18.2 C
Piatra Neamț
luni, iunie 24, 2024

Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, 2022. Programul zilei de joi, 7 iulie

Politică

Totul despre mărirea pensiilor, ajutoare de deces, indemnizații și alte drepturi, în ședința Colegiului Prefectural Neamț

La sediul Instituției Prefectului județului Neamț, la 20 iunie a.c., au avut loc ședințele Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor...

Liberalii la Neamț, învinși, dar fericiți. Radiografia lui Lazăr: în urma PSD-ului, dar mai bine ca în 2020

Conferință de presă la PNL Neamț, cu George Lazăr președinte care nu își reproșează nimic și care prezintă nemțenilor un bilanț fericit...

AUR, singurul partid care a spart blocul PSD-PNL la primăriile din Neamț

Toate primăriile din Neamț au fost câștigate de PSD și PNL, cu excepția comunei Dămuc, unde a câștigat Anton Covasan, de la...

Rezultatele alegerilor locale 2024 în județul Neamț

Sursa: AEP CONSILIUL JUDEȚEAN NEAMȚ HARPA DANIEL-VASILICĂ (PSD) – 80.000 de voturi LAZĂR GEORGE (PNL) – 70.541...

Programul zilei de joi, 7 iulie

Sala Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, ora 18:00

CONCERT ROMANIA UNIVERSALIS

Soliști: DIANA JIPA – vioară

ȘTEFAN DONIGA – pian 

În program:

  • George Enescu – Impromptu concertant pentru vioară și pian;
  • Walter Mihail Klepper – Sonatina pentru vioară și pian;
  • Eugen Doga – Balada pentru vioară și pian;
  • Hilda Jerea – 4 dansuri populare românești;
  • Theodor Rogalski – Balada pentru vioară și pian;
  • Mihail Jora – Mica suită op. 3 pentru vioară și pian;
  • Alfonso Castaldi – Elegia (versiune pentru vioară și pian de Diana Jipa și Ștefan Doniga);
  • Béla Bartók – 6 dansuri populare românești.

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga formează unul dintre cele mai de succes duo-uri din muzica românească actuală. În cinci ani de colaborare, cei doi tineri muzicieni au publicat două compact discuri și au prezentat peste 250 de concerte în 20 țări de pe 4 continente și 40 de orașe din România, au organizat mai mult de 25 de turnee și proiecte comune și au publicat în mediul virtual peste 50 de materiale, de la videoclipuri la lung metraje, toate axate pe promovarea muzicii clasice românești. Numai în ultimii doi ani, aceste proiecte au totalizat peste 2.500.000 de vizualizări pe platformele social-media și au atras o serie de compozitori care creează lucrări special pentru cei doi muzicieni.

DIANA JIPA

Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, debutând ca solistă la doar 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov. A devenit în scurt timp o prezenţă constantă pentru majoritatea scenelor de concert din România. A susţinut concerte şi recitaluri în numeroase ţări din Europa şi Asia, iar în anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles, cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană.

Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, precum Festivalul Muzicii Româneşti – ediţia a XVI-a, alături de Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Festivalul Internaţional „George Enescu” – ediţia a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene, precum și în ediția din 2019, împreună cu pianistul Ștefan Doniga.

A participat la cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ştefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krzysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast.

Diana Jipa este doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, instituţie la care a obţinut diplomele de licenţă şi de master cu tema „Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugène Ysaÿe”, la clasa reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru.

ȘTEFAN DONIGA

Pianistul Ştefan Doniga a colaborat cu cele mai importante instituţii muzicale din România şi a susţinut concerte şi recitaluri în peste 20 de ţări. În parteneriat cu Institutul pentru Muzică de la Haga şi cu Orchestra Filarmonicii Janaček din Ostrava (Cehia), a realizat, pentru casa olandeză de discuri „Brilliant Classics”, prima înregistrare mondială a concertelor pentru pian şi orchestră numerele 2 şi 3 de Serghei Bortkiewicz, partituri descoperite recent, după aproape 90 de ani de la compunerea lor. Alte premiere, de astă dată pentru scenele din România, au fost reprezentate de înregistrarea LIVE a integralei mazurcilor pentru pian, de Alexandr Skriabin, de interpretarea şi imprimarea versiunii complete a Suitei a II-a pentru pian, de Remus Georgescu şi de realizarea, împreună cu violonista Dian Jipa, a unui compact disc cu compoziţii semnate de Dinu Lipatti. A realizat imprimări în compania Orchestrei de Cameră Radio precum şi ca invitat al cvartetului slovaco-finlandez „Tangazzi”, pentru producţia unui disc dedicat creaţiei lui Astor Piazzolla.

În domeniul muzical, Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se realizarea unor cicluri de emisiuni muzicale pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, conceperea de scenarii de teatru şi balet, traducerea şi publicarea de cărţi din domeniul artistic precum şi o bogată activitate managerială care include înfiinţarea şi conducerea artistică timp de opt ani a Filarmonicii din Giurgiu şi coordonarea de proiecte culturale în România şi peste hotare.

Piața Turnului, ora 21:00

ATHENAEUM BRASS QUINTET

În program, lucrări ale compozitorilor Georges Bizet, J. Strauss, Paul Desmond, Carlos Gardel, Lew Pollack, Leroy Anderson, Freddie Perren, Leslie Pearson, Astor Piazzolla, Henry Mancini, Michael Jackson.

Este o formație camerală înființată în anul 2003, un ansamblu special și interesant în care stau alături instrumente de suflat din alamă – trompetă, corn, trombon și tubă – pe care le mânuiesc, cu talent, virtuozitate, sensibilitate și umor, instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, din Orchestra Națională Radio și de la Opera Natională București.

Athenaeum Brass Quintet abordează un repertoriu foarte bogat și divers, care cuprinde partituri de la baroc la jazz și pop, desigur rearanjate pentru cvintet de alamă. Muzicienii au susținut numeroase concerte camerale atât în țară cât și în străinătate.

Athenaeum Brass Quintet a participat în diverse proiecte educative, cum au fost concertele educative organizate în Bucuresti („Clasic e fantastic” (la Ateneul Român).

În anul 2017, formația a lansat primul C.D. care conține colinde românești și internaționale, intitulat „The Magic of Christmas”. Trei ani mai târziu, în 2020, ansamblul muzical bucureștean a lansat un nou album, intitulat „Classical Treasures”.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Astăzi, mare sărbătoare creștină: Pogorârea Sfântului Duh. Păcatul care nu se iartă

Astăzi, creștini sărbătoresc Rusaliile sa Pogorârea Sfântului Duh, care  marcheaza intemeierea Bisericii prin trimiterea de catre Dumnezeu a Sfantului Duh in lume ca sa imputerniceasca...

Tg. Neamț/Accident auto cu părăsirea locului faptei

La data de 21 iunie a.c., în jurul orelor 13:00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați de un bărbat...

Trafic monitorizat și polițiști în punctele aglomerate din Neamț, în minivacanța de Rusalii

Polițiștii nemțeni vor fi la datorie în weekend-ul prelungit marcat de Sărbătoarea Rusaliilor pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică.

Pietreanul Cezar Nasuescu, pe bicicletă, din Londra la Piatra Neamț. Al treilea tur pe două roți prin Europa

Mariana OLTEAN În 17 iunie 2024, pietreanul Cezar Nasuescu a pornit pe bicicletă din capitala Angliei, cu destinația...

Cartușe ”ca noi”, găsite de un bărbat din Ghindăoani la temelia casei

Echipa pirotehnică din cadru ISU Neamț a intervenit în comuna Ghindăoani pentru asanarea a 223 de cartușe de calibrul 7,92 și unui...