La prima citire, proiectul de hotărâre care va fi supus votului Consiliului Local, sună optimist -anume „Strategia privind inlcuziunea socială a persoanelor fără adăpost 2022-2027 şi Planul de acţiune pentru perioada 2022-2027(…)Obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă şi … Strategie Naţională, Pilonul Social European” – toată vorbăria aferentă legalităţii unui act, de care se izbesc funcţionarii publici.
În realitate, este vorba de 12 lei pentru are toţi consilierii locali au ridicat mâna, proiectul în sine nesuscitând nici un interes de grup sau de partid.
Oamenii străzii din Piatra Neamţ (de regulă, alţii decât cei cazaţi în mod obişnuit la Speranţa) care fac obiectul proiectului de hotârâre sunt cei pe care periodic, fie iarnă fie vară, Poliţia Locală îi adună din locuri publice, subsoluri, foste centrale termice dezafectate şi altele. Deşi autorităţile îi duc la Speranţa, cei mai mulţi preferă să plece, dau confortul unui pat cald pe libertate. Ziua, pot fi văzuţi la micile baruri din cartiere, pe terase, alţii la cerşit.
Strategia de care se face referire presupune şi consiliere psihologică, însă e greu de presupus că asta ar rezolva problema.
La adăpostul din Speranţa, în perioada rece, sunt în jur de 17-18 oameni ai străzii, în funcţie de cum îi găseşte poliţia sau de starea lor- dacă preferă sau nu meargă de bunăvoie. Vin seara, mânânca hrana oferită, dorm acolo apoi pleacă.
În perioada noiembrie-martie sunt duşi la Adăpostul de noapte, scrie în proiect (în realitate, tot la Speranţa), primesc o gustare sau o ciorbă caldă, un pat, apoi pleacă.
sursa foto: playtech.ro