Poşta Română a tipărit luna acesta o ediţie limitată a cărţii poştale reprezentând sediul Oficiul Poştal nr. 1 Piatra Neamţ, redeschis vineri publicului larg după 13 ani.
Ediţia a fost tipărită în 150 de exemplare iar o parte din ele au mers la protocol.
Prima carte poştală ilustrată la noi a fost de producţie manufacturieră (necirculată), fiind concepută şi realizată „manu propria” de poetul Al. Macedonski, în anul 1888. Câţiva ani mai târziu, la 29 august 1894, a fost emisă prima carte poştală românească, oficială, producţie de serie. Ea fost pusă în vânzare odată cu inaugurarea, la Bucureşti, a Expoziţiei Cooperatorilor Români, prilej cu care a avut loc şi prima expoziţie filatelică oficială. A fost tipărită pe trei variante de carton (roşu, galben şi albastru), în ediţie limitată, şi a avut un caracter ocazional, după cum reiese din textul însoţitor: „Bucureşti 1894. Amintire de la Expoziţia Cooperatorilor“. De altfel, imaginea reprezenta chiar pavilionul expoziţiei din Cişmigiu, scrie jurnalfm.ro.
Imobilul în care funcţionează astăzi sediul central al Poştei Neamţ a fost construit între anii 1930-1932 de arhitectul italian Carol Zane, cel mai mare antreprenor de construcţii din Neamţ din prima jumătate a secolului XX. Este inclus în lista imobilelor de patrimoniu naţional.
Cod LMI | NT-II-m-B-10557 |
Pe acelaşi subiect: S-a redeschis Poşta Centrală, imobil de patrimoniu naţional