14 C
Piatra Neamț
miercuri, septembrie 28, 2022

Neamţ/Au sosit vaccinurile contra gripei obişnuite, de toamnă

Politică

Căutaţi cu mandat de european de arestare, găsiţi la Piatra Neamţ şi Crăcăoani

La data de 23 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au depistat, în municipiul...

Senatorul Eugen Ţapu garantează pentru constructorul unor loturi din autostrada Buzău-Focşani

"Sunt vești bune, constructorul român fiind unul din cei mai serioși și performanți din acest domeniu", este de părere senatorul PNL de...

Încep exproprierile pentru autostrada Moldovei. Cozmanciuc: “Despăgubirile sunt în cuantum de 35.541.600 de lei”

S-a adoptat Hotărârea de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie...

Ordine în şcoli cu poliţiştii locali. Chiulangii, vizaţi astăzi pe lângă 7 unităţi de învăţământ

Joi, 15 septembrie 2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț, împreună cu reprezentantul Inspectoratului Școlar Neamț,...

Începând de mâine, 22 septembrie, începe distribuția vaccinului antigripal către medicii de familie și unitățile sanitare cu paturi, informează DSP Neamţ.

În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2022/2023 Direcția de Sănătate Publică Neamț a primit astăzi o primă tranșă de vaccin antigripal constând în 23.726 de doze, reprezentând aproximativ 60% din totalul de doze solicitat în acest sezon.

În acest sezon este utilizat vaccinul Influvac Tetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută care este un vaccin gripal tetravalent care conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină și neuroaminidază) din următoarele tulpini:

– A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-tulpină similară (A/Victoria/2570/2019, IVR-215)

– A/Cambodgia/e0826360/2020 (H3N2)-tulpină similară (A/Cambodgia/e0826360/2020, IVR-224)

– B/Washington/02/2019-tulpină similară (B/Washington/02/2019, tip sălbatic)

– B/Phuket/3073/2013-tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic)

Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2022/2023.

Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unitățile sanitare cu paturi și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Repartizarea vaccinului gripal se va realiza cu prioritate pentru cabinetele medicilor de familie, personalul din unităţile sanitare, personalul din unităţile sanitare ambulatorii şi serviciile de ambulanţă, inclusiv pentru salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, pentru persoanele, adulţii şi copiii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an înainte ca virusul gripal să se răspândească în comunitatea în care locuiți. Lunile septembrie și octombrie sunt, în general, perioade bune pentru a fi vaccinat împotriva gripei. În mod ideal, toată lumea ar trebui să fie vaccinată până la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, chiar dacă nu vă puteți vaccina până în luna noiembrie sau mai târziu, vaccinarea este totuși recomandată, deoarece gripa atinge vârful cel mai frecvent în luna februarie și poate continua până în luna mai.

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusuri gripale.

 În rândul adulților sănătoși, vaccinul antigripal oferă protecție, chiar și atunci când virusurile circulante nu se potrivesc exact cu virusurile vaccinate. În rândul vârstnicilor, vaccinarea antigripală poate fi mai puțin eficientă în prevenirea bolilor, dar reduce severitatea bolii și incidența complicațiilor și a deceselor.

Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc crescut de complicații ale gripei și pentru persoanele care locuiesc cu persoane cu risc crescut sau care au grijă de acestea. Vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi (proteine care combat infecția).

Dacă vi s-a administrat vaccinul antigripal și intrați în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire. Este recomandată vaccinarea anuală pentru:

• femeile însărcinate în orice stadiu al sarcinii

• copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani

• persoane cu vârsta peste 65 de ani

• persoane cu afecțiuni medicale cronice

• persoane care lucrează in domeniul social sau al sănătății.

Persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni grave, de a necesita spitalizare sau de a deceda din cauza gripei. Copiii, în special copiii mai mici, prezintă risc de complicaţii ale gripei. Copiii poartă virusul gripal în sistemul lor mai mult timp decât adulţii, prin urmare îl pot răspândi cu uşurinţă printre persoanele vulnerabile din jurul lor.

Vaccinul antigripal protejează copiii împotriva gripei şi protejează, de asemenea, persoanele vulnerabile din jurul lor, de exemplu bunicii. Dacă sunteți însărcinată, aveți un risc mai ridicat de a dezvolta complicaţii din cauza gripei. De asemenea, gripa poate afecta bebelușul, de exemplu, gripa poate provoca avort, naştere prematurăşi chiar naşterea unui copil mort.

Vaccinul antigripal protejează femeile însărcinate pe perioada sarcinii şi, de asemenea, protejează bebelușul nou-născut în primele sale luni de viaţă. Vaccinul antigripal este foarte sigur. Vaccinurile antigripale sunt administrate de mai bine de 60 de ani la milioane de oameni din întreaga lume. Efectele secundare frecvente ale acestui vaccin sunt uşoare. După administrarea vaccinului antigripal, puteţi avea reacţii adverse, inclusiv durere, roşeaţă şi inflamarea locului în care a fost administrată injecţia.

De asemenea, pot apărea dureri de cap, dureri musculare şi oboseală. Aceste efecte secundare pot dura câteva zile. Reacţiile grave sunt foarte rare; o reacţie alergică gravă apare la una dintr-un milion de persoane. Vaccinul antigripal nu vă poate îmbolnăvi de gripă.

Vaccinul antigripal nu oferă protecţie împotriva virusului COVID-19. Este important să vă vaccinaţi atât antigripal, cât şi împotriva virusului COVID-19. Aceasta deoarece gripa şi COVID-19 sunt cauzate de virusuri diferite Nu ar trebui să faceţi vaccinul antigripal dacă aţi prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare de vaccin antigripal sau la orice componentă aacestuia. Nu ar trebui să vi se administreze vaccinul antigripal dacă luaţi două medicamente denumite combinaţii de inhibitori de punct de control, care sunt utilizate pentru tratarea cancerului. Persoanelor care suferă de neutropenie severă (niveluri scăzute ale unui anumit tip de celule albe din sânge) nu ar trebui să li se administreze niciun vaccin antigripal.

Dacă aveţi alergie la ouă, discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie înainte de a face acest vaccin. Amânarea vaccinării antigripale poate fi determinată de un număr redus de cauze. Dacă nu vă simţiţi bine şi aveţi temperatură de peste 38 °C, este posibil ca vaccinarea să trebuiască amânată până când vă veţi simţi mai bine.

 Pe lângă vaccinare trebuie respectate și măsuri de protecție personală precum:

• spălarea regulată a mâinilor cu uscarea adecvată a mâinilor

• igienă respiratorie bună – acoperirea gurii și a nasului atunci când tușiți sau strănutați, folosirea șervețelelor pe care apoi le aruncați

• autoizolare în cazul în care vă simțiți rău și aveți simptome de gripă

• evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave

• evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii.

Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați antigripal gratuit la cabinet!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Foc pus intenţionat în comuna Alexandru cel Bun

La ora 14:06, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Sătencei...

Percheziţii domiciliare la Tg. Neamţ/O femeie a eliberat adeverinţe false pentru împrumuturi nerestituite la CAR

La data de 27 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Formațiunii de Investigații Criminale Târgu-Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe...

Neamţ/Procent copleşitor de reclamaţii la Protecţia Consumatorului, pentru servicii şi utilităţi

În perioada ianuarie – august 2022, Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț au desfășurat un număr de 1684 acțiuni...

Dămuc/O victimă şi gardul unei grădiniţe făcut praf, după ce un şofer de 29 de ani a pierdut controlul volanului

Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 08.30, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Județean...

Autorităţile din Ungaria au găsit nemţeanul dispărut pe 16 septembrie

La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost informați de către autoritățile din Ungaria, că...