14 C
Piatra Neamț
miercuri, septembrie 28, 2022

Neamţ/Campaniile permanente de sterilizări gratuite pentru câini și pisici sunt suspendate

Politică

Căutaţi cu mandat de european de arestare, găsiţi la Piatra Neamţ şi Crăcăoani

La data de 23 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au depistat, în municipiul...

Senatorul Eugen Ţapu garantează pentru constructorul unor loturi din autostrada Buzău-Focşani

"Sunt vești bune, constructorul român fiind unul din cei mai serioși și performanți din acest domeniu", este de părere senatorul PNL de...

Încep exproprierile pentru autostrada Moldovei. Cozmanciuc: “Despăgubirile sunt în cuantum de 35.541.600 de lei”

S-a adoptat Hotărârea de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie...

Ordine în şcoli cu poliţiştii locali. Chiulangii, vizaţi astăzi pe lângă 7 unităţi de învăţământ

Joi, 15 septembrie 2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț, împreună cu reprezentantul Inspectoratului Școlar Neamț,...

ONG-urile din Neamț și Suedia care au susținut financiar din donații campaniile permanente de sterilizări gratuite pentru câini și pisici în județ sunt nevoite să își suspende activitatea din lipsă de fonduri. Așadar, atât sterilizările pentru pisici susținute de Asociația CLAUDIA Încă o șansă (ONG din Piatra-Neamț), cât și sterilizările pentru câini susținute de Swedish Animal Aid (ONG din Suedia) vor fi suspendate, deoarece s-au acumulat datorii foarte mari, de zeci de mii de lei, la cabinetele veterinare.

Astfel începând de astăzi, 23 septembrie 2022, medicii colaboratori din zona Piatra-Neamț (veterinar Andrei Tudor), zona Roman (veterinar Andrei Lungu), zona Roznov (veterinar Raluca Davidov), zona Dochia (veterinar Loredana Berea) nu vor mai putea efectua sterilizări gratuite.

Precizăm că, în ultimii ani, s-au efectuat mii de sterilizări gratuite pentru câini și pisici în județul Neamț, susținute exclusiv din fondurile ONG-urilor. Nicio instituție nu a finanțat aceste campanii din bani publici, deși legea permite finanțarea, toată activitatea fiind sprijinită de donațiile oamenilor.

Pornind de la informația că „doar o singură femelă nesterilizată și descendenții ei pot produce 67.000 de căței în doar șase ani. În șase ani, o pisică și puii ei pot produce 66.000 de pisoi.”, estimăm că fiecare sterilizare făcută în județul Neamț face o foarte mare diferență. ONG-urile își doresc mai multă susținere din partea statului pentru ca eforturile făcute în ultimii ani să nu fie în zadar. Doar prin sterilizare fenomenul animalelor hoinare poate fi oprit.

„E un anunț foarte trist, însă e greu să conduci o organizație non-profit în ziua de azi. În acest moment trebuie să oprim toate campaniile de sterilizări gratuite din județul Neamț. Aceste campanii sunt cel mai important lucru pe care îl putem face pentru bunăstarea animalelor. Dar vin atât de puține donații, încât trebuie să ne oprim, să ne plătim datoriile. Atât noi, Swedish Animal Aid, cât și Claudia Filip – Asociația CLAUDIA Încă o șansă din Piatra-Neamț, avem datorii pentru sterilizările efectuate, chiar dacă am primit cele mai mici prețuri din România, 25 euro/castrare pentru câini.

Autoritățile județului Neamț (CJ Neamț) au pus în dezbatere publică un ghid de finanțare a campaniilor de sterilizări din județ prin legea 350/2005, dar până când va deveni o realitate va trebui să găsim soluții pentru acoperirea datoriilor.

Aceasta este una dintre cele mai proaste perioade din an pentru a suspenda sterilizările, deoarece în această toamnă mulți pui se vor naște și vor muri înghețați sau de foame. Iarna este rece și grea în România. Atât noi, cât și Claudia Filip, am făcut apeluri pentru finanțare de la diferite organizații.

În Suedia avem susținere de la Svenska Djurskyddsföreningen, dar ei nu pot susține totul! Cu toate acestea, suntem profund recunoscători pentru susținere! Datorită lor am reușit să acoperim hrana, cât și datoriile parțiale pentru sterilizări.”, a declarat Cecilia To, președintele asociației suedeze de protecția animalelor Swedish Animal Aid.

„Da. Campaniile de sterilizare sunt, pentru moment, sistate. Singurul considerent pentru care facem asta este lipsa fondurilor. După cum știți (sau ar trebui să știți) campania de sterilizare a pisicilor este finanțată de CLAUDIA Încă o șansă, iar campania de sterilizare a câinilor este finanțată de Swedish Animal Aid. Niciun ban nu a venit până acum de la vreo autoritate sau instituție publică, din contra, au fost localități în care chiar mai marii lor și-au adus pisicile la sterilizat gratuit. Din păcate și noi, și partenerii noștri suedezi am acumulat datorii mari la cabinetul veterinar, iar asta ne pune în imposibilitatea de a continua până nu vom termina de achitat datoriile.

Am tot bătut la porțile firmelor și instituțiilor. Dacă printre cei dintâi am găsit oameni cu suflet, cu viziune și cu dragoste de animale dispuși să ajute, în rândul celor din urmă – nu.

Purtăm de ceva vreme discuții cu cei de la Consiliul Județean, care ne-au promis că vor scoate o linie de finanțare pe legea 350, dar timpul trece și… nu e în favoarea noastră. Să dea Domnul să se concretizeze, dar încep să devin sceptică. Timpul trece, sfârșitul anului e aproape și cum totul trebuie finalizat până pe 10 decembrie, iar noi încă nu știm nimic… mergem înainte cu Doamne-ajută!

În ultima săptămână am trimis mail-uri sau mesaje cu cereri de sponsorizare. Îmi cer scuze dacă v-am stresat, dacă vă par insistentă, dar, pentru momemt, soluțiile suntem noi. Uniți, facem noi pentru noi. Dacă așteptăm ca alții (la autorități mă gândesc acum) să facă vom fi, peste alți 10 ani, cam la același nivel. Mai în glumă, mai în serios, am spus că merg din ușă în ușă și din poartă în poartă. Asta să fie singura soluție?

Dacă puteți să-mi dați vreun contact de la vreo firmă, de la vreo persoană dispusă să se alăture crezului nostru, dați-mi de știre. Dacă are cineva o altă idee, dați-mi de știre. Nu am avut nicio zi liberă de peste doi ani. Nu-mi voi lua nici una nici următorii doi ani doar să reușim să rezolvăm problema înmulțirii necontrolate, a abandonului, a nepăsării.”, a declarat Claudia Filip, președintele Asociației CLAUDIA Încă o șansă din Piatra-Neamț.

„Campaniile de sterilizare sunt oprite momentan. Se lucreaza acum cu Consiliul Județean pentru fonduri, din partea lor, pentru sterilizări.

Recomandăm următoarele pentru localii noștri:

– implicarea politiei locale si/sau biroului de protecție a animalelor, poliției animalelor în vederea aplicării de informații, termene de punere în aplicare a legilor privind bunăstarea animalelor.

-investiția Primăriei în adăpostul public de câini, pentru că a gestiona nu înseamnă a deține.

Mulțumim tuturor celor implicați în campaniile de sterilizare din județul Neamț, fie că sunt efectuate de noi sau de alți colegi. Vă rugăm să nu lăsați munca noastră de peste 5 ani să se risipească. Vă mulțumim.”, a declarat medicul veterinar Andrei Tudor, președinte al Asociației Prieten Credincios din Piatra-Neamț.

Puteți sprijini activitatea Swedish Animal Aid donând pe pagina lor de Facebook – aici sau direct la cabinetele veterinarilor.

Activitatea Claudiei Filip poate fi susținută astfel:

ASOCIAȚIA CLAUDIA ÎNCĂ O ȘANSĂ – Telefon 0741 545 622
CIF: 43670519
Cont IBAN:
RON: RO32BREL0002002958210100
EUR: RO48BREL0002002958210200
USD: RO64BREL0002002958210300
COD SWIFT: BRELROBU
PayPal: claudiadascalita@yahoo.com
revolut.me/claudinfj4

Facebook: https://www.facebook.com/AsociatiaClaudiaIncaoSansa

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Foc pus intenţionat în comuna Alexandru cel Bun

La ora 14:06, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Sătencei...

Percheziţii domiciliare la Tg. Neamţ/O femeie a eliberat adeverinţe false pentru împrumuturi nerestituite la CAR

La data de 27 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Formațiunii de Investigații Criminale Târgu-Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe...

Neamţ/Procent copleşitor de reclamaţii la Protecţia Consumatorului, pentru servicii şi utilităţi

În perioada ianuarie – august 2022, Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț au desfășurat un număr de 1684 acțiuni...

Dămuc/O victimă şi gardul unei grădiniţe făcut praf, după ce un şofer de 29 de ani a pierdut controlul volanului

Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 08.30, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Județean...

Autorităţile din Ungaria au găsit nemţeanul dispărut pe 16 septembrie

La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost informați de către autoritățile din Ungaria, că...