Pelerini, turişti -mai mult sau mai puţin pregătiţi pentru munte, au urcat zilele acestea pe Ceahlăul, în număr mare, prilejuit atât de zilele de sfârşit de săptămână cât şi de tradiţionalul pelerinaj la sărbătoarea Schimbării la Faţă.
Sâmbătă, salvamontiştii nemţeni au extras din zona Ocolaşului Mare, trupul unui bărbat din Bucureşti, care a murit vineri seara prin căzătură de la o înălţime de 20 de metri.
În aceeaşi zi, Salvamont Neamt a intervenit în doua cazuri simultan , în care victimele au suferit traumatisme de membru inferior. În primul caz, din zona Gardul Stănilelor -Masiv Ceahlău a intervenit echipa din Baza Salvamont Dochia. La cel de-al doi-lea, localizat în zona Curmatura Lutul Roşu s-a deplasat cu o autospecială, o echipă din Baza Salvamont Durău.
Două ore mai târziu, o femeie de 70 de ani, care făcea parte din cele trei grupuri de pelerini care au mers la biserica de pe munte, a solicitat ajutor. Era epuizată, cu diferite afecţiuni.
Pe lângă cele 4 intervenţii, tot sâmbătă au mai fost patru cazuri asistate iar duminică, alte două cauzuri asistate.
Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, a declarat că în această perioadă, numărul de cazuri este obişnuit, dar diferă gravitatea lor. „Pentru unul din ele (săptămâna trecută), s-a cerut elicopter – o femeie din Timişoara, cu dureri în piept şi braţe şi o stare foarte proastă. Sunt traumatisme urâte, grave, cu distrugere de masă musculară(…)„.
Unul dintre turişti, martor la una dintre intervenţiile salvamontiştilor, a postat pe pagina de socializare:
„Noi ne-am intalnit cu salvamontistii pe traseu. Credeti-ma ca erau praf de obositi. S-au oprit o secunda sa respire si intr-un mic schimb de vorbe am realizat ca baietii astia in doua zile au avut o multime de interventii contracronometru, doua persoane decedate de extras din niste zone naspa si normal interzise turistilor. Urcati si coborati cu grija, muntele iti poate fi si prieten si dusman. Salvamontistii sunt si ei oameni. Dorinta mare au de a salva, dar traseele dificile, aventurarea pe trasee interzise, plus multe incoveniente intalnite ii fac sa nu reuseasca tot timpul sa ajunga extrem de repede, sa duca victima ff repede la baza spre a fi preluata de ambulanta, smurd, etc. Deci circulati cu grija, mare atentie si catusi de cat echipati pentru a nu ajunge victime!”