Rata de deces din cauză cardiovasculară este de trei ori mai mare în ţara noastră comparativ cu media europeană, sunt concluziile unui raport european privind situaţia bolilor cardiovasculare şi a recuperării cardiovasculare, prezentate de şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor doctor Theodora Benedek, citată de Agerpres.
Peste un milion de români suferă de o boală cardiacă ischemică şi peste 450.000 au supravieţuit unui atac cerebral (AVC), afecţiuni care însumează 38% din decesele din România, boala cardiacă ischemică fiind pe primul loc şi AVC pe locul 2.
Raportul precizează că circa 109.000 cazuri noi de accident coronarian acut şi 66.900 cazuri noi de AVC apar în fiecare an în România.
România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct, precizează centrumgym.ro.
Dintre toate afecţiunile cardiovasculare, cele coronariene, din care face parte şi infarctul, au fost cauza celui mai mare număr de decese.
Printre probleme identificate în raport se numără nivelul redus de finanţare şi utilizarea ineficientă a resurselor, ceea ce duce la o rată mare de decese prevenibile. Totodată, România are şi una din cele mai mare rate de decese prevenibile din Europa, fiind pe primul loc la femei şi pe locul trei la bărbaţi, relatează sursa citată.