22.3 C
Piatra Neamț
miercuri, septembrie 27, 2023

21 august, ziua în care s-au născut trei mari actori români

Politică

Deputatul Remus Munteanu: “S-au demarat două proiecte extrem de importante pentru modernizarea județului”

Ieri, 20.09.2023 s-a semnat la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii contractul de proiectare și execuție a celui de-al treilea tronson din A8,...

PSD Neamț/ Investiții Masive pentru Modernizarea Infrastructurii de Apă. 311 milioane de euro, Apaserv a semnat contractul de finanțare

Periodic, am fost martorii unor atacuri politice în presă, îndreptate către PSD Neamț și omul Daniel Harpa, cu referire la ApaServ. Este...

Mesajul deputatului PSD Remus Munteanu la deschiderea noului an şcolar

Copii, părinţi, bunici, cadre didactice, personal administrativ - mii de oameni care fac parte din lumea şcolii,...

Noul spital județean din Neamț și autostrada A8, subiectele lansate de deputatul Iulian Bulai noului ministru al Proiectelor Europene

Comunicat de presă Deputatul USR Iulian Bulai l-a întrebat pe ministrul Adrian Câciu despre finanțările privind noul spital...

Toma Caragiu

„Toma Caragiu a fost un actor fenomenal, unic si original. Înainte de dispariţia sa, în 1977, era considerat cel mai mare actor român. Mulţi îl consideră aşa şi astăzi” (historia.ro)

Pe 21 august 1925, se năştea într-o familie de aromâni Toma Caragiu din părinţii Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu, originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epir. Familia Caragiu se stabilește la Ploiești, pe str. Rudului 144. Toma este elev în clasa a opta la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești.

A jucat în 41 de filme. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a IV-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

În seara fatidică de 4 martie 1977, artistul îl avea în vizită pe prietenul său, regizorul de film și TV Alexandru Bocăneț, venit să sărbătorească finalizarea filmului său Gloria nu cîntă, în care maestrul juca rolul principal. Imobilul în care locuia (blocul Continental  a fost distrus de cutremur până la etajul III (Toma Caragiu locuia la etajul II), dar cei doi au fost surprinși încercând să fugă pe scări și prinși între dărâmături. Trupul actorului a fost găsit la șase zile după cutremur, iar funeraliile au avut loc a doua zi, pe 11 martie 1977, în Cimitirul Bellu.

Jean Constantin

Jean Constantin s-a născut pe 21 august în anul 1927,  într-o familie multietnică, mama sa fiind de etnie grecească: “Mama mea, grecoaică, venită cu părinții de la Salonic prin 1880 și ceva și se numea Caliopi Stavreg Zaharia” – Jean Constantin, iar tatăl său de etnie română: “Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect.” – Jean Constantin. Multă vreme s-a crezut că era născut în 1928; actorul însuși a menținut această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit” cu un an. Numele său de familie era Jean și nu Constantin.

Deși s-a vehiculat mult timp ideea că ar fi țigan de origine, actorul nu a confirmat niciodată aceste zvonuri și a făcut haz de ele: “Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de țigan și am convins etnia și nu numai, că sunt de al lor.” – Jean Constantin. Reprezentanții țiganilor din Constanța au declarat că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii și că acesta era cunoscut în oraș ca grec. Totuși, datorită tenului său mediteranean, a fost ales să joace roluri de țigan în mai multe filme.

A jucat în filme de la începutul anilor 1960, în total 76 de filme.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Jean Constantin la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

n 2009 și 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit miercuri, 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanța. Vestea morții a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arșinel. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța în ziua de 28 mai.

Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga

S-a născut la 21 august 1941 în Bucureşti. Din anul 2005 a fost director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde și-a continuat și cariera de actor. În 1990 a devenit membră a UNITER, iar din 1999 a fost membră în senatul UNITER. A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. De asemenea, a fost nepoata poetului Octavian Goga.

Ilinca Tomoroveanu a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964 (clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar).

A debutat pe scena cinematografică în filmul “Darclee” (figuratie), apoi in 1960, în filmul „Mândrie” (regia Marius Teodorescu), iar pe scena teatrală a debutat în anul 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).

După debut are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Național din București, cât și în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme.

În stagiunea 2008–2009, Ilinca Tomoroveanu a interpretat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” personajul Ilina Romescu din piesa Jocul ielelor, de Camil Petrescu. Piesa a avut premiera în 12 mai 2007.

A jucat în 36 de piese de teartu pe scenă şi în televiziune şi 13 filme.

Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă pentru activitatea sa cu Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (2000) și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor (2004).

 Actrița Ilinca Tomoroveanu, director artistic al Teatrului Național “I.L. Caragiale” București, a murit la vârsta de 77 de ani, în data de 2 mai 2019.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Mandat de executare pus în aplicare de polițiștii de investigații criminale

La data de 25 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale Neamț  au acționat pe raza municipiului Piatra-Neamț, pe linia depistării...

A intrat noaptea într-o locuinţă şi a furat bunuri de 125.000 lei

La data de 22 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești au fost sesizați, de către o femeie în...

Directorul Creșei Piatra-Neamț le refuză copiilor accesul în creșa din Speranța

Comunicat de presă Primăria Piatra Neamţ Încă din luna iulie, Primăria municipiului Piatra-Neamț a făcut toate demersurile pentru a...

Poliţiştii nemţeni, premiaţi la jocul minţii. Ambii reprezentanţi ai IPJ Neamţ au urcat pe podium

În perioada 18-22 septembrie a.c., la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a desfășurat etapa finală a Campionatului de Șah. Lotul...

Peste 130 de amenzi în trei luni de zile pentru depozitarea aiurea a gunoaielor

Poliția Locală Piatra NeamțInformare Doar în ultimele 3 luni ale acestui an, polițiștii locali din cadrul Compartimentului Protecția Mediului...