi (5768 în mediul urban și 8043 în mediul rural), 2019 cu 13.640 de bolnavi rămași în evidență (5706 în mediul urban și 7934 în mediul rural), 2018 când erau rămași în evidență 13.031 de bolnavi (5592 în mediul urban și 7439 în mediul rural) și față de sfârșitul anului 2017 când erau rămași în evidență 12.748 bolnavi (5304 în mediul urban și 7444 în mediul rural). În anul 2021 s-au înregistrat în cabinetele medicilor de familie 8086 de cazuri noi de tulburări mintale și de comportament (3723 în urban și 4363 în rural) din care 3520 de cazuri noi de boli psihice (1630 în urban și 1890 în rural).

În primele 9 luni ale anului 2022, în cabinetele medicilor de familie, erau rămași în evidență cu tulburări mintale și de comportament 15.279 de bolnavi (6616 în mediul urban și 8663 în mediul rural). Dintre aceștia 8083 erau în evidență cu boli psihice (3879 în urban și 4204 în rural).

Scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a gravidelor privind problematica sănătății mintale.

Femeile, indiferent de cultură, vârstă sau venit pot dezvolta depresie postnatală. Simptome precum tristețe, plâns facil, agitație față de bebeluș sau cei din jur, lipsă de energie și oboseală tot timpul, probleme de somn, gânduri negative, sentimente ale mamei că nu este suficient de bună, că nu poate avea grijă de copil, sentimente de vinovăție, deznădejde și autoînvinovățire sau senzația că i se poate întâmpla ceva rău copilului  pot apare oricând în timpul sarcinii, sau în primul an după naștere. Există metode de tratament eficiente care pot să prevină consecințe mai grave, sau chiar tragedii.

Campania de informare-educare-comunicare

Sănătatea mintală – ianuarie 2023

Slogan: „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății”-

Direcţia de Sănătate Publică Neamț organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății  pe toată durata lunii ianuarie 2023 campania cu tema sănătate mintală și sloganul „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății!”.

Nașterea unui copil vine cu bucurie și stres pentru părinți, dar multe mămici se confruntă cu provocări mai grave pentru sănătatea lor mintală. La nivel global una din 10 femei suferă de depresie postnatală în primul an după naștere, iar  una  din 1000 de femei dezvoltă o afecțiune mai gravă numită psihoză postpartum. Aceste afectări trec de multe ori neobservate în stadii incipiente, iar fără un tratament adecvat pot avea consecințe negative, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

În anul 2021, în România, incidența tulburărilor mintale și de comportament a fost de 1221.2%000 locuitori, în ușoară creștere față de anul 2020, când a avut valoarea de 1200.8%000 locuitori. Prevalența bolilor psihice (cod ICD 10: F01-F39) în România, în anul 2021 a fost de 1303.5%000 locuitori, în creștere față de anul 2020 când a avut valoarea de 1260.25%000 locuitori.

În perioada 2010-2019, evoluția prevalenței depresiei în România este constantă, dar are valori aproape duble pentru femei, în comparație cu bărbații.

Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere puternică a tulburărilor depresive și de anxietate la nivel global în anul 2020, femeile și tinerii fiind cei mai afectați:

  • 53 de milioane de cazuri suplimentare de tulburare depresivă majoră (o creștere cu 28%) și 76 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări de anxietate (o creștere cu 26%) au fost din cauza pandemiei.
  • Peste 35 de milioane dintre cazurile suplimentare de tulburare depresivă majoră au fost la femei, comparativ cu aproape 18 milioane la bărbați.
  • Peste 52 de milioane dintre cazurile suplimentare de tulburări de anxietate au fost la femei, comparativ cu aproximativ 24 de milioane la bărbați.
  • Prevalența acestor tipuri de tulburări mintale a atins vârful în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani (1118 cazuri suplimentare de tulburare depresivă majoră la 100.000 locuitori și 1331 cazuri suplimentare de tulburări de anxietate la 100.000 locuitori).

Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității. Pentru oameni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională. Pentru societăți, sănătatea mintală bună a cetățenilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.

La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua

medicilor de familie și rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice;

  •  activităţi de informare-educare în maternități, la medicul de familie și în comunități derulate de

personalul compartimentului de evaluare și promovare  sănătății și de asistenţii medicali comuntari;

•  tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități medicale și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;

  •  postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.
    (sursa: Comunicat de presă DSP Neamţ; sursa foto: bellanima.ro)


DIRECTOR EXECUTIV,                                                                   ŞEF DEPART. SUPRAVEGHERE

                                                                                              ÎN SĂNĂTATEA PUBLICĂ,

RADU EUGEN FIRĂSTRĂU                                                             DR. MIRELA GRĂDINARU

ŞEF COMP. DE EVALUARE

ŞI PROMOVARE A SĂNĂTĂŢII

DR. DANIELA FLORINA MARCOCI  

                                                                                                                                                         Întocmit,                                                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                                              DR. CARMEN DUMITREASA                                                                                                      

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Locuri de muncă în Neamţ în perioada 6-11 februarie 2023(AJOFM)

Zona Piatra-Neamț Denumire loc de muncaNr locuriAGENT CONTRACTARI SI ACHIZITII1AGENT DE  SECURITATE4AGENT DE  SECURITATE3AGENT DE  SECURITATE10AMBALATOR MANUAL2BRUTAR5COAFOR1CONSILIER JURIDIC1CREATOR...

Februarie: Vremea din luna februarie ar reflecta capriciile copilului Faur

Denumirea populară a lunii februarie, Faur, este legată de meşterii fauri, lucrători ai fierului, care pregăteau uneltele de muncă, ascuţeau sau confecţionau fiarele sau...

ANM ultima oră: Val de frig peste Moldova, temperaturi de până la minus 14 grade

Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie, Centrul Meteorologic Regional Moldova INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 5 - 10 februarieFenomene vizate: val...

Şofer din Pipirig beat criţă, altul drogat în Piatra Neamţ; sute de maşini verificate

La data de 4 februarie a.c., în jurul orei 21:50, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamț au depistat în trafic un bărbat,...

Lemn fără documente legale, confiscat de poliţişti la Taşca şi Piatra Neamţ

La data de 4 februarie a.c., în jurul orei 05:30, polițiștii Secției de Poliție Rurală Bicaz au depistat în localitatea Tașca, o...