În perioada ianuarie – august 2022, Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț au desfășurat un număr de 1684 acțiuni de control privind conformitatea produselor sau a serviciilor alimentare, nealimentare, financiare.
De menționat faptul că, dacă altădată consumatorii reclamau cu precădere nerespectarea prevederilor legale la produsele și serviciile alimentare, ceea ce dovedea că atenția și utilizarea consumatorilor era orientată către acest domeniu, în ultimii ani se constată faptul că interesul beneficiarilor a migrat către produse și servicii din domeniul nealimentar – utilități, telefonie, transport, poștă și comunicații, financiar
Ca urmare a constatării nerespectării prevederilor legale de către operatorii economici verificați, în 1062 cazuri au fost întocmite procese verbale de constatare a contravenției, prin care au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 3.003.900 lei.
Ca distribuție concretă, din totalul proceselor verbale întocmite de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț, în anul 2022, au fost întocmite documente de control care au evidențiat lipsa conformității produselor sau serviciilor privind:
– Produse alimentare – 430
– Servicii alimentare – 76
– Produse nealimentare – 239
– Servicii nealimentare – 300
– Produse si servicii financiare – 16
În vederea limitării prejudicierii consumatorilor, odată cu aplicarea de sancțiuni, au fost dispuse și măsuri complementare de oprire de la comercializare pentru produsele și serviciile cu deficiențe – oprire temporară până la remedierea deficiențelor sau oprire definitivă.
Valoarea mărfurilor neconforme identificate de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț și oprite definitiv de la comercializare a fost de 174522 lei, din care 79573 lei reprezintă valoarea produselor extracomunitare.
b) acțiuni de cercetare și soluționare a sesizărilor/reclamațiilor consumatorilor nemulțumiți. Potrivit competențelor atribuite prin lege, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț a primit și înregistrat, în perioada ianuarie-august 2022, un număr de 1106 sesizări și reclamații care, din punct de vedere al domeniului, se prezintă astfel:
– 52 reclamații privind produse și servicii alimentare – reprezentând 4,70 % din total
– 1027 reclamații privind produse și servicii nealimentare – reprezentând 92,86 % din total
– 27 reclamații privind produse si servicii financiare – reprezentand 2,44 % din total
De menționat faptul că, dacă altădată consumatorii reclamau cu precădere nerespectarea prevederilor legale la produsele și serviciile alimentare, ceea ce dovedea că atenția și utilizarea consumatorilor era orientată către acest domeniu, în ultimii ani se constată faptul că interesul beneficiarilor a migrat către produse și servicii din domeniul nealimentar – utilități, telefonie, transport, poștă și comunicații, financiar.
c) acțiuni de control operativ, dispuse în situații în care există posibilitatea unui pericol iminent sau un grad de risc ridicat În vederea creșterii eficienței activității Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț, în situația în care au existat prezumții că unele produse verificate pot prezenta neconformități (inclusiv în cazul celor sesizate sau reclamate), au fost desfășurate acțiuni preventive de prelevare și testare în laboratoare pentru un numar de 31 produse din grupe diferite. Rezultatele de laborator au confirmat prezumțiile de neconformitate pentru 9 dintre produsele analizate și, ca urmare, au fost oprite de la comercializare. Pentru 20 de produse prelevate, până la această dată, nu fost comunicate rezultatele expertizării, acțiunile de control fiind în dinamică.
Una dintre prioritățile instituției noastre este și asigurarea de sprijin şi consultanţă prin și pentru organizaţiile neguvernamentale de consumatori, materializată prin:
– organizarea Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor – 15 Martie
– încheierea de parteneriate cu instituţii de învătământ (organizarea fazei judeţene a Concursului şcolar anual « Alege ! Este dreptul tău!” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean)
– activități de informare colectivă pe teme de protecţia consumatorilor în unități școlare din județ.