4.6 C
Piatra Neamț
joi, aprilie 18, 2024

Astăzi, Sfânta Treime. Obiceiuri în a doua zi de Rusalii

Politică

Primarul social-democrat Ioan Filip, candidat pentru un nou mandat în fruntea comunei Zănești

Sâmbătă, 13 aprilie, la o întrunire organizată de filiala PSD Zănești la Căminul Cultural din localitate, primarul social-democrat Ioan Filip și-a anunțat...

Bărbat cu mandat european de arestare, prins la Piatra Neamț

La data de 9 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au acționat...

Bogdan Dumea, vizită la organizația PSD Piatra Neamț Neamț

Întâlnirea de lucru de astăzi a organizației municipale PSD Piatra-Neamt a fost una specială, prin participarea alături de noi a colegului nostru...

Doctorul Bogdan Mahu se alătură echipei PSD Piatra Neamț. ”Este mai mult decât un gest de sprijin; este un angajament pentru viitor!”

Îți mulțumesc, Bogdan, pentru curajul de a te alătura acestei călătorii, pentru încrederea de a investi într-un proiect care ne responsabilizează pe toți și pentru energia pe care o aduci echipei! Am convingerea că, împreună, vom scrie istorie pentru Piatra-Neamț, vom construi o comunitate în care sănătatea și bunăstarea să fie la ordinea zilei. Bun venit în echipă!

Creștinii ortodocși sărbătoresc  în a doua zi de Rusalii, marele praznic împărătesc al Sfintei Treimi.

Fiul este lumina Tatălui care a venit în lume ca să ne lumineze calea spre veşnicie, iar Duhul Sfânt e căldura care vine de la Tatăl ca să ne încălzească inimile şi să aprindă în ele iubirea lui Dumnezeu. Astfel, cum soarele cu lumina şi căldura una sunt, la fel una sunt Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt — Preasfânta Treime.

De Sfânta Treime, Biserica ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Preasfintei Treimi, așa cum spune Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: ”Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și intru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumnezeu.”

În calendarele românești, această zi e trecută ca sărbătoarea Sfintei Treimi. Denumirea aceasta, de dată mai nouă, reprezintă probabil o influență catolică (la catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii). În secolul XII, nici în Apus nu era încă generalizată o asemenea sărbătoare, ci era privită în unele mănăstiri ca o inovație; ea a fost stabilită definitiv în Apus abia la 1334.

În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe însă, Lunea de după Rusalii este numită încă Lunea Sfântului Duh, ca in Penticostar.

Obiceiuri în a Doua ZI de RUSALII

Creştinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în zona Moldovei şi a Transilvaniei, 7 zile în zona Munteniei şi a Olteniei, iar în zona Banatului, timp de 8 zile.

Se zice că trebuie să respecţi zilele ielelor. Acestea încep de sâmbăta seara, înainte de Duminica Mare sau de Rusalii şi ţin până în ziua de luni după-amiaza din săptămâna a doua de după Rusalii, când pleacă de unde au venit. În această perioadă, cei vii duc ofrande sufletelor răposaţilor împiedicândule să mai zăbovească în această lume.

Cine munceşte în zilele ielelor e aspru pedepsit: ele stârnesc vânturile mari, aduc grindină, iau laptele vacilor sau le omoară, iau copii mici sau aprind casele celor ce nu le arată supunere. Cine are de umblat noaptea şi se teme de dânsele, trebuie să poarte cu el usturoi şi pelin.

De Rusalii, se ţine “Udatul nevestelor”. Potrivit tradiţiei, femeile trebuie stropite cu apă, să rămână sănătoase şi frumoase tot anul.

În a doua zi de Rusalii, cete de feciori dansează din casă în casă, pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare sau bani. Jocul Călușarilor este întâlnit mai des în Oltenia.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Târg de ONG-uri la Piatra Neamt

Duminică, 28 aprilie, între orele 13:00-18:00, vă invităm la primul târg de ONG-uri din Piatra-Neamț, #ONGfâșneț! Evenimentul de final al proiectului #ONGfâșneț, târgul de ONG-uri...

Neamț/”Cu viața mea apăr viața”, școală făcută de pompieri

ituații de Urgență care s-au implicat în pregătirea elevilor pentru acest concurs, reprezentanților SAJ care au asigurat asistența medicală și celor de la Crucea Roșie care ne-au fost alături.

Muniție din cel de al doilea război mondial, descoperită la Războieni

Muniția descoperită, ce provine din Al Doilea Război Mondial a fost transportată și depozitată în condiții de siguranță într-un depozit special amenajat pentru a fi ulterior distrusă.

Anunturi Apaserv 17 aprilie 2024/Întreruperi, presiune, lucrări

****** Din cauza perioadei secetoase ce a condus la scăderea drastică anivelului pânzei freatice și a neacumulării apei în...

”Geneza-Pași în timp”, vernisaj Carmen Cărbunariu la Galeriile Lascăr Vorel

Carmen Cărbunariu, cu un traseu impresionant în lumea artei, este născută în 1958, la Piatra Neamț. Deși o lungă perioadă de timp a activat într-un alt domeniu, după mulți ani se reîntoarce la artă cu o pasiune neobosită.