În această seară, 20 noiembrie, creștinii marchează în cimirire şi biserici Intrarea Maicii Domnului în Biserică. În popor, sărbătoarea poartă denumirea de Ovidenie, Vovidenie sau Obrejenie.
Sărbătoarea se referă, mai exact, la intrarea Maicii Domnului în Templu.
În seara de dinaintea sărbătorii, oamenii merg la biserică pentru a asista la Vecernie, în cadrul căreia se citesc texte din Vechiul Testament referitoare la Maica Domnului, ea fiind simbolul templului viu al lui Dumnezeu şi se dau pomelnice pentru cei adormiţi, care se citesc de către preoţi la altar.
Ortodocşii merg seara, înainte de sărbătoare, să aprindă lumânări pentru cei morţi. Sunt pline cimiterele de lumină, iar oamenii dau de pomană de sufletul morţilor.
Tradiții și superstiții de Ovidenie
Ca orice sărbătoare mare, nici Ovidenia nu este lipsită de tradiții și superstiții. Conform crestinortodox.ro, înainte vreme se credea că, în noaptea de Ovidenie, cerurile se deschid iar animalele încep să vorbească. Drept urmare, oamenii privegheau la lumina unei lumânării încolăcite un vas cu apă de leac.
Pentru copiii morți nebotezați, pentru oamenii care au murit înecați sau fără lumânare, în această zi se făceau praznice și se împărțeau pomeni.